robert-sarah-810x500.jpg

Kardinál Sarah: Cirkev v Afrike ide príkladom ako hrdinské svedectvo proti požehnaniu párov rovnakého pohlavia

20
Kultúra života
  • Kardinál Sarah ocenil africkú Cirkev za odmietnutie požehnania homosexuálnych párov.
  • Vyzval americkú Cirkev, aby vydávala svedectvo viery pred celým svetom.
  • Sarah kritizoval heretické pokusy o zmenu cirkevnej náuky a praktický ateizmus.
  • Vyzval biskupov a katolíkov, aby odolávali ateizmu a herézam v Cirkvi.

Kardinál Robert Sarah, emeritný prefekt Kongregácie pre Boží kult, ocenil hrdinské svedectvo Katolíckej cirkvi v Afrike za odmietnutie návrhu pápeža Františka “požehnať” homosexuálne páry a varoval pred heretickými pokusmi o zmenu cirkevnej náuky prostredníctvom synody o synodalite.

Zdôrazňujúc vatikánsky dokument Fiducia Supplicans, ktorý vydal kardinál Victor Manuel Fernández ako prefekt Dikastéria pre náuku viery a podpísal pápež František, Sarah odsúdil “pomýlený dokument” a pochválil Africkú cirkev za to, že odolala jeho “vážnemu omylu.”

Africkú cirkev dal za príklad Cirkvi v Amerike a vyzval katolíkov v USA, aby podobne vydávali svedectvo viery pred celým svetom.

Pri porovnaní vitality viery v Amerike s jej stratou v mnohých častiach Európy Sarah povedal: “Spojené štáty sú iné ako Európa. Viera je tu stále mladá a dozrieva. Táto mladá vitalita je darom pre Cirkev. Tak ako sme videli, že africká Cirkev, ktorá je tiež mladá, vydala hrdinské svedectvo viery po tom pomýlenom dokumente Fiducia Supplicans a zachránila Cirkev pred vážnym omylom, aj Cirkev tu v Spojených štátoch môže byť svedectvom pre zvyšok sveta.”

Čítajte: Kardinál Sarah: Kardinál Sarah: Africkí biskupi ‘hovorili za celú Cirkev’ tým, že odmietli homosexuálne ‘požehnania’ 

Komentár odznel v prednáške, ktorú kardinál Sarah predniesol na Katolíckej univerzite v Amerike (CUA) vo štvrtok 14. júna na podujatí s názvom “Večer s Robertom kardinálom Sarahom,” ktorý sponzorovali Inštitút Napa a Katolícke informačné centrum vo Washingtone, D.C.

Prednáška Saraha’mala názov “Katolícka cirkev’trvalá odpoveď na praktický ateizmus našej doby.”Kardinál v nej vyjadril ľútosť nad odmietaním Boha, ktoré zachvátilo veľkú časť západu, najmä kedysi kresťanskú Európu. Povedal, že toto odmietanie Boha má podobu ani nie tak intelektuálneho ateizmu, ale praktického ateizmu, ktorým sa moderný človek správa, akoby Boh neexistoval alebo akoby na ňom nezáležalo.

Vyzývajúc Cirkev v Amerike, aby sa vzoprela ateizmu, ktorý zachvátil Západ, Sarah vyhlásil: “Kultúrny ateizmus, ktorý ovládol Západ, nemusí ovládnuť Cirkev u nás. Máte dobré biskupské vedenie, dobrých mladých kňazov, komunity s mladými, živými katolíckymi rodinami. Toto všetko musíte podporovať v raste kvôli vašim rodinám, ale aj kvôli celosvetovej Cirkvi.”

Čítajte: Kardinál Sarah nazýva Bidena ‘kaviarenským katolíkom’, ktorý prijal ‘praktický ateizmus’ sekulárnej kultúry

Sarah sa otvorene postavil na čelo afrických biskupov, ktorí odmietajú homosexuálne “požehnania,” a pochválil ich za ich vernosť viere tvárou v tvár novým heterodoxným návrhom Fiducia Supplicans.

Podľa text z 21. decembra kamerunských&nbspbiskupov, ktorý reaguje na Fiducia Supplicans, zostáva jedným z najsilnejších zásahov proti vatikánskemu dokumentu. Pridali sa k nim početné africké biskupské konferencie a diecézy  spolu s Sarom samotným  tým, že takmer celý kontinent odmietol vatikánsky dokument navrhujúci požehnanie pre homosexuálne  páry.”

Čítajme: Kardinál Sarah dôrazne odmieta Fiducia Supplicans, ‘herézu’ požehnania’osobám rovnakého pohlavia’

Takýto nesúhlas označili sekulárne médiá a zásadne sám pápež František, ako pochádzajúce od “malých ideologických skupín”, pričom František dodal, že Cirkev v Afrike je “osobitný prípad” kvôli svojej kultúre.

Ale Sarah toto zobrazenie odmietla. “Niektorí na Západe chceli vzbudiť dojem, že ste konali v mene afrického kultúrneho partikularizmu. Je falošné a smiešne pripisovať vám tieto ciele,”povedal v apríli kamerunským biskupom a zdôraznil, že “hovorili za celú Cirkev ‘v mene pravdy evanjelia a za ľudskú dôstojnosť a spásu celého ľudstva v Ježišovi Kristovi.”

“Táto vízia viery prispôsobenej kultúram odhaľuje, do akej miery relativizmus rozdeľuje a rozkladá jednotu Cirkvi,”dodal vtedy v jemne zahalenom útoku na pápeža”vlastný mierny postoj voči africkým”biskupom.

V júnovej prednáške vo Washingtone na tému “praktický ateizmus,” si Sarah vzal na mušku aj Synodu o synodalite, ktorá bola zneužitá na presadzovanie nemorálnosti, napríklad LGBT ideológie a herézy, ako je návrh na vysvätenie žien do diakonátu.

Čítajte: Disident kňaz povedal pro-LGBT farníkom, že dúfa, že 2024 synoda schváli ‘ženy-diakonky’

Vyvracajúc tvrdenie, že synoda vyjadruje sensus fidei, zmysel viery, Sarah upozornila: “Na synode sa ozývajú hlasy, ktoré nehovoria z sensus fidei. To, že sa niekto označuje za katolíka, ešte neznamená, že je súčasťou sensus fidelium.”

“Byť katolíkom je viac ako kultúrna identifikácia,” vyhlásil, “je to vyznanie viery. Má konkrétny obsah viery. Pohnúť sa mimo tohto obsahu, tak vo viere, ako aj v praxi, znamená pohnúť sa mimo viery. A je&nbspveľkým nebezpečenstvom považovať všetky hlasy za legitímne. To by viedlo k kakofónii hlasov, ktoré sa rovnajú hluku, ktorý sa zdá byť v&nbsptýchto dňoch čoraz hlasnejší."

S odvolaním sa na kardinála Jeana-Clauda Hollericha, generálneho relátora synody o&nbspsynodalite, ktorý vyjadril podporu vysväteniu žien za diakonky, Sarah odsúdila luxemburského kardinála&nbspako nemožný a&nbspodporujúci viere.

Povedal: “Niektorí významní preláti vyjadrili otvorenosť voči perspektíve ordinácie žien a naznačili, že doktrína sa môže zmeniť. To je vec, o ktorej by katolíci mali veriť, že je nemožná, a predsa tu máme vysokopostaveného predstaviteľa, ktorý podporuje ekleziológiu, ktorá odmieta stabilitu doktríny. Z toho, samozrejme, vyplýva, že môžeme slobodne&nbspdefinovať vieru tak, ako uznáme za vhodné. To nie je katolícke a je to zdrojom veľkého zmätku, ktorý škodí Cirkvi a veriacim.”

Svoje vystúpenie zakončil výzvou biskupom a katolíkom v Amerike, aby sa postavili proti praktickému ateizmu sveta, aj keď sa objavuje v medziach Cirkvi, a povedal: “To si vyžaduje ochotu byť znamením rozporu (porov. Lk&nbsp2, 34) pre súčasný svet a, áno, aj pre časť súčasnej Cirkvi.”

RELATÍVNE

Kardinál Hollerich opäť nepravdivo tvrdí, že katolícke učenie o kňazstve len pre mužov ‘možno zmeniť’

Kardinál Sarah: Odmietanie tradičnej liturgie, morálky sú formy ‘praktického ateizmu’ v Cirkvi

Pro-LGBT jezuitská farnosť v Kalifornii ukazuje, kam smeruje synodálna agenda pápeža Františka’

Kardinál Sarah vyzýva afrických teológov, aby sa vzopreli západnej woke ideológii

Kardinál Sarah: ‘Veľmi hrdý’ na afrických biskupov, že odmietli homosexuálne ‘požehnanie’ pápeža Františka’