censored-e1713967107807-810x500.jpg

Výbor americkej Snemovne reprezentantov vyšetruje ľavicovú ratingovú skupinu NewsGuard pre obavy o slobodu prejavu

16
Neutral
  • Vyzvite kanadských zákonodarcov, aby zastavili Trudeauov 'Online Harms Act'.
  • Podrobne vyšetrujte spoločnosť NewsGuard a jej vplyv na slobodu médií.
  • Vyžadujte od NewsGuard transparentnosť a informácie o ich vzťahoch s vládou.
  • Zamerajte sa na konflikty záujmov a transparentnosť interakcií NewsGuard s vládou.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom a vyzvite ich, aby zastavili Trudeauov’‘Online Harms Act’

Ak ste’unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, prihláste sa na odber Reclaim The Net.

Výbor Snemovne reprezentantov pre dohľad, ktorému predsedá zástupca James Comer (R-KY), začal dôkladné vyšetrovanie spoločnosti NewsGuard, ktorú niektorí vnímajú ako príliš agresívnu voči nezávislým médiám. Toto vyšetrovanie poukazuje na obavy týkajúce sa vplyvu spoločnosti NewsGuard’na slobodu prejavu a skúma finančné dohody spoločnosti’s vládou USA.

NewsGuard, ktorý bol obvinený z vedenia trvalého útoku na slobodu médií, je podľa podrobnej žiadosti Comera o dokumenty od generálnych riaditeľov NewsGuard Stevena Brilla a Gordona Crovitza podrobený skúmaniu pre svoju úlohu v potenciálnom pôsobení ako netransparentný agent cenzúry.

Získali sme pre vás kópiu listu zde.

Táto žiadosť o transparentnosť nasleduje po právnych krokoch spoločností The Daily Wire, The Federalist a štátu Texas a ďalších, ktoré spochybňujú rozhodnutie federálnej vlády’financovať NewsGuard sumou takmer 750 000 USD.

Sondáž sa snaží odhaliť, či je samotná prax NewsGuard’monitorovania zaujatosti médií poznačená zaujatosťou. Comer vyjadril znepokojenie nad dodržiavaním štandardov spoločnosti NewsGuard’určených na predchádzanie a riadenie potenciálnych konfliktov záujmov, ako aj nad jej vzťahmi s investormi.

Čítajte: Elon Musk slams leftist rating group NewsGuard as ‘scam’ ktorá ‘by mala byť okamžite rozpustená’

Dalšie otázky Comer nastolil v súvislosti s možnou úlohou NewsGuard’pri podkopávaní finančne zraniteľných médií. Citoval novinára, ktorý sa obáva, že operácie NewsGuard’by mohli byť súčasťou širšej federálnej iniciatívy, ktorú predtým odsúdila justícia a ktorej cieľom je vyvíjať tlak na platformy sociálnych médií a ohroziť finančnú životaschopnosť niektorých vydavateľov.

Výbor sa zameriava najmä na zabezpečenie pravdivosti a transparentnosti interakcií NewsGuard’s vládou a na to, ako riadi konflikty záujmov, ktoré by mohli mať vplyv na verejné blaho.

V záujme ďalšieho vyšetrovania si výbor vyžiadal od NewsGuard’podrobné informácie do 27. júna 2024. Patria sem kompletné záznamy o všetkých vládnych zmluvách, zdôvodnenia prípadnej neschopnosti poskytnúť tieto dokumenty, záznamy o disciplinárnych opatreniach súvisiacich s porušením zásad, všetky dokumenty o zásadách riadenia konfliktov záujmov, komunikácia od investorov týkajúca sa hodnotení správ a všetky údaje o opravách vykonaných v spravodajských článkoch na základe otázok NewsGuard’u.

Dodatočne požiadali o záznamy o vlastných redakčných chybách NewsGuard’a o zásadách aktualizácie predchádzajúcich hodnotení.

Pretlačené so súhlasom Reclaim The Net.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeau’‘Online Harms Act’