preborn_baby__womb__fetus-e1709120071967-810x500.jpg

Menej ako 5 % interrupcií sa uskutočňuje z dôvodu znásilnenia, incestu alebo "lekárskej pohotovosti": správa

18
Kultúra života
  • Potraty z dôvodov znásilnenia, incestu a zdravia sú menej ako 5%.
  • 95,9% potratov je vykonaných z plánovaných alebo nešpecifikovaných dôvodov.
  • Zástancovia života zdôrazňujú, že okolnosti počatia nezmenia ľudskosť dieťaťa.
  • Potrat je vždy nemorálny a nie je potrebný na ochranu života matky.

Potraty z dôvodu znásilnenia, incestu a naliehavých zdravotných dôvodov predstavujú menej ako päť percent potratov v Spojených štátoch, vyplýva z aktualizovaných štatistík, ktoré 24. mája zverejnil pro-life inštitút Charlotte Lozier a ktoré poskytujú kontext k niektorým najčastejším argumentom uvádzaným proti štátnym zákonom na ochranu života.

Lozier zostavil a preskúmal údaje týkajúce sa približne 123 000 potratov v ôsmich štátoch v roku 2021, teda v poslednom úplnom roku, keď Roe v. Wade nariadil legálne potraty v celej krajine. Zistil, že znásilnenie a incest predstavovali len 0,4 percenta, údajné “ohrozenie života ženy”alebo dôležitej telesnej funkcie” 0,3 percenta, iné “obavy o fyzické zdravie” 2,2 percenta a “abnormality plodu” 1,2 percenta. Priamy potrat je vždy závažne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani eticky odôvodnený na záchranu života matky.

Naopak, 95,9 percenta potratov bolo vyhľadaných z&nbspplánovaných alebo inak nešpecifikovaných dôvodov. 

“To by však mohlo podhodnotiť počet interrupcií vykonaných z každého z týchto dôvodov, pretože v niektorých štátoch významné percento žien odmietlo uviesť dôvod,”poznamenáva Lozier. “Naopak, interrupcie z týchto dôvodov by mohli byť nadhodnotené, pretože v štátoch, ktoré povoľujú nahlasovanie viacerých dôvodov, mohol byť jeden interrupčný zákrok vykonaný z viac ako jedného z týchto dôvodov. Avšak na Floride, ktorá povoľuje len jeden dôvod pre každý interrupčný zákrok a vyžaduje, aby poskytovateľ interrupcie uviedol dôvod pred odoslaním formulára na hlásenie interrupcie, predstavovali interrupcie z dôvodov, ktoré zodpovedajú bežným výnimkám, menej ako 3 % z celkového počtu v roku 2021.”

Údaje, ktoré sú v súlade s predchádzajúcimi zisteniami iných prieskumov, dávajú do súvisu snahu potratovej loby’sústrediť diskusiu o potratoch na tzv;ťažké prípady,” vyvolávaním emocionálneho nepohodlia pri myšlienkach na prežité napadnutie v tehotenstve alebo na pár, ktorý porodí dieťa, ktoré môže krátko po narodení zomrieť, alebo vyvolávaním obáv zo smrti žien v dôsledku komplikovaného tehotenstva.

Zástancovia života zdôrazňujú, že okolnosti počatia nemenia pred narodením dieťaťa’nevinnosť ani ľudskosť, a preto spoločnosť musí urobiť všetko pre to, aby sa k matke aj dieťaťu správala súcitne a všímala si fyzické a psychické dôsledky interrupcie. Zástancovia života ďalej upozorňujú, že výnimky zo znásilnenia často využívajú predátori na to, aby zničili živý dôkaz svojich zločinov a pokračovali v obťažovaní detských obetí. Pro-life skupina Live Action vo svojej sérii videí “Aiding Abusers” zdokumentovala spoluprácu Planned Parenthood’v niekoľkých takýchto prípadoch.

V súvislosti so smrteľnými “abnormalitami plodu,” ktoré sú často zle diagnostikované, zástancovia života, ako napríklad Dr. William Lile, certifikovaný gynekológ a pôrodník a pro-life rečník, zdôrazňujú, že humánnou reakciou nie je potrat, ale poskytnutie rovnakej “lásky, záujmu a starostlivosti”, akú by dostal každý narodený pacient. “Toto je kľúčový pojem: dieťa v maternici je pacient,” má písmeno.

A čo sa týka tretieho scenára, hoci niektoré naliehavé situácie v tehotenstve môžu vyžadovať zákroky nepriamo vedúce k smrti dieťaťa’potrat je stále vážne nemorálny a nie je potrebný ani opodstatnený na ochranu života alebo zdravia matky’. Bez ohľadu na to, každý štát v Únii, v ktorom v súčasnosti platí zákaz interrupcií, dovoľuje lekárom podať tehotným ženám život zachraňujúcu, neabortívnu liečbu, aj keď je to na úkor života dieťaťa’. 

Pro-potratoví aktivisti sa už dlho snažia, aby sa diskusie o potratoch sústredili na takéto situácie, aby odvrátili pozornosť od prevažnej väčšiny potratov, ktoré sú žiadané z oveľa menej “sympatických” dôvodov. Tento prístup im priniesol úspech, ktorý pomohol poraziť zástancov života v nedávnych štátnych referendách a presvedčil národných republikánov, aby zaujali tento rok umiernenejší postoj k životu. 

Ak však Lozierove’údaje potvrdzujú, takéto extrémne situácie neodrážajú realitu interrupcií v drvivej, prevažnej väčšine prípadov.