Josh-Alexander-e1699617806144-810x500.png

"Odporné": Právnik Josha Alexandra kritizuje katolícku školskú radu za tajné rozhodnutie o vylúčení

12
Kultúra života
  • Právnik Josha Alexandra bojuje za náboženské práva v katolíckej škole.
  • Alexander bol suspendovaný za kritiku transgender ideológie a LGBT politiky.
  • Školská rada zamietla Alexandrové odvolanie, čo vyvolalo súdny spor.
  • Alexander bojuje proti diskriminácii na základe náboženského presvedčenia a LGBT agende.

Právnik Josha Alexandra, kanadského stredoškoláka, ktorý bol v roku 2022 suspendovaný zo svojej katolíckej školy za to, že sa vyslovil proti transgender ideológii, tvrdí, že chápanie náboženských práv zo strany rady je odporné po tom, čo sa jej tajné rozhodnutie o zamietnutí Alexandrovho odvolania stalo súčasťou verejného záznamu.

V roku 2022 bol Alexander na neurčito suspendovaný zo školy sv. Joseph’s Catholic School, ktorá sa nachádza v meste Renfrew v Ontáriu, školskou radou Renfrew County Catholic District School Board po tom, čo sa vyslovil proti LGBT ideológii na svojej škole, najmä za to, že sa vyslovil proti tomu, aby študenti mužského pohlavia mohli vstupovať na ženské toalety.   

Podľa Alexandra’právnika Jamesa Kitchena 18. decembra 2023 vydala školská rada Renfrew County Catholic District School Board “tajné rozhodnutie”, ktorým zamietla Alexandrove’odvolania týkajúce sa jeho suspendovania a vylúčenia, ktoré mu riaditeľ školy uložil počas školského roka 2022/23. 

Dňa 20. februára 2024 Kitchen, ktorý pôsobí ako hlavný právnik Liberty Coalition Canada’(LCC), podal Žiadosť o súdne preskúmanie na Divízny súd Najvyššieho súdu Ontária, aby sa pokúsil toto rozhodnutie zvrátiť. 

Pretože Kitchen’s brief bol teraz podaný, umožnilo to, aby školská rada Renfrew County Catholic District School Board’s “tajné” rozhodnutie sa má stať súčasťou verejného súdneho spisu.  

“Nevyjadrenie sa alebo odmietnutie vyjadriť sa k ústrednému argumentu Josha Alexandra’viedlo senát k záveru, ktorý je v rozpore s jasným pokynom Najvyššieho súdu v Amselem a Big M, že jednotlivci môžu podľa zákona len zastávať náboženské presvedčenie, nie ho deklarovať alebo inak prejavovať,” uviedol Kitchen vo vyhlásení pre médiá, ktoré bolo zaslané LifeSiteNews. 

“Správna rada prijala ochudobnený, odporný a nerozumný pohľad na právo zúčastňovať sa na živote spoločnosti bez diskriminácie na základe náboženského presvedčenia.” 

Kitchen poznamenal, že školská rada “uznala, že jednotlivci môžu slobodne zastávať náboženské presvedčenie,” avšak “predstierala, že jednotlivci nemôžu slobodne konať alebo verejne vyjadrovať toto presvedčenie, ak sa niekto subjektívne cíti znevážený, urazený, urazený atď. pri stretnutí s týmto presvedčením.” 

“Zákon opakovane odmietol takúto predstavu, a to oprávnene,” povedal. 

Renfrew County Catholic District School Board’v odôvodnení svojho rozhodnutia, ktorým zamietla Alexandrovo’odvolanie, uviedla, že “naďalej predstavuje bezpečnostné riziko.” 

“Hoci jednotlivci majú právo na svoje náboženské presvedčenie, názory a postoje, na čo nemajú právo, je správať sa spôsobom, ktorý znevažuje, diskriminuje, uráža, znevažuje, obťažuje, šikanuje alebo inak vytvára nebezpečné prostredie pre akúkoľvek osobu v škole,” uviedla školská rada vo svojom písomné rozhodnutie. 

Rada uviedla, že “presvedčenia, názory a postoje, bez ohľadu na to, ako úprimne ich zastávajú, nemožno použiť na ospravedlnenie neúctivého zaobchádzania s akýmkoľvek jednotlivcom alebo akýmkoľvek spôsobom, ktorý ho znehodnocuje alebo spôsobuje, že sa necíti bezpečne.” 

Alexander ‘nie je nebezpečný,’ hovorí právnik

Kitchen poznamenal, že hoci Alexander’môže svojimi názormi “urážať” ľudí, on ani jeho myšlienky nie sú “nebezpečné,” a dodal, že študent sa ani raz nikomu nevyhrážal.  

LCC poznamenala, že podanie žaloby na súd nielenže “dúfajme, že povedie k tomu, že školská rada sa bude pred súdom zodpovedať za svoje rozhodnutie zamietnuť Joshove’odvolania, ale tiež porazila snahu rady udržať dôvody svojho rozhodnutia v tajnosti.” 

“Liberty Coalition Canada je teraz schopná poskytnúť verejnosti nielen správcov’absurdné dôvody rozhodnutia v neprospech Josha, ale aj všetky materiály predložil Josh školskej rade, ktorú pri svojom rozhodnutí ignorovala.” 

Alexander, ktorý má teraz 18 rokov, bol začiatkom roka 2023 vydané riaditeľom školy oznámenie o neoprávnenom vniknutí na cudzí pozemok a zakázané navštevovať vyučovanie do konca školského roka, “a to všetko preto, že počas triednych debát a na sociálnych sieťach vyjadril svoje kresťanské presvedčenie, že existujú len dve pohlavia, že žiaci nemôžu meniť pohlavie a že mužské študenti by nemali byť vpúšťaní do dievčenských’ umyvární,” uviedla LCC.  

Alexander bude pokračovať vo svojom boji pokračujúcimi súdnymi spormi 

Alexander pokračuje vo svojom boji proti nominálne katolíckej škole a teraz dúfa, že Najvyšší súd Ontária sa bude zaoberať jeho prípadom po tom, čo podalžiadosť o jeho prerokovanie na provinčnom súde. 

Dodatočne má podalžiadosť na Ontárijský tribunál pre ľudské práva (HRTO), v ktorej tvrdil, že jeho “vierovyznanie” bolo diskriminované školskou radou, dvoma učiteľmi a riaditeľom školy. 

Po vyhodení zo školy bol zatknutý za to, že viackrát protestoval proti LGBT ideológii a stále cestuje po Kanade, aby protest proti agende LGBT.  

Alexander’sa vďaka svojmu aktivizmu stal známou tvárou v hnutí za rodinu a slobodu, mnohí ho spoznali podľa jeho rozpoznateľnej čiapky “Save Canada”.