Story3_6_11_24-810x500.jpg

Sudca zablokoval pravidlo Severnej Karolíny zakazujúce distribúciu potratových tabletiek nelekármi

8
Kultúra smrti
  • Federálny sudca zakázal požiadavku na potratové tabletky len od lekárov.
  • Generálny prokurátor odmietol brániť zákon na súde, čo vyvolalo reakciu GOP.
  • Ľahký prístup k potratovým tabletkám ohrozuje zdravie žien a podporuje potratový priemysel.
  • Pro-life zákony môžu zlikvidovať tisíce interrupcií ročne, ale potratová lobby sa snaží ich obísť.

Federálny sudca natrvalo zakázal v Severnej Karolíne’požiadavku, aby potratové tabletky predpisovali len skutoční lekári, pričom umožnil, aby sa ostatné aspekty pro-life zákonov v štáte’naďalej uplatňovali.

Nynie, Live Action informuje, že Eagles formálne vydal súdny zákaz 3. júna, čím sa stal trvalým.

Generálny prokurátor Severnej Karolíny Josh Stein odmietol brániť zákon na súde, čo podnietilo zákonodarcov GOP, aby tak urobili. Nie je jasné, či sa republikánski legislatívni lídri plánujú proti rozhodnutiu odvolať. 

Stein uviedol, že je “hrdý” na to, že bráni potraty a je “potešený” rozhodnutím, ktoré pochválil za to, že umožňuje “zvýšiť prístup” k potratovým tabletkám, hoci vyjadril ľútosť nad tým, že ponecháva rôzne obmedzenia.

“Toto rozhodnutie znižuje štandard starostlivosti o ženy a umožňuje nebezpečné domáce potraty typu "urob si sám", ktoré štatisticky spôsobujú komplikácie u každej piatej ženy,” reagovala výkonná riaditeľka organizácie North Carolina Values Tami Fitzgeraldová. “Ľahko získané chemické lieky na potrat využívajú aj obchodníci s ľuďmi a domáci násilníci, ktorí svoje obete nútia k potratu, čo sa deje po celých Spojených štátoch. Rozhodnutie tiež ruší požiadavky na hlásenie nefatálnych komplikácií spôsobených týmito liekmi, čo zatajuje nebezpečné komplikácie a vedľajšie účinky potratových liekov. Toto rozhodnutie ohrozuje zdravie a bezpečnosť žien, aby potratový priemysel mohol urýchlene vykonávať nebezpečné chemické potraty a maximalizovať zisky.”

Ľahký prístup k potratovým tabletkám a ich medzištátna distribúcia je jedným z najsilnejších nástrojov potratovej lobby’na udržanie potratov na požiadanie poRoe v. Wade, ktoré agresívne presadzujú bez ohľadu na riziká pre ženy, ktorým údajne slúžia.

A 2020 otvorený list koalície pro-life skupín vtedajšiemu komisárovi FDA Stephenovi Hahnovi uviedol, že podľa vlastného systému hlásenia nežiaducich účinkov FDA’mala potratová tabletka “od roku 2000 za následok viac ako 4 000 hlásených nežiaducich účinkov vrátane 24 úmrtí matiek. Nežiaduce udalosti sú notoricky nedostatočne hlásené FDA a od roku 2016 FDA vyžaduje od výrobcov potratových tabletiek len hlásenie úmrtí matiek.”

Pro-lifers varujú, že po tom, čo Bidenova administratíva úplne zrušila požiadavky, aby sa potratové tabletky užívali v prítomnosti lekára, teda bez akéhokoľvek lekárskeho dohľadu alebo lekárskej podpory v blízkosti, sa tieto udalosti určite zvýšia. 

“A November 2021 štúdia vedcov z Charlotte Lozier Institute vyšla v odbornom časopise Health Services Research and Managerial Epidemiology,” píševýskumný pracovník Katolíckej univerzity v Amerike Michael New. “Analyzovali údaje štátneho programu Medicaid o viac ako 400 000 potratoch zo 17 štátov, ktoré financujú plánované potraty prostredníctvom svojich programov Medicaid. Zistili, že počet návštev pohotovosti súvisiacich s potratom v súvislosti s tabletkou sa od roku 2002 do roku 2015 zvýšil o viac ako 500 percent. V rovnakom časovom období sa zvýšila aj miera návštev pohotovosti v súvislosti s chirurgickými potratmi, ale oveľa menej.’”

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu potratov, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že v súčasnosti platné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne. Potratová lobby však horúčkovito pracuje na tom, aby tieto odstrašujúce účinky zrušila prostredníctvom potratových tabletiek, právnej ochrany a finančnej podpory medzištátnych potratových ciest, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, vytváranie liberálnych štátov ako útočísk pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov, a zapracovanie potratových “práv” do štátnych ústav.

V Severnej Karolíne je interrupcia legálna do 12. týždňa s výnimkami v prípade znásilnenia a incestu do 20. týždňa, v prípade “abnormalít plodu” do 24. týždňa a v prípade “lekárskej pohotovosti” do pôrodu, a to na základe zákona prijatý minulý rok cez veto demokratického guvernéra Roya Coopera. Priamy potrat je vždy vážne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani eticky ospravedlniteľný z akéhokoľvek dôvodu.