Story4_6_10_24-810x500.jpg

Biskup Strickland vedie procesiu ulicami mesta s relikviami eucharistických svätcov

33
Kultúra života
  • Biskup Strickland viedol procesiu s relikviami svätých spojenú s Národnou eucharistickou obnovou.
  • Procesia prešla cez mesto Tyler a zastavila sa pri piatich domoch veriacich.
  • Veriaci všetkých vekových kategórií sa zúčastnili na procesii napriek horúčave.
  • Pútnici dostali mušľu lastovičku a modlitebnú kartu svätého Tarcisia na pamiatku udalosti.

Eneritný biskup Joseph Strickland viedol viac ako 200 veriacich v procesii ulicami Tyleru s relikviou svätého Tarcisia, rímskeho chlapca-mučeníka, ktorý zomrel za Eucharistiu.

Procesia sa konala v nedeľu 9. júna a bola zorganizovaná v súvislosti s Národnou eucharistickou obnovou, v rámci ktorej sa Najsvätejšia sviatosť nesie v slávnostnej procesii cez rôzne mestá v Spojených štátoch, čo vedie k Národnému eucharistickému kongresu v Indianapolise koncom tohto leta. Keďže južná trasa Eucharistickej obnovy neprechádzala cez Tyler, veriaci zorganizovali miestnu procesiu.

RELATED: Na budúci mesiac sa pripojte k Johnovi-Henrymu Westenovi na Tradičnej eucharistickej obnove v Indianapolise

Biskup Strickland viedol procesiu s relikviami troch eucharistických svätcov: Jána Vianneya, lekára z Arsu, ktorý denne trávil hodiny na kolenách pred Najsvätejšou sviatosťou; svätého Tarcisia, rímskeho chlapca-mučeníka, ktorý zomrel pri obrane Najsvätejšej sviatosti z rúk neveriacich; a svätého apoštola Matúša, ktorý vo svojom evanjeliu opisuje ustanovenie Eucharistie pri Poslednej večeri. Svätý Tarcisius bol zvolený za patróna tejto udalosti.

Prehliadka sa začala v miestnom parku a zastavila sa pri piatich domoch veriacich. V každom dome, ktorý bol určený ako eucharistická stanica, po čítaní z Písma biskup Strickland predniesol krátku kázeň a viedol desiatok ruženca. Pri procesii spieval aj spevácky zbor schola.

Eucharistické stanice procesie boli nasledovné: Pascha v Egypte, Manna na púšti, Rozmnoženie chlebov, Posledná večera a Cesta do Emauz.

Veriaci všetkých vekových kategórií sa zúčastnili na procesii v horúce nedeľné popoludnie napriek horúčave texaskej júnovej nedele. Sprievod trval 2½ hodiny a s policajným sprievodom prešiel 2½ míle.

Modlitebná karta púte znie:

Na tejto púti kráčame, aby sme si uctili skutočnú prítomnosť Ježiša Krista uprostred nás: Telo, Krv, Duša a Božstvo vo svätej Eucharistii. Putujeme pod patronátom svätého Tarcisia, chlapca-mučeníka Eucharistie, ktorý zomrel vo veku dvanástich rokov, keď niesol Eucharistiu väzňom. Svätý Tarcisius, modli sa za nás, aby sme odvážne ohlasovali Eucharistiu a pomáhali privádzať k viere iných.

PREHLIADKA: Biskup Strickland: Nedostatok viery v Eucharistiu je ‘ničivý’ pre Cirkev, ‘rúhavý’ pre Boha

Komentujúc inšpiráciu pre procesiu, Sheryl Collmerová, ktorá podujatie organizovala, povedala pre LifeSiteNews: “Národná eucharistická obnova, ktorú si predstavili americkí biskupi, mala osloviť všetkých katolíkov, vrátane 70 %, ktorí nepoznajú realitu skutočnej prítomnosti alebo v ňu neveria. To znamená, že treba použiť inovatívne, nezvyčajné prostriedky, aby sme zaujali tých, ktorí by sa bežne nezúčastnili študijnej skupiny, procesie alebo série videí, a poskytnúť im spôsoby, ako pochopiť skutočnú radosť z Eucharistie.

Ak trasa Národnej púte prechádza ďaleko na juh od Tyleru, bolo nevyhnutné poskytnúť ľuďom možnosť zúčastniť sa na Oživení na mieste. Keď sa vaše telo dostane von a osobne prejde púť, je to úplne iný zážitok, než keď o nej čítate.

Keď bola naša trasa krátka (asi 2,5 míle), každý pútnik dostal mušľu lastovičku, podobne ako pútnici, ktorí putujú do Santiaga. Lastúra sa stala symbolom všetkých svätých pútí. Pútnici dostali aj modlitebnú kartu svätého Tarcisia a prsteňový ruženec. (obrázok v prílohe). Bolo úžasné vidieť rad pútnikov, ktorí mali na krku mušle hrebenatky. Na konci sme mali nanukovú párty, ktorá všetkých, najmä deti, veľmi povzbudila!

Pamätníky mali pomôcť vtlačiť ľuďom zážitok do srdca’

Odozvy od pútnikov boli nadmieru pozitívne. Môj najlepší odhad bol 220 pútnikov, medzi ktorými boli deti až po dojčatá. Napriek horúčave a vlhkosti letného popoludnia v Texase, kopcom pozdĺž trasy a sutinám z minulotýždňovej búrky, ktoré boli stále prítomné na niektorých uliciach, boli ľudia veselí a modlili sa. Myslím, že aktivita kráčania v spoločenstve súhlasí s ľudským duchom. Mysleli sme na to, že “prinášame svoje telo ako živú obetu Bohu.” (Rimanom 12).

Christina Smithová, jedna z katolíckych veriacich, ktorí sa na podujatí zúčastnili, v komentári pre LifeSiteNews povedala: “Páči sa mi, ako si biskup Strickland uctieva nášho Pána v Najsvätejšej sviatosti. Práve teraz máme prezidenta, ktorý to nerobí. Biskup Strickland je jeho opakom. Miluje nášho Pána v Eucharistii. A svoje stádo pozná po mene a je s ním.”

RELATED

Biskup Strickland: Zastavte sa a počúvajte tlkot nášho Pánovho’Najsvätejšieho srdca

SPECIÁL: Biskup Scott McCaig ponúka kľúčové postrehy pre eucharistickú obrodu