MicrosoftTeams-image-40-810x500.png

Pápež František čelí vyšetrovaniu OSN v súvislosti s údajnými nezákonnými odposluchmi v rámci škandálu okolo sprenevery

30
Kultúra smrti
  • Pápež František čelí vyšetrovaniu OSN za údajné povolenie nezákonného odpočúvania telefónov.
  • Právnici obvineného finančníka podali sťažnosť na OSN pre porušovanie ľudských práv.
  • Pápež povolil odpočúvanie telefónov počas vyšetrovania finančného škandálu v Vatikáne.
  • Vatikánsky súd odsúdil obžalovaných vrátane Mincioneho a Becciua na finančné tresty a väzenie.

Pápež František čelí vyšetrovaniu OSN za údajné povolenie nezákonného odpočúvania telefónov počas súdneho procesu s Vatikánom o sprenevere súvisiacej s predajom luxusných londýnskych nehnuteľností.

The Telegraph v nedeľu informoval, že právnici britského finančníka Raffaela Mincioneho, ktorý je obvinený z podvodu na Vatikáne v súvislosti s obchodom s londýnskymi nehnuteľnosťami, podali sťažnosť na OSN pre údajné porušovanie ľudských práv zo strany pápeža počas súdneho procesu.

Podľa denníka Telegraph je sťažnosť adresovaná osobitnej spravodajkyni OSN pre nezávislosť sudcov a právnikov, profesorke Margaret Satterthwaiteovej, a pápeža uvádza ako “páchateľa” porušovania ľudských práv.

Predný právnik v oblasti ľudských práv Rodney Dixon, ktorý zastupuje Mincioneho, obvinil Františka, že osobne povolil nezákonné odpočúvanie Mincioneho telefónu počas vyšetrovania údajných pochybení investora.

“Toto neodôvodnené poverenie prokurátorom zo strany absolútneho monarchu dalo zelenú podnikaniu sledovania bez vyjadrenia konkrétnych dôvodov, priebežného súdneho alebo iného nezávislého a nestranného dohľadu alebo mechanizmu, ktorým by bolo možné napadnúť vykonávanie sledovania pred nezávislým a nestranným súdom,” tvrdí Dixon.

Počas súdneho procesu vo veci sprenevery Vatikánu, ktorý sa začal v roku 2021, sa objavili správy, že rímsky pontifik povolil odpočúvanie telefónov počas vyšetrovania finančného škandálu.

The New York Post upozornil že v apríli 2021 pápež František zmenil vatikánsky zákon aby uľahčil trestné stíhanie kardinálov a biskupov. O niekoľko dní neskôr pontifik údajne nariadil “prijatie technologických nástrojov vhodných na odpočúvanie pevných a mobilných zariadení, ako aj akejkoľvek inej komunikácie vrátane elektronickej,” podľa uniknutých dokumentov.

Krátko nato vatikánski úradníci a talianski policajti údajne zhabali Mincioneho’telefóny a počítač, keď bol podnikateľ na dovolenke.

Čítajte: Pápež František povolil odpočúvanie telefónov pri vyšetrovaní finančného škandálu: správa

V decembri minulého roka vatikánsky tribunál odsúdil Mincioneho spolu s kardinálom Angelom Becciom a niekoľkými ďalšími obžalovanými na päť a pol roka väzenia.

V jeho sťažnosti adresovanej OSN, Dixon tvrdil, že Mincione nemôže byť odsúdený vatikánskym súdom na základe kanonického práva za “svetskú transakciu.

“Nie je vhodné, aby sa náboženské princípy vnucovali na reguláciu svetskej transakcie bez súhlasu tých, ktorí sa na transakcii podieľajú,” uviedol Dixon v sťažnosti.

Dixon tiež kritizoval údajné sledovanie Mincioneho”právnikov počas ich pobytu v Ríme na súdnom procese pred vatikánskym tribunálom. Povedal, že právnici sa zrejme stali “obeťami zasahovania, ak nie zastrašovania” na “podnet” Vatikánu.

Mincione pre Telegraph povedal:

Moje základné práva boli pošliapané a ignorované. Ako môže byť správne, že mi boli udelené trestné sankcie za porušenie duchovného práva, ktoré sa vzťahuje len na členov Cirkvi, ktoré sa zrejme nevzťahuje na nikoho iného, kto narába s investíciami Vatikánu’a o ktorých som nič nevedel?

V správe Telegraph sa uvádza, že Mincione sa odvoláva proti svojmu odsúdeniu vatikánskym súdom “na základe toho, že bol v skutočnosti očistený od trestných činov z pôvodnej obžaloby a odsúdený len za nové trestné činy zavedené v 11. hodine a na základe vatikánskeho’kanonického – náboženského, nie trestného – práva.”

Vatikán tvrdí, že konal v súlade so zákonom. Denník Telegraph cituje hovorcu Vatikánu, ktorý povedal: “Zákonnosť vyšetrovania a súlad vatikánskeho súdneho systému so zásadami spravodlivého procesu uznali rôzne zahraničné súdy.”

Vatikánsky proces okolo luxusného londýnskeho bytu

Vatikánsky proces o sprenevere, v ktorom figurujú Mincione, kardinál Becciu a ďalší obžalovaní, sa sústredil najmä na investície do vatikánskych nehnuteľností v Londýne, ktoré Becciu schválil ako zástupca pre všeobecné záležitosti na vatikánskom štátnom sekretariáte. V roku 2014 Becciu kúpil podiel v luxusnej londýnskej nehnuteľnosti 60 Sloane Avenue, pričom použil charitatívne fondy Vatikánu ako zábezpeku za pôžičky vo výške 200 miliónov eur (približne 260 miliónov dolárov pri použití vtedajšieho konverzného kurzu), ktoré boli následne prevedené cez fond, ktorý spravoval Raffaele Mincione.

Mincione sa pripojil k Becciovi na lavici obžalovaných, bol uznaný vinným zo sprenevery a prania špinavých peňazí a dostal rovnaký trest - päť a pol roka väzenia, pokutu 8 000 eur a trvalý zákaz výkonu verejnej funkcie.

Mincioneho spoločnosť kúpila nehnuteľnosť v roku 2012 a predala podiel v nej Vatikánu. Keď Vatikán v roku 2018 dokončil svoj odkup  vďaka Becciovi a Mons. Maurovi Carlinovi, Becciovmu’bývalému tajomníkovi  Mincioneovi, zarobil pri tom od Vatikánu približne  128 miliónov eur.

Práve na týchto transakciách sa Becciu verí že ich “osobne schválil” a utajil pred pozornosťou kardinála Georgea Pella, vtedajšieho prefekta Sekretariátu pre hospodárstvo.

Keď sa koncom roka 2020 okolo majetku rozmohli kontroverzie a škandál, Vatikán koncom roka 2020 –začal vlastné vyšetrovanie korupcie v súvislosti s obchodmi Becciu”a. V tom čase už bol prefektom Kongregácie pre kauzy svätých a od roku 2018 ním bol. František v tomto momente prijal Becciu’vovu rezignáciu, keď sa kardinál vzdal kardinálskych výsad, pričom si ponechal titul.

PREČÍTAJTE SI: Kardinál Becciu dostal od vatikánskeho súdu 5 a pol roka väzenia za finančné zločiny

Becciu bol následne v júli 2021 obvinený vatikánskym tribunálom spolu s Mincione a ďalšími ôsmimi osobami tiež z korupcie. Becciu bol osobne obvinený zo “sprenevery a zneužitia úradnej moci, tiež v spolupráci, ako aj z podplácania.”

V júli 2022 Vatikán predal londýnsku budovu, ktorá bola v centre prebiehajúceho vyšetrovania, pričom strata bola údajne 200 miliónov dolárov, ako uviedla agentúra AP odhaduje že Vatikán pri kúpe budovy pôvodne vynaložil približne &nbsp350 miliónov eur (približne 359 miliónov dolárov).

V decembri 2023 vatikánsky súd odsúdil deväť z desiatich obžalovaných vrátane Mincioneho a Becciua na finančné tresty a väzenie.

Becciu a jeho právnici tvrdili, že je nevinný a vyhlásili, že londýnsku investičnú transakciu podporil sám pápež František.