Shutterstock_500510041-810x500.jpg

Počet interrupcií v Indiane klesol o 98 % vďaka takmer úplnému zákazu

19
Kultúra života
  • 45 potratov v Indiane v prvých troch mesiacoch roku 2024.
  • ACLU sa snaží podkopať zákon zakazujúci potraty.
  • Legislatíva umožňuje potraty do 10. týždňa v určitých prípadoch.
  • Zákon zakazuje potratové zariadenia a umožňuje potraty len v nemocniciach.

V prvých troch mesiacoch roku 2024 bolo v Indiane nahlásených 45 potratov, čo predstavuje 98-percentný pokles oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka.

Tento rok bude prvým celým rokom platnosti štátneho zákona, ktorý zakazuje takmer všetky potraty. Ľavicová organizácia ACLU sa však pokúša zákon podkopať odvolávajúc sa na pochybné tvrdenia o náboženskej slobode.

Podľa správy ministerstva zdravotníctva Indiany “Správa o ukončených tehotenstvách“bolo v období od 1. januára do 31. marca 2024 nahlásených celkovo 45 interrupcií.”

Dieťa možno podľa legislatívy potratiť do 10. týždňa, ak bolo počaté pri znásilnení alebo inceste, ako aj pre “podstatné a nezvratné fyzické poškodenie” zdravia matky”. Zákon tiež umožňuje usmrtiť nenarodené deti, ak by mohli “(trpieť) neodstrániteľným zdravotným stavom, ktorý je nezlučiteľný s trvalým životom mimo maternice až do 20 týždňov.”

Výnimka “zdravotného stavu” výslovne vylučuje širokú “psychickú alebo emocionálnu” výnimku. “Zdravotný stav nemožno určiť na základe tvrdenia alebo diagnózy, že sa žena dopustí konania, ktoré má v úmysle viesť k jej smrti alebo k fyzickému poškodeniu.”

Zákon tiež zakazuje potratové zariadenia, takže zabíjanie nenarodených detí ponecháva len nemocniciam.

Aj keď zákon obsahuje výnimky, zástancovia života zdôrazňujú, že prirodzená ľudská dôstojnosť dieťaťa’a právo na život nevyplýva z okolností jeho počatia. Lekárski odborníci tiež potvrdili, že priamy potrat nie je z lekárskeho hľadiska nikdy potrebný.

Väčšina potratov sa týkala žien vo veku 25 rokov a starších, pričom približne rovnomerne boli rozdelené medzi vydaté a nevydaté ženy. Tridsaťštyri potratov sa uskutočnilo v 14. týždni alebo neskôr a 11 sa uskutočnilo predtým.

Trinásť detí bolo usmrtených pomocou “intrakardiálnych injekcií,” čo znamená “potrat s infarktom.” Ide o prípad, keď sa do dieťaťa vstreknú chemikálie, aby sa usmrtilo vyvolaním zástavy srdca.

Ženy uviedli “smrteľnú anomáliu plodu” v 28 prípadoch, “vážne ohrozenie zdravia/života tehotnej ženy,” 16-krát a znásilnenie/incest raz.

Indiana Right to Life na základe výnimiek zákon plne nepodporila.

“(P)ripúšťame, že cestou vpred je buď možnosť ukončiť prevažnú väčšinu interrupcií v Indiane, počnúc zatvorením indiánskych interrupčných kliník v polovici septembra, alebo umožniť pokračovanie všetkých interrupcií podľa súčasného zákona, keďže ženy z Ohia, Kentucky a iných štátov cestujú do Indiany na interrupcie,” skupina said in 2022. “Vyzývame každého zákonodarcu, aby v modlitbe zvážil, ako jeho hlasovanie ovplyvní cestu, ktorú si Indiana teraz zvolí.”

Ako LifeSiteNews už skôr poznamenal, pokles nahlásených potratov nemôže plne zachytiť iné okolnosti, napríklad ženy, ktoré cestovali na potrat do neďalekého Illinois a Michiganu. Nahlásené potraty tiež nezahŕňajú samovoľné, domáce potraty vykonané pomocou potratových tabletiek zakúpených online mimo štátu alebo mimo krajiny.

Potratové lieky sa stali dostupnejšími vďaka deregulácii zo strany Bidenovej administratívy, vrátane povolenia ich dopravy po celej krajine, čo je v rozpore s dlhodobým federálnym zákonom.

Vplyv dostupnosti liekov na potraty na oslabenie zákazov však zpochybnil profesor Michael New, uznávaný sociológ z Katolíckej univerzity v Amerike.