tabernacle-810x500.png

Kňaz ponúka peňažnú odmenu za tabernákulum ukradnuté z katolíckeho kostola v Portlande

19
Neutral
  • Kňaz dúfa, že odmena motivuje zlodeja vrátiť tabernákulum s Najsvätejšou sviatosťou.
  • Páter Llorente z farnosti sv. Michala v Portlande informoval o lúpeži tabernákula.
  • Kostol ponúkol odmenu za vrátenie tabernákula a posvätenej hostie vo vnútri.
  • Útoky na katolícke kostoly v USA sú časté, Portland nie je výnimkou.

Katolícky kňaz dúfa, že peňažná odmena bude pre zlodeja motiváciou, aby vrátil zlatom vymaľovaný tabernákulum, v ktorom je uložená Najsvätejšia sviatosť.

Páter Ignacio Llorente z farnosti sv. Michala Archanjela v Portlande v štáte Oregon povedal pre pobočku televízie CBS KOIN-6, že záznam z bezpečnostnej kamery zachytil zlodeja, ktorý sa začiatkom mesiaca po polnoci vlámal do kostola.

“Vyšiel po schodoch do zvonice … a potom vošiel do akejsi kancelárskej časti,” povedal Llorente.“O štvrtej ráno. - vošiel do našej kaplnky a vzal to, čo sa v katolíckej viere nazýva tabernákulum.”

Video z lúpeže naznačuje, že muž bol Afroameričan a že ho ukradol možno v domnení, že ide o rýdze zlato.

“Nezaujíma ma bicykel, reproduktor ani iné veci, ktoré boli ukradnuté, ale áno, aby sme získali späť svätostánok, a to konkrétne požehnanú hostiu, ktorá je vo vnútri svätostánku,” poznamenal Llorente.

Svätý Michal”vyvesil v okolí letáky s odmenou 1 000 dolárov za vrátenie svätostánku a posvätenej hostie vo vnútri. Podľa televízie KOIN-6 polícia podozrivého zatkla, ale ten bol prepustený.

Kostol svätého Michala’s nie je jediným katolíckym kostolom v Portlandskej diecéze, ktorý sa v posledných mesiacoch stal terčom útoku.

Kostol svätého Patrika’s v severozápadnom Portlande mal jeho dvere a chodník posprejované nápisom “Moje telo, moja voľba” v noci pred nedeľnou rannou omšou 28. apríla.

Kostol už bol údajne dvakrát napadnutý, raz v júni 2021 a druhýkrát v júli 2021 počas vlna kriminality uskutočnená na štyroch katolíckych kostoloch v Portlande v priebehu šiestich týždňov v lete toho roku.

Páter Llorente bol v rokoch 2012 až 2014 farárom v kostole svätého Patrika’s. Narodil sa v Španielsku a je členom Spoločnosti svätého Jána. V súčasnosti študuje v Kňazskom seminári Najsvätejšieho srdca licenciát z posvätnej teológie.

CatholicVote.org informoval, že od roku 2020 došlo k viac ako 400 útokom na katolícke kostoly v USA a v kostole svätého Patrika’bol 252. od mája 2022. CatholicVote’s “Violence Tracker” uvádza, že len v roku 2024 došlo k 27 útokom a že z len 25 percent prípadov skončilo zatknutím

Webová stránka tiež zistila, že prvých 10 štátov s najväčším počtom útokov na katolícke kostoly sú Kalifornia (55), New York (46), Pensylvánia (25), Texas (22), Colorado (17), New Jersey (17), Ohio (16), Florida (16), Massachusetts (16) a Oregon (15).

Na Portlandskú diecézu dohliada od roku 2013 arcibiskup Alexander Sample. Predtým od roku 2005 viedol diecézu Marquette na Hornom polostrove v Michigane’

.