shutterstock_1432344194-e1718124723223-810x500.jpg

Cenzúra a kontrola: Finančné sily v pozadí západných informačných vojen

13
Neutral
  • Cenzúra nesúhlasných názorov v západných spoločnostiach vyvolala otázky.
  • Finančné stimuly a vojenské výdavky USA sú dôležité zdroje príjmov.
  • Vojna piatej generácie ovplyvňuje informácie a vnímanie vojenských konfliktov.
  • Armády na Západe sa musia vyrovnať s technologickým náskokom Ruska.

Cenzúra nesúhlasných názorov v západných spoločnostiach za posledné štyri roky vyvolala otázky, prečo vlády namiesto toho, aby slúžili verejnosti, útočia na občanov, ktorí nie sú ochotní podriadiť sa oficiálnemu príbehu.

Jeden zo spôsobov, ako objasniť dôvody, je sledovať peniaze: skúmať skôr finančné stimuly než motívy štátu. Tie zostávajú často nepriehľadné. Tí, ktorí majú zlé alebo zlovestné úmysly, sú málokedy úprimní v tom, čo robia; často klamú aj sami sebe.

Big Pharma’profituje z manipulácie zdravotníckych agentúr a médií, čo je dobre zdokumentované, ale oveľa väčším zdrojom príjmov sú vojenské výdavky USA, ktoré sú stratosférické. Odhaduje sa, že ročné výdavky dosahujú približne 1,5 bilióna USD, čo je dvojnásobok uvádzanej sumy. Je to dvojnásobok toho, čo americký  Kongres vynakladá ročne na všetky nevojenské účely dohromady.

V priebehu posledného desaťročia došlo k zmene vojenskej doktríny USA, ktorá ovplyvnila spôsob, akým sa tieto obrovské finančné prostriedky smerujú. Nazýva sa vojna piatej generácie (5GW). Podľa tejto teórie by sa namiesto vedenia kinetických vojen mala pozornosť sústrediť na informácie a vnímanie, ktoré sa lámu prostredníctvom starších médií, sociálnych sietí a iných kanálov vplyvu.

Moderné konflikty sa podľa tohto názoru vyhrávajú ovládaním informácií. Generál Michael Flynn napríklad autor Uvod do 5GW (Príručka pre občanov’vojny piatej generácie), “aby pripravil Američanov a ľudí milujúcich slobodu na celom svete na našu súčasnú globálnu vojnovú realitu, ktorej rozumie len málokto.”Vychádza z predpokladu, že vojna sa zmenila a presunula do nehmotnejšej oblasti.

Čítajte: Google odstraňuje PragerU z obchodu s aplikáciami na základe falošných ‘nenávistných prejavov’ dôvodov

Bývalý diplomat ministerstva zahraničných vecí Mike Benz v interview s Tuckerom Carlsonom podrobne vysvetlil, ako sa tento nový typ vojenského myslenia obrátil proti občanom. Benz poukázal na to, že internet bol od svojho vzniku nástrojom štátneho umenia. “Google začal ako grant DARPA (Agentúra pre pokročilé obranné výskumné projekty)… získali finančné prostriedky ako súčasť spoločného programu CIA a NSA, ktorého cieľom bolo zmapovať, ako sa ‘vtáky z jedného peria spájajú na internete’ prostredníctvom agregácie vyhľadávačov. A o rok neskôr spustili Google a potom sa stali vojenským dodávateľom.

Podľa Benza bola sloboda slova najprv presadzovaná armádou ako spôsob podpory disidentských skupín po celom svete s cieľom “zvrhnúť vlády, ktoré spôsobovali problémy Clintonovej, Bushovej alebo Obamovej administratíve.”

Myslelo sa, že je to lacný spôsob vedenia vojny. “Na ovládnutie strednej a východnej Európy nepotrebujete’vyhrávať vojenské strety. Stačí, ak ovládnete médiá a ekosystém sociálnych médií, pretože tie’ovládajú voľby." ”

Podľa Benza zmenil pohľad na armádu’protiútok vo východných oblastiach Ukrajiny v roku 2014 a v roku 2016 brexit a zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA. NATO dospelo k presvedčeniu, že “celý medzinárodný poriadok založený na pravidlách sa zrúti, ak armáda neprevezme kontrolu nad médiami. Z ich pohľadu, ak by armáda nezačala cenzurovať internet, všetky demokratické inštitúcie a infraštruktúra, ktoré dali vzniknúť modernému svetu po druhej svetovej vojne, by sa zrútili.”

Reakcia COVID-19, vrátane uzáverov, cenzúry a nariadených vakcín, bola tiež programom financovaným armádou a zameraným na kontrolu verejných informácií a vnímania. Preto zo zdravotného hľadiska nemal veľký zmysel. V skutočnosti išlo o reakciu na biologickú vojnu vedenú v spolupráci s Big Pharma.

Čítajte: WHO tvrdí, že kmeň vtáčej chrípky prvýkrát nakazil človeka, má ‘potenciál vysokého vplyvu na verejné zdravie’

Austrálsky senátor Malcolm Roberts vysvetlil v výstižný prejav, Austrália, Spojené kráľovstvo, Kanada a USA podpísali konzorcium pre zdravotnícke protiopatrenia (v prípade Austrálie’v roku 2012). Roberts ho opísal ako “vojensko-farmaceutický aparát,” ktorého hlavným cieľom bolo potlačiť akékoľvek nesúhlasné názory pomocou sofistikovaných techník ovplyvňovania.

Veľké balíky peňazí, ktoré sa používali na vykonávanie nariadeného očkovania, tiež pochádzali od armády. Operáciu Warp Speed – americký program očkovania – financoval, distribuoval a vlastnil Pentagón. Subdodávatelia ministerstva obrany vyrábali to, čo bolo v ampulkách.

Výsledkom je, že západné vlády v skutočnosti obrátili armádu proti vlastným ľuďom, čo je druh tajného vojenského prevratu. Benz to opisuje ako vojenskú vládu. “V podstate povedali, že musíme predefinovať demokraciu z toho, že ide o vôľu voličov, na to, že ide o posvätnosť demokratických inštitúcií.” To znamená, že na ochranu demokracie je potrebné zastaviť demokraciu.

Vojenské’vyzbrojovanie informáciami sa možno končí, alebo aspoň už nemusí byť hlavným cieľom. Brutálny, atraktívny boj na Ukrajine ukázal, že teória vojny piatej generácie je slepou uličkou. Vojna sa vôbec nezmenila.

To, čo sa deje na Ukrajine, je niečo ako kombinácia hrôz prvej svetovej vojny a Hviezdnych vojen: presne navádzané rakety riadené z vesmíru. Vďaka tomu ide skôr o technologicky aktualizovanú verziu vojny druhej generácie.

Tak ako v predchádzajúcich vojnách z priemyselnej éry vyhráva ten, kto má najlepšie výrobné kapacity. Rusko dokáže v oblasti zbraní a materiálu prekonať NATO približne trojnásobne, a to napriek tomu, že vynakladá menej ako 5 % amerického’vojenského rozpočtu. Rusko má tiež náskok v raketových technológiách a disponuje určitou protivzdušnou obranou tam, kde Amerika nemá žiadnu.

Ak sú armády na Západe nútené uznať, že zaostávajú, zdá sa, že dôraz na manipuláciu s informáciami prostredníctvom propagandy a cenzúry sa určite vytratí. Jediné, čo Rusko v ukrajinskom konflikte prehralo, je propagandistická vojna, ale to nič neznamená, pretože kontrola informácií je v serióznom konflikte len vedľajšou témou

Pripomenúť si túto vznikajúcu vojenskú realitu bude pomalé. Jednou z irónií vojny piatej generácie je, že začnete veriť vlastným lžiam. Napriek tomu sa obavy nakoniec obrátia na dobiehanie Ruska v oblasti kinetických vojenských technológií, čo bude trvať desaťročia a bude to nákladné.

Z pohľadu civilistov v západných krajinách to, dúfajme, znamená, že sa začne spomaľovať intenzívne financovanie propagandy a cenzúry. Kontrola informácií je prácna a nákladná. Peniaze potrebné na najímanie profesionálnych klamárov a investície do technológií používaných na vnucovanie “naratívu” verejnosti sú značné. Ak financovanie začne vysychať, môže to znamenať, že občania sa stanú menej objektom cielených útokov zo strany armád, ktoré financujú.

Sústredenie pozornosti sa nevyhnutne presunie na neschopnosť Ameriky’udržať si výhodu v modernej vojne, ktorá, ako je teraz jasné, do veľkej miery závisí od používania rôznych typov projektilov: rakiet, dronov, bômb. Prioritou je tiež zostať neviditeľným z vesmíru, čo znamená, že techniky manévrovania používané v Vojna tretej generácie nefunguje.

Militanti potrebujú nepriateľa, najmä v USA, kde je kľúčom k udržaniu finančných excesov. Dúfajme, že v budúcnosti týmto nepriateľom prestanú byť ľudia v ich vlastných krajinách.