Screenshot-2024-06-12-at-1.13.47-PM-810x500.png

Lekár pripúšťa, že Trudeauov antikoncepčný plán udrží ženy v práci a bude ich stáť menej, ako keby sa stali matkami

14
Kultúra smrti
  • Bezplatná antikoncepcia udržuje ženy v pracovnom procese namiesto v rodine.
  • Antikoncepcia je podľa lekárky prínosom pre ekonomiku a účasť žien v nej.
  • Pro-life skupiny tvrdia, že antikoncepcia oddeľuje ženy od rodiny a degraduje ich úlohu.
  • Plán Trudeauovej vlády financovať rôzne formy antikoncepcie vyvolal kritiku a odsúdenie.

Najvyššie postavená vládna lekárka v parlamente priznala, že plán premiéra Justina Trudeaua’“bezplatnej” antikoncepcie udrží ženy v pracovnom procese namiesto toho, aby mali deti, čo by podľa jej slov podľa údajov bolo prínosom pre ekonomiku.

“Znie to, akoby existovali’presvedčivé ekonomické argumenty pre všeobecný prístup k antikoncepcii,” uviedol poslanec parlamentu za Novú demokratickú stranu (NDP) Don Davies v odpovedi Normanovi.  

“Stručne ste sa dotkli makroekonomických dopadov uľahčenia vstupu a účasti žien na pracovisku,” pokračoval. “Existujú údaje alebo zavedený výskum, ktorý by mohol vyčísliť hodnotu účasti žien”v ekonomike v dôsledku toho, že majú kontrolu nad reprodukciou?” 

“To’je skvelá otázka,” odpovedal Norman. 

“Ako zastrešujúcu odpoveď by som sa pozrela na vyhlásenie Americkej asociácie verejného zdravia o 100 najväčších zásahoch do verejného zdravia za posledné storočie, od kedy sme prišli do roku 2000,” pokračovala. “Je to v podstate od roku 1900 do roku 2000.”  

“Zásahom číslo jeden v oblasti verejného zdravia v celej krajine – a to bolo v čase, keď sme vyvinuli penicilín, vakcíny a všetky tieto veci – bolo zavedenie plánovania rodiny na podporu úspešnosti a zapojenia ľudí schopných otehotnieť [sic] v celej našej spoločnosti,” uzavrela Normanová.   

Normanovo’priznanie, že antikoncepcia pomáha ženám zostať v pracovnom procese, a teda mimo rodiny, sa stretlo s veľkým ohlasom kanadských pro-life skupín.   

“Ukazuje sa, že bezplatná antikoncepcia je plánom premiéra Trudeaua’na odtrhnutie žien od toho, aby boli srdcom domova, a na premenu na koliesko v ekonomickom súkolesí,” Pete Baklinski z Campaign Life Coalition’s (CLC) písal na X.

“Bezplatná antikoncepcia je o premene žien na robotníčky,” upozornil. “A v pravom orwellovskom štýle to vláda nazýva ‘reprodukčnou voľbou,’ ‘slobodou, kedy si založiť rodinu,’ a ‘autonómiou.'”

“Skutočnosť je taká, že ženy, ktoré majú deti a zostávajú doma, aby ich vychovávali, robia pre dobro spoločnosti viac než ktokoľvek iný,” vyhlásil Baklinski. “Matky, ktoré vychovávajú deti v bezpečí a ochrane krbu a domova, sú skutočnými hrdinkami dneška.”  

Predtým na stretnutí Daviesová spochybnila Normanovú v súvislosti s jej výrokom z roku 2023, že “platenie za zvládnutie neplánovaných tehotenstiev stojí vládu viac, ako by stálo, keby mohla poskytnúť bezplatnú antikoncepciu pre všetkých v provincii.” 

Normanová odpovedala, že “strávili sme dva roky skúmaním alternatívnych modelov, vrátane modelov vyplnenia medzier a doplnenia v rôznych oblastiach, a vždy, keď sme sa vzdialili od univerzálneho pokrytia prvým dolárom, miera neplánovaných tehotenstiev sa zvýšila a náklady vlády’stúpli.”  

Zaiste, tehotenstvo pracujúcich matiek stojí Trudeauovu vládu, keďže federálna vláda je zodpovedná za časť materskej a otcovskej dovolenky pre pracujúcich rodičov, ktorí si potrebujú vziať voľno z práce, aby sa mohli starať o svoje nové dieťa.   

Normanove&nbspvyhlásenie prichádza po tom, čo liberáli v marci predstavili svoj plán bezplatnej antikoncepcie ako súčasť nového plánu Trudeauovej vlády v oblasti zdravotníctva.    

Podľa nového plánu musia kanadskí daňoví poplatníci financovať rôzne druhy antikoncepcie vrátane až 300 dolárov ročne za perorálne antikoncepčné tabletky; až 500 dolárov za hormonálne vnútromaternicové teliesko (IUD); až 100 dolárov za medené IUD; do 300 USD za hormonálny implantát, ktorý zahŕňa do 300 USD za jednotku, do 300 USD za hormonálny vaginálny krúžok, do 150 USD ročne za antikoncepčné injekcie a približne 30 USD za dávku núdzovej antikoncepcie, ako je napríklad “Plán B,” liek určený na zabitie novopočatého dieťaťa.    

Od svojho oznámenia bol plán všestranne odsúdili pro-life skupiny vrátane CLC.   

V apríli CLC odsúdila Trudeaua ako “pomýleného” a protirodinného, keď robí všetkých Kanaďanov “platil” za “potratové tabletky” po tom, čo sa na sociálnych sieťach pochválil svojím novým vládnym návrhom zákona, ktorý poskytne všetkým Kanaďanom bezplatnú antikoncepciu vrátane rannej tabletky.