shutterstock_291453335-e1698059201558-810x500.jpg

Arkansas hlási nulový počet potratov v roku 2023, čo je menej ako 3000 potratov pred tromi rokmi

20
Kultúra života
  • Arkansas nezaznamenal žiadne potraty v roku 2023.
  • Zákaz potratov v štáte bol účinný pri znížení interrupcií.
  • Arkansas bojuje proti ústavnému dodatku podporujúcemu potraty.
  • Arkansas oslavuje zníženie potratov, ale čelí hrozbe zrušenia pro-life zákonov.

Nová správa ukazuje, že v roku 2023 neboli v Arkansase zaznamenané žiadne potraty.

Základná správa o umelom prerušení tehotenstva, ktorú zverejnilo štátne ministerstvo zdravotníctva, ukazuje, že takmer úplný zákaz v Arkansase bol účinný pri ukončení chirurgických potratov.

Čítajte: Arkansaskí zástancovia života sa mobilizujú, aby porazili radikálny pro-potratový ústavný dodatok

Potraty sú v štáte takmer úplne zakázané, odkedy po zvrátení rozsudku vo veci Roe v. Wade v júni 2022 vstúpil do platnosti jeho zákon o&nbspprerušení tehotenstva. Jedinými výnimkami sú prípady, keď “je to nevyhnutné na zachovanie života tehotnej ženy, ktorej život ohrozuje telesná porucha, telesná choroba alebo telesné zranenie.” Priamy potrat je vždy závažne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani eticky odôvodnený na záchranu života matky 

Naopak, v roku 2021, teda v poslednom celom roku, kedy boli potraty dostupné, štát zaznamenal 3 133 potratov. V roku 2022 počet interrupcií klesol na 1 621, podľa Inštitútu Charlotte Lozier. Zákon o interrupciách v štáte’vstúpil do platnosti približne v polovici roka, čo prispelo k približne 50 % zníženiu oproti predchádzajúcemu roku.

Arkansaská rada pre rodinu túto správu oslavovala, ale zároveň varovala pred volebnou iniciatívou, ktorá by zrušila silnú pro-life ochranu štátu’

Čítajte: Potraty v Indiane klesli o 98 % vďaka takmer úplnému zákazu

“Tieto správy sú skvelou správou,” napísal prezident Jerry Cox v tlačová správa. “Arkansaské’ pro-life zákony chránia ženy a zachraňujú nenarodené deti. To je niečo, čo treba oslavovať.”

Upozornil však:

Práve teraz prebieha v Arkansase snaha, ktorá by zrušila arkansaské’ pro-life zákony a zapísala potraty do ústavy štátu.

Ak by bol Arkansaský potratový dodatok prijatý, umožnil by v Arkansase každoročne tisíce dobrovoľných potratov.

Novela neobsahuje žiadne lekárske licencie ani zdravotné a bezpečnostné normy pre interrupcie.

Obsahuje rozsiahle zdravotné výnimky, ktoré by v mnohých prípadoch umožnili interrupciu na požiadanie počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva.

Pozitívnu správu oslávila aj diecéza Little Rock.

“Je to stále učenie Cirkvi, že interrupcia je vždy vážne nemorálna, a vieme, že nikdy“nie je z lekárskeho hľadiska potrebná, takže túto správu vítame,” riaditeľka Respect Life Catherine Phillips povedal National Catholic Register.

“Vieme, že realita je taká, že ľudia si vyberajú potrat, ale pracujeme pre svet, kde si ľudia nebudú vyberať potraty, kde si ľudia nebudú myslieť, že je to ich jediná voľba,”povedal Phillips pre National Catholic Register. “Máme veľmi silnú sieť tehotenských centier, neziskových a iných organizácií, ktoré pomáhajú ženám a rodinám, a samozrejme dúfame, že každá naša farnosť stojí po boku žien, ktoré čelia problémom.”

Čítajte: Osemdesiatdeväťtisíc detí bolo zachránených pred potratom od konca Roeovej: správa

Akkoľvek je správa pozitívnou správou, je na mieste opatrnosť.

Správa nemôže plne zohľadniť používanie liekov na potrat, ktoré môžu byť dodané odkiaľkoľvek v krajine alebo mimo nej, a to aj vďaka deregulácii Bidenovej administratívy. Federálni úradníci ignorovali dlhoročný federálny zákon a teraz umožňujú posielať nebezpečné potratové lieky komukoľvek.

Najvyšší súd bude pravdepodobne v najbližších týždňoch rozhodovať o zákonnosti rozhodnutia Bidenovej vlády’