jay_inslee_1-e1718744948226-810x500.jpg

Guvernér štátu Washington vydal smernicu, podľa ktorej musia nemocnice vykonávať "núdzové" potraty

15
Kultúra smrti
  • Guvernér Inslee nariaďuje nemocniciam poskytovať pohotovostné potratové služby.
  • Washington sa snaží zabezpečiť prístup k potratom pre pacientky v núdzi.
  • Pro-life zákon Idaho sa snaží odolať tlaku Bidenovej administratívy na interrupcie.
  • Pro-potratoví aktivisti sa snažia presadiť diskusiu o potratoch na základe "nevyhnutnosti".

Washingtonský demokratický guvernér Jay Inslee vydal smernicu, ktorá má prinútiť nemocnice, aby poskytovali "lekársky nevyhnutné" interrupcie v očakávaní rozhodnutia Najvyššieho súdu o právach lekárskeho svedomia, ktorého sa mnohí členovia potratovej lobby obávajú.

“Týmto nariaďujem ministerstvu zdravotníctva, aby vydalo politické vyhlásenie, v ktorom sa potvrdia a objasnia požiadavky vyplývajúce zo štátnych zákonov, aby nemocnice poskytovali pohotovostné potratové služby,”uvádza sa v Insleeho’smernici z 11. júna. Ďalej nariaďujem ministerstvu zdravotníctva, aby v súlade s platnými právnymi predpismi prijalo opatrenia na presadzovanie práva voči tým nemocniciam, ktoré neposkytujú takúto požadovanú starostlivosť.”

“Ideologickí politici neúnavne zasahujú do najzásadnejších a najosobnejších rozhodnutí o zdravotnej starostlivosti, aké kedy lekár a jeho pacient urobia, a teraz to”robia aj vtedy, keď život matky visí na vlásku,” dodal guvernér v tlačovej správe. “Našťastie sme”vo Washingtone podnikli množstvo krokov, aby sme zabezpečili, že pacienti vo Washingtone nebudú vystavení týmto hrôzam. Nemocnice a kliniky vo Washingtone sa stali útočiskom pre pacientky, ktoré hľadajú potratovú starostlivosť, ku ktorej sa v iných štátoch už nemôžu dostať. Na každú výzvu voči právu žien na voľbu’budeme reagovať neochvejným potvrdením, že Washington je a zostane štátom, ktorý je za voľbu.”

Tento krok má byť prípravou na výsledok aktuálneho prípadu na najvyššom súde krajiny, ktorý sa týka snahy Bidenovej administratívy’prinútiť lekárov pohotovosti v Idahu, aby sa pod zámienkou “lekárskej nevyhnutnosti”zúčastňovali na interrupciách.”

V auguste 2022 podala administratíva žalobu s tvrdením, že federálny zákon o pohotovostnej lekárskej starostlivosti & aktívnej práci (EMTALA) má prednosť pred pro-life zákonmi štátu Idaho’a vyžaduje, aby lekári pohotovosti vykonávali interrupcie, ktoré by inak boli podľa štátnych zákonov nezákonné. Súd nižšej inštancie sa postavil na stranu Bieleho domu, čo podnietilo Najvyšší súd USA, aby sa prípadom zaoberal a umožnil štátu Idaho pokračovať v presadzovaní svojich pro-life zákonov až do jeho vyriešenia.

V apríli republikánsky generálny prokurátor štátu Idaho Raúl Labrador spolu s právnikmi z Aliancie na obranu slobody (ADF) a právnickej firmy Cooper & Kirk, predložili svoju odpoveď, v ktorej uvádzajú, že administratíva nesprávne interpretuje a uplatňuje EMTALA v mnohých ohľadoch vrátane toho, že zákon nevyžaduje postupy, ktoré porušujú štátne právo, nenariaďuje služby, ktoré konkrétna nemocnica neposkytuje, a v skutočnosti vyžaduje, aby nemocnice poskytovali starostlivosť o nenarodené deti. Sudcovia počuli ústne argumentyneskôr v tomto mesiaci.

“Chceme najvyšší štandard starostlivosti o ženy a robíme výnimku pre potraty na záchranu života matky,” vrátane prípadov mimomaternicového tehotenstva, uviedla Esther Ripplingerová, prezidentka organizácie Human Life of Washington, povedala NBC News v reakcii na Insleeho’krok. “Ale keď poviete, že ‘zdravie’ je ohrozené—, to’je zaujímavý návrh, pretože teraz ‘zdravie’ môže znamenať, ‘Och, bolí ma hlava, potrebujem potrat.’ … Musíme veľmi presne určiť, čo je tou núdzovou situáciou a čo nie.”

Aj keď si niektoré naliehavé situácie v tehotenstve môžu vyžadovať zákroky, ktoré nepriamo vedú k smrti dieťaťa’, mnohí lekárski odborníci potvrdzujú, že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa nie je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutné. Bez ohľadu na to, každý štát v Únii, v ktorom v súčasnosti platí zákaz interrupcií, dovoľuje lekárom podať tehotným ženám život zachraňujúcu neabortívnu liečbu aj v prípade, že je to na úkor života dieťaťa’. 

Pro-potratoví aktivisti sa už dlho snažia, aby sa diskusie o potratoch sústredili na takéto situácie a odvrátili tak pozornosť od veľkej väčšiny potratov, ktoré sa vykonávajú z oveľa “menej sympatických” dôvodov. Tento prístup im priniesol úspech, ktorý pomohol poraziť pro-life referendá v nedávnych štátnych hlasovaniach a presvedčil národných republikánov, aby v tomto roku zaujali umiernenejší postoj k životu. 

Naproti tomu údaje, ktoré koncom minulého mesiaca zverejnil pro-life inštitút Charlotte Lozier Institute, zahŕňajúce približne 123 000 interrupcií v ôsmich štátoch v roku 2021 (posledný celý rok, kedy Roe v. Wade nariadil legálne interrupcie v celej krajine), zistilo, že údajné “ohrozenie života ženy’alebo dôležitej telesnej funkcie” predstavovalo len 0,3 % dôvodov žien’na interrupciu.