arnaud-rostand-810x500.jpg

Bývalý predstavený SSPX v USA odsúdený na jeden rok väzenia za zneužívanie viacerých maloletých chlapcov

23
Kultúra smrti
  • Ex-predstavený SSPX odsúdený za zneužívanie maloletých chlapcov.
  • Rostand bol odsúdený na 1 rok väzenia a musí absolvovať liečbu.
  • SSPX nejednoznačne reagovala na Rostandovu aféru, vyvoláva to otázky.
  • Rostand bol v rôznych funkciách v SSPX až do jeho odsúdenia.

Bývalý predstavený americkej rehole Spoločnosti svätého Pia X. (SSPX) bol odsúdený na jeden rok vo francúzskom väzení po tom, ako sa v apríli priznal, že v rokoch 2002 až 2018 vo Francúzsku, Španielsku a Švajčiarsku zneužil sedem maloletých chlapcov. 

Francúzske médiá informovali, že trestný súd v Gape odsúdil 58-ročného otca Arnauda Rostanda na dvanásť mesiacov väzenia s odkladom. Musí sa tiež podrobiť štvorročnému “sociálno-juridickému” monitorovaniu a psychiatrickému liečeniu, ako aj odškodneniu svojich obetí. 

Rostand pôsobil ako oblastný predstavený SSPX”v USA od augusta 2008 do augusta 2014 na žiadosť vtedajšieho generálneho predstaveného SSPX biskupa Bernarda Fellaya. Páter Davide Pagliarani z Talianska vystriedal Fellaya na 12-ročné funkčné obdobie v roku 2018.  

Rostand bol vysvätený v roku 1993, od augusta 1998 do augusta 2006 viedol školu v Paríži. V období od augusta 2006 do augusta 2008 bol menovaný za oblastného predstaveného Kanady, predtým slúžil v americkom dištrikte. 

Rostand na súde povedal, že v roku 1998 informoval SSPX listom, že ho “priťahujú” deti. Uviedol, že informoval o tom SSPX opäť v roku 2000, potom v roku 2006 a 2013.  

Rozhlasový reportér portálu LifeSite Michael Haynes sa predtým pokúsil kontaktovať ústredie SSPX vo švajčiarskom Menzingene, aby sa v tejto veci vyjasnilo, ale nedostal odpoveď.  

5. apríla SSPX zverejnila iniciálne vyhlásenie, v ktorom však Rostanda nemenovala. Vo vyhlásení, ktoré bolo znovu vydané 15. apríla pre USA a Kanadu, sa tvrdilo, že “v žiadnom čase a v žiadnom prípade neboli činy tohto kňaza kryté jeho predstavenými.”  

Tiež uviedol, že “v roku 2014, po tom, ako boli upozornení na dvojznačné a nevhodné postoje, nadriadení Spoločnosti’stiahli inkriminovaného kňaza z apoštolátu, pričom ho poverili administratívnymi úlohami bez akejkoľvek zodpovednosti a pod príslušným disciplinárnym dohľadom, najprv vo Švajčiarsku a potom v Kanade od roku 2019.” 

Rostand’podľa vlastných zverejnených údajov pracoval ako riaditeľ pre komunikáciu SSPX v ústredí Spoločnosti’vo Švajčiarsku od roku 2014 do apríla 2019. Táto úloha zakladala, že mal “koordinovať spoluprácu medzi rôznymi inštitúciami kňazského spolku a dohliadať na záležitosti vzťahov s verejnosťou.”  

Potom bol od apríla 2019 do júna 2022 vymenovaný za oblastného sekretára Kanady, podľaverejných údajov.  

Vymazané vyhlásenie Spoločnosti tvrdí, že “po jeho príchode do Kanady [2019] sa predstavení Spoločnosti dozvedeli o existencii trestných činov, ktoré spadajú pod jurisdikciu súdov, a okamžite ich oznámili justičným orgánom v súlade s normami platnými v našej spoločnosti a posilnili jeho disciplinárny rámec. Na základe tohto hlásenia sa začalo potrebné vyšetrovanie, ktoré vyvrcholilo nedávnym súdnym procesom.” 

Rôzni tradiční katolícki influenceri debatovalio tom, či SSPX primerane reagovala na Rostandovu aféru, alebo či sa snaží zamiesť ju pod koberec, aby sa vyhla zodpovednosti. 

Šéfredaktor Katolíckych rodinných novín Brian McCall povedal na podcast v apríli, že “dúfa”že SSPX bude reagovať na Rostandovo’tvrdenie, že o svojej príťažlivosti k maloletým chlapcom informoval svojich nadriadených už skôr. “Z verejných informácií nie je jasné, čo nadriadení vedeli alebo chápali o otcovi Rostandovi v rokoch 1998 až 2014,” McCall písalv májovom článku. “Určite by bolo užitočné, keby sa to objasnilo.” 

Ďalšie neoverené zprávy tvrdia, že počas pobytu v Kanade Rostand nebol úplne obmedzovaný vo svojej službe. Naopak, príležitostne vykonával krsty a slúžil verejné omše.  

Rostand bol zatknutý v decembri 2023, pričom od roku 2021 sa nachádzal v kláštore Panny Márie Montgardskej v Západných Alpách, zrejme na príkaz Pagliaraniho. Kláštor sa využíval ako miesto v ústraní pre kňazov (vrátane zneuctených duchovných SSPX), aby sa mohli venovať kontemplatívnemu životu.  

Ako informoval Michael Haynes z LifeSite’, skupina Collectic Victims FSSPX sa uvádza, že “opatrenia”ktoré SSPX prijala voči Rostandovi“boli v rozpore s tým, čo sa tvrdí, neúčinné, keďže dotýkanie pokračovalo až do roku 2018. V tomto roku ho generálny predstavený Davide Pagliarani po 4 rokoch komunikačných úloh opäť uviedol do kontaktu s veriacimi v Menzingene. Na psychiatrické sledovanie sme si museli počkať až do roku 2019, teda 21 rokov po prvých varovaniach!"” 

Osúdenie Rostanda’prichádza v nadväznosti na rozsudok z 28. mája zatknutieďalšieho francúzskeho kňaza SSPX, pátera Jeana-Luca Radiera, ktorýv 90. rokoch minulého storočia údajne zneužil chlapca v predškolskom veku. 

Tento novinár už predtým informoval o obvineniach a skutočných prípadochzneužívaniakňazmi SSPX v Spojených štátoch pred niekoľkými rokmi. Kliknutím na tu sa dostanete k týmto príbehom.