Untitled-3-810x500.png

Päť vecí, ktoré by ste mali vedieť o úcte k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu

51
Kultúra života
  • Úcta k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu trvala stáročia pred oficiálnym sviatkom.
  • Prvý sviatok Najsvätejšieho srdca sa slávil v roku 1670.
  • Sviatok sa koná 19. deň po Päťdesiatnici.
  • Ježiš dal svätej Margite Márii Alacoque 12 prísľubov pre úctu k Najsvätejšiemu srdcu.

Tento piatok 7. júna budeme sláviť slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Najprv vám prinášame päť faktov o tomto sviatku z Katolíckeho Digestu:

1. Úcte k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu trvalo stáročia, kým sa stala všeobecným sviatkom

Úcta k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu siaha až do 11. storočia. Svätá Margita Mária Alacoque mala v rokoch 1673 až 1675 viacero videní Najsvätejšieho Srdca. Avšak až’o 90 rokov neskôr, v roku 1765, sa tento sviatok začal oficiálne sláviť vo Francúzsku. V roku 1856 pápež Pius IX. urobil zo sviatku Najsvätejšieho srdca univerzálny sviatok.

PREHLIADNITE SI: Biskup Strickland vysvetľuje, ako žiť vo svete, ktorý sa odvrátil od Boha

2. Prvý sviatok Najsvätejšieho srdca sa v skutočnosti slávil v roku 1670

Až pred tým, ako mala svätá Margita Mária Alacoque videnie Najsvätejšieho srdca, bolo zaznamenané slávenie tohto sviatku. Svätý Jean Eudes zložil prvé ofícium a omšu o Najsvätejšom Srdci. Prvý sviatok Najsvätejšieho srdca sa slávil 31. augusta 1670 v Rennes vo Francúzsku.

3. Sviatok sa koná 19. deň po Päťdesiatnici

Sviatok Najsvätejšieho srdca sa má sláviť v piatok po oktáve (ôsmom dni) sviatku Božieho tela. Deň Božieho Tela je tradične vo štvrtok po nedeli Najsvätejšej Trojice. V Spojených štátoch sa však namiesto toho slávi sviatok Božieho Tela v nasledujúcu nedeľu. Napriek tomu sa sviatok Najsvätejšieho srdca stále koná 19 dní po Päťdesiatnici.

4. Ježiš dal svätej Margite Márii Alacoque 12 prísľubov tým, ktorí si uctievajú Najsvätejšie srdce:

Kongregácie, štáty a skupiny sú zasvätené Najsvätejšiemu srdcu

V roku 1873 prezident Gabriel Garcia Moreno vydal petíciu, na základe ktorej sa Ekvádor stal prvou krajinou zasvätenou Najsvätejšiemu srdcu.

Na tomto mieste si môžete pozrieť&nbspvideo, ktoré zachytáva vztýčenie najväčšej vlajky Najsvätejšieho Srdca Ježišovho na svete. Miesto vztýčenia vlajky sa nachádza v meste Walton v štáte Kentucky a môžete ho vidieť z cesty I-71 medzi výjazdmi 72 a 77. Všimnite si, že spoločnosť, ktorá vlajku dvíha, sa volá Spoločnosť svätého Jozefa’s Company: R&ff&soffi's: Crane Service (Žeriavová služba). Možno to nie je náhoda.

Nakoniec výzva: podeľte sa o video s rodinou a priateľmi a urobme’z neho jedno z najsledovanejších videí na You Tube a BitChute za mesiac jún. 

Prevzaté so súhlasom Everyday For Life Canada.