MicrosoftTeams-image-3-810x500.png

Kardinál Sarah nazýva Bidena "katolíkom z kaviarne", ktorý prijal "praktický ateizmus" sekulárnej kultúry

18
Kultúra smrti
  • Kardinál Sarah kritizuje Bidena za praktický ateizmus a odmietanie Boha.
  • Katolícka cirkev je odpoveďou na ateizmus, ale mnohí strácajú vieru.
  • Katolíci v USA strácajú identitu a asimilujú sa do kultúry.
  • Kardinál varuje pred praktickým ateizmom a kapituláciou biskupov pred svetom.

Kardinál Robert Sarah, emeritný prefekt Kongregácie pre Boží kult, označil amerického prezidenta Joea Bidena za prominentný príklad “katolíka z kaviarne”, ktorý si osvojil “praktický ateizmus” protikresťanskej sekulárnej kultúry, ktorá sa zakorenila na Západe a prenikla aj do Cirkvi.

Komentáre odzneli z úst kardinála Saraha na Katolíckej univerzite v Amerike (CUA) vo štvrtok 14. júna počas podujatia s názvom “Večer s Robertom kardinálom Sarahom,” ktoré sponzorovali Napa Institute a Katolícke informačné centrum vo Washingtone.C.

Prednáška Saraha’mala názov “Katolícka cirkev’je trvalou odpoveďou na praktický ateizmus našej doby.”Kardinál v nej vyjadril ľútosť nad odmietaním Boha, ktoré zachvátilo veľkú časť západu, najmä kedysi kresťanskú Európu. Povedal, že toto odmietanie Boha má podobu ani nie tak intelektuálneho ateizmu, ale praktického ateizmu, podľa ktorého sa moderný človek správa, akoby Boh neexistoval alebo akoby na ňom nezáležalo.

Po tom, ako guinejský kardinál pochválil zjavnú vieru predchádzajúcich generácií katolíkov v Amerike, vyjadril ľútosť nad viditeľnou stratou viery, ktorá sa od 60. rokov 20. storočia zmocnila mnohých amerických katolíkov.

Odsúdil Bidena ako “samozvaného katolíckeho prezidenta, ktorý je príkladom toho, čo kardinál (Wilton) Gregory nedávno označil za ‘katolíka z kaviarne.’Sarah ďalej kritizoval mnohých takzvaných “katolíckych” politikov, univerzity a nemocnice, ktoré sú “katolícke len podľa mena” a svoje svedectvo viery vymenili za “kultúrnu asimiláciu”, ktorú odsúdil ako formu “praktického ateizmu” “nepriateľského voči viere” a “ohrozujúceho spoločné dobro.”

“Pokiaľ ide o katolicizmus v Spojených štátoch, je dobre známe, že katolíci boli dlho rozpoznateľnou menšinou,” povedal Sarah. “Katolíci chodili do iných kostolov a škôl; v piatky sa postili; sväté dni slávili inak; často žili v&nbspetnických štvrtiach. Skrátka, katolíci boli iní.

“Napriek tomu boli aj hrdými Američanmi. Ich&nbspvera inšpirovala k&nbsppatriotizmu. V druhej svetovej vojne katolíci bojovali a umierali za slobodu spolu so svojimi protestantskými a židovskými bratmi a sestrami. Bola to práve viera katolíkov, ktorá inšpirovala takúto&nbspobetu. Boli náboženskou menšinou, pevnou vo viere, aj keď s nimi niekedy zaobchádzali ako s&nbspobčanmi druhej kategórie alebo ešte horšie.”

Od 60. rokov 20. storočia katolíci čoraz viac strácali svoju jedinečnú&nbspidentitu. Už nie sú rozpoznateľnou menšinou, pretože sa plne asimilovali do americkej kultúry. Katolíci tu sú často najprv Američania, až potom katolíci.

Dôsledky sú zrejmé. Mnohí katolíci majú rovnaké presvedčenie ako bežná populácia. Máte prezidenta, ktorý sa sám označuje za&nbspkatolíka a ktorý je príkladom toho, čo kardinál Gregor nedávno opísal ako&nbsp "katolík z kaviarne".&nbspMnoho vašich katolíckych verejných činiteľov patrí do rovnakej kategórie. Mnohé vaše katolícke nemocnice a univerzity sú katolícke len podľa mena. Menšinové postavenie toľkých katolíckych vecí tu v Spojených štátoch, ktoré poskytovalo dôležité svedectvo o plnosti našej&nbspkatolíckej viery, bolo vymenené za kultúrnu asimiláciu.

Pozorovanie, že viera je v mnohých častiach Cirkvi v USA stále silná, na rozdiel od “hromadného odmietania katolíckej viery” v niektorých častiach Európy a Južnej Ameriky, Sarah napriek tomu varovala, že širšia kultúra sa stala “nepriateľskou” voči katolicizmu.

Povedal: “Vaše semináre sa z veľkej časti zreformovali, laické apoštoláty vdychujú viere nový život, vo farnostiach sú ohniská života a mám pocit, že vaše biskupské vedenie je vo všeobecnosti oddané evanjeliu, viere v Ježiša Krista a zachovávaniu našej posvätnej Tradície. Nepochybne existujú rozpory a vnútorné&nbspkonflikty, ale nedochádza k&nbspceloplošnému odmietaniu katolíckej viery, ako to vidíme v mnohých častiach Európy a Južnej Ameriky. Môj&nbsppozorovanie je, že tu v&nbspŠtátoch existujú modely viery, ktoré by možno mohli byť poučením pre iné západné krajiny.”

Sára pokračovala: “S&nbsptým, že vaša kultúra sa v&nbspširšom zmysle slova stala nepriateľskou voči viere. Vašu krajinu ovládol praktický ateizmus, ktorý ohrozuje spoločné dobro.”

RELATED: Kardinál Sarah: Odmietanie tradičnej liturgie, morálky sú formami ‘praktického ateizmu’ v Cirkvi

Praktický ateizmus korení v paralyzujúcom strachu z protirečenia svetu, Sarah varoval pred používaním katolicizmu ako “nástroja na svetské ciele.”

Aplikujúc svoju kritiku na cirkevnú’hierarchiu, Sarah vyjadril ľútosť nad kapituláciou mnohých biskupov na Západe pred “praktickým ateizmom” sekulárneho sveta a zdôraznil, že vieru treba brať vážne a bez kompromisov.

Povedal: “Ako som poznamenal v nedávnom príhovore kamerunským biskupom: ‘Mnohí západní preláti sú paralyzovaní myšlienkou odporovať svetu. Snívajú o tom, že ich svet bude milovať. Stratili obavu byť znamením protirečenia. Možno prílišné&nbspmateriálne bohatstvo vedie ku kompromisom so svetovými záležitosťami. Chudoba je zárukou slobody pre Boha. Domnievam sa, že Cirkev našej doby zažíva pokušenie ateizmu. Nie intelektuálneho ateizmu. Ale tento jemný a nebezpečný stav mysle: tekutý a praktický ateizmus. Ten je nebezpečnou chorobou, aj keď sa jeho prvé príznaky zdajú byť mierne.’

Praktickým ateizmom mám na mysli stratu zmyslu pre evanjelium a ústredné postavenie Ježiša Krista. Písmo sa stáva skôr nástrojom na svetské ciele než výzvou k obráteniu. Nemyslím si, že je to rozšírené medzi vašimi biskupmi a kňazmi tu v Spojených štátoch, vďaka Bohu, ale stáva sa to čoraz bežnejšie medzi inými regiónmi Západu. Príliš veľa ľudí neberie vieru vážne a považuje ju za prekážku v dialógu.

Svätý Pavol nás pred tým varoval: “Lebo príde čas, keď ľudia nebudú tolerovať zdravé učenie, ale nasledujúc svoje vlastné túžby a nenásytnú zvedavosť, budú si hromadiť učiteľov a prestanú počúvať pravdu a dajú sa odviesť k mýtom” (2 Tim&nbsp4, 3-4).

Veriaci katolíci už dlho kritizujú Bidena za to, že využíva svoj údajný “katolicizmus” ako politický nástroj napriek tomu, že jasne nerešpektuje katolícke morálne učenie o živote a manželstve. Kardinál Raymond Burke odsúdil katolíckeho politika’ odmietanie základných katolíckych morálnych zásad, ako je posvätnosť života, ako apostáziu od katolíckej viery.

Zanietený zástanca potratov, nominálne katolík Biden, ktorého ministerstvo spravodlivosti uvrhlo za mreže katolíckych zástancov života a kňazov, sa ako prezident nápadne vystatoval svojím katolicizmom, rúhajúc sa viere, používajúc znak kríža a vzývajúc meno Božie, keď vyjadril úplnú podporu potratom na požiadanie, čo je v priamom rozpore so zjavenou pravdou o posvätnosti ľudského života a Katolíckej cirkvi’a jasným odsúdením potratov a akejkoľvek formy verejnej podpory vraždenia nenarodených.

Odpovedá: ‘Absolútne zlo’: Joe Biden urobil znamenie kríža počas zhromaždenia za potraty na Floride

LifeSiteNews zverejnil petícia biskupom USA vyzývajúca na Bidenovu’exkomunikáciu, ktorá má viac ako 51 000 podpisov.

RELATED 

Kardinál Burke odsudzuje ‘prenasledovanie’ latinskej omše, ‘škandál’ prijímania pre pro-potratových politikov

Kd. Burke: V Cirkvi sú ‘mnohí’, ktorí sú v ‘praktickej apostáze’

Španielsky biskup odsudzuje Bidenovo’podpísanie kríža na potratovom zhromaždení ako ‘svätokrádežné’

Biskup Paprocki: Biden ‘sa vysmieva našej katolíckej viere’ tým, že používa znak kríža na propagáciu potratov

Kardinál Gregory hovorí, že pro-potratový, pro-LGBT Joe Biden je ‘veľmi úprimný vo svojej viere’

Arcibiskup Viganò: Biden musí byť uznaný za exkomunikovaného po vyhlásení ‘Trans Day of Visibility’

Kardinál Sarah: Mnohí cirkevní predstavitelia ‘podceňujú vážnu krízu, ktorou Cirkev prechádza’ 

Kardinál Sarah vyzýva afrických teológov, aby sa vzopreli západnej ideológii woke