Parents-have-right-810x500.jpg

Rodičia z Idaha zablokovali zavedenie učebných osnov DEI pre žiakov 5. ročníka

17
Kultúra života
  • Znepokojení občania v Idahu úspešne zabránili prijatiu učebných osnov DEI.
  • Voliči v Grangeville odmietli podobné opatrenia štyri roky po sebe.
  • Spoločnosť Amplify podporuje rozmanitosť, rovnosť a inklúziu vo vzdelávaní.
  • Školská rada odložila schválenie učebných osnov po verejnom proteste občanov.

Znepokojení občania začiatkom tohto mesiaca úspešne zabránili školskej rade v Idahu prijať učebné osnovy založené na rozmanitosti, rovnosti a inklúzii (DEI) pre žiakov v triedach K-5.  

V máji bol schválený dvojročný poplatok vo výške 5,8 milióna dolárov pre školský obvod Mountain View, ktorý sa nachádza v Grangeville v západnom Idahu. Voliči v tejto oblasti podobné opatrenia odmietli v každom z uplynulých štyroch rokov. 

Podľa informácií denníka Idaho County Free Press sa 28. mája na zasadnutí rady zúčastnilo viac ako 50 obyvateľov, ktorí sa postavili proti prijatiu učebných osnov matematiky ponúkaných vzdelávacou spoločnosťou Amplify. Jeden z mužov poukázal na to, že spoločnosť Amplify’sa vo svojom poslaní hrdo chváli tým, že podporuje iniciatívy v oblasti rozmanitosti, rovnosti a inklúzie.  

“Pomáhame učiteľom vytvárať náročné vzdelávacie skúsenosti, ktoré odrážajú rôznorodú históriu, kultúry a identity, ktoré si ich žiaci prinášajú do triedy,” na webovej stránke spoločnosti čítame. 

Rodič domácej školy Tiffany Shurtzová vyslovila oveľa tvrdšiu výčitku. 

“Amplify sexualizuje a znecitlivuje deti, podkopáva tradičné hodnoty, ako aj rodičov a ich rodičovské práva, odkazuje deti na škodlivé zdroje a porušuje prirodzenú vekovú primeranosť,” zvolala. “Nepredstavuje skutočnú rozmanitosť a spravodlivosť a je obzvlášť skreslený voči nekresťanským vierovyznaniam.” 

Päťčlenná školská rada (v ktorej chýbal jeden člen) odhlasovala odloženie schválenia učebných osnov na svoje zasadnutie 10. júna.  

Rose Pogueová sa minulý štvrtok telefonicky rozprávala s LifeSite. Miestna matka šiestich detí, ktoré sa učia doma, vysvetlila, že na zasadnutí 10. júna rada odhlasovala úplné zrušenie plánu po tom, čo sa proti nemu počas verejného pripomienkovania postavilo viac ako tucet vlastencov. Pogueová tiež poznamenala, že toto víťazstvo bolo významné, pretože za jeho schválenie bojoval zástupca učiteľských odborov.  

“Vďaka úsiliu správnej rady’pokúsiť sa to presadiť po poplatku, teraz sa zdvihla veľmi seriózna, veľmi ostražitá skupina ľudí, ktorá dohliada na školu,” povedala." 

Podľa svojej webovej stránky bola spoločnosť Amplify založená v roku 2000 a ovplyvňuje viac ako 15 miliónov študentov vo všetkých 50 štátoch. Okrem toho sa chváli, že spolupracuje s “podnikateľskými podnikmi vlastnenými menšinami a ženami v celej krajine.” 

Pogueová ďalej pre LifeSite uviedla, že do učebných osnov by sa do hodín matematiky začlenili cudzie alebo neanglické názvy a niektoré príklady súvisiace s DEI. Pripomenula, že učebné osnovy Amplify’English boli zavedené pre žiakov K-6 v minulom roku a že “súčasní učitelia priznávajú, že si vyberajú a sú veľmi opatrní s tým, čo deťom umožňujú vidieť a čítať z obavy, že je to nevhodné.” 

Pogue, ktorý predtým žil vo východnom Oregone, ale utiekol kvôli tamojšiemu “komunistickému” prostrediu, ďalej prezradil, že z troch osôb, ktoré sa v súčasnosti uchádzajú o post okresného”superintendenta, je jeden liberál z východného pobrežia USA, druhý miestny učiteľ, ktorého majú radi žiaci a rodičia, ale je členom odborov, a tretí prebudený bývalý predseda odborov. Správna rada bude o obsadení tejto funkcie hlasovať v stredu 19. júna.