shutterstock_2182007037-810x500.jpg

Mosambickí katolíci brutálne umučení moslimami za vyznávanie viery

47
Kultúra smrti
  • Katolíci v Mozambiku informovali o mučeníkoch zavraždených moslimskými extrémistami.
  • Povstalci zavraždili viacerých katolíkov, zdemolovali kostoly a nemocnice a podpálili budovy.
  • Kresťania boli sťatí a domy a kostoly boli podpálené, kresťania sú terčom útokov.
  • Biskupi sa zaviazali pomáhať vysídlencom a bojovať proti prenasledovaniu kresťanov v Mozambiku.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

Katolícki farníci v Mozambiku informovali o príbehoch katolíckych mučeníkov, ktorých v posledných rokoch zabili moslimskí extrémisti.

ACI Africa uvádza, že katolíci z Chipene v provincii Nampulam v severnom Mozambiku nedávno delegácii Biskupskej konferencie Mozambiku (CEM) vyrozprávali, ako boli katolíci zavraždení počas prebiehajúceho povstania militantnými islamistami v regióne.

Farári, ktorí z bezpečnostných dôvodov zostali v anonymite, pripomenuli, že 5. septembra 2022 islamskí povstalci zavraždili v Nacutho pred kaplnkou muža menom Francisco Massaya. Nasledujúci deň prišli moslimskí extrémisti do Chipene a zavraždili viacero ľudí, zdemolovali misijnú nemocnicu a kostol a podpálili viacero budov a áut.

PREČÍTAJTE SI: 11 kresťanov zabili islamskí teroristi v Mozambiku

Medzi tými, ktorých islamisti zavraždili, bola aj sestra Maria De Coppi, misionárka Comboni, ktorá slúžila podvyživeným a osirelým deťom.

“Veríme, že na jej svedectvo a vieru nezabudneme: bola katechétkou a učiteľkou, ktorá sa nevzdala šírenia evanjelia vo všetkých ťažkých časoch vojny, náboženského prenasledovania a na miestach, kam evanjelium ešte nedorazilo,” uvádza sa vo vyhlásení farníkov” na adresu sestry Márie.

“Na tretí deň povstalci prechádzali cez Nantacu a stretli muža menom Silvano Valentim. Spýtali sa ho, aké náboženstvo vyznáva, a on povedal, že je kresťan. Bol vedľa svojej tety, povedali mu, aby si sadol, a sťali mu hlavu,” uvádza sa v správe farníkov.

Podľa farníkov v Canyunya-Naheco povstalci podpálili 190 domov vrátane katolíckej školy a kaplnky.

Keď islamisti prišli do Tataulo, požiadali miestnych obyvateľov, aby sa rozdelili na skupiny mužov a žien, ako aj moslimov a kresťanov. “Keď sa prví traja kresťania odvážne prihlásili, zviazali ich a sťali,” vo vyhlásení farníkov” sa píše.

“Keď zabíjali prvého, menom Francisco Rimo, pokrsteného a ženatého v Cirkvi s deviatimi deťmi, položili mu na hruď knihu liturgie (Masu Apwiya),” pokračuje správa. “Druhý, známy ako Celestino Santos Mitupiya, bol pokrstený, ženatý v kostole, otec siedmich detí a katechéta, a na hruď mu položili Bibliu. Tretí, menom Silva António, bol katechumen a otec dvoch detí, ktoré dostali katechizmus tretieho stupňa.”

ACI Africa uvádza, že “farníci povedali svojim biskupom, že tí, ktorí zomreli, zasadili semeno svedectva viery v Cirkvi v Mozambiku.”

Čítajte: Biskup spomína na islamských teroristov’ ‘strašný útok’ na mníšku, ktorej strelili do hlavy, sťali kresťanov

Mozambickým biskupom poďakovali za to, že “sú vždy s nami a posilňujú našu vieru.”

Po návšteve vojnou zmietaného regiónu biskupi CEM vo vyhlásení uviedli, že sú naďalej znepokojení “ťažkou a tragickou situáciou utrpenia, ktoré konflikt spôsobuje miestnemu obyvateľstvu.”

Svoj záväzok pomáhať a slúžiť vysídlencom zdôraznili, “ako to [Cirkev] robí od prvých hodín, napriek ťažkostiam v poslednom čase pri spolupráci s miestnymi štruktúrami zodpovednými za riadenie prijímacích táborov.”

Organizácia OpenDoors, ktorá sleduje prenasledovanie kresťanov na celom svete, hodnotí úroveň prenasledovania v Mozambiku “veľmi vysoko,”najmä na severe krajiny, kde sa moslimské skupiny snažia vytvoriť islamský štát “a kresťania sú často terčom útokov ako symboly odporu voči tejto extrémistickej ideológii.”

“Okrem toho sa kresťania často dostávajú do krížovej paľby prebiehajúceho konfliktu medzi vládnymi silami a džihádistickými skupinami, čím sú ešte viac zraniteľní voči násiliu a vysídleniu,” uvádza OpenDoors vo svojej správe.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder