MicrosoftTeams-image-2-4-810x500.png

POHĽAD: Tréner Boston Celtics Joe Mazzulla si po zisku titulu v NBA obliekol tričko za Boha

42
Kultúra života
  • Joe Mazzulla, tréner Celtics, verejne vyjadruje svoju vieru v Boha.
  • Mazzulla upútal pozornosť médií svojím náboženským presvedčením a výrokmi.
  • Tréner pred zápasmi modlí s ružencom a plánuje návštevu Jeruzalema po víťazstve.
  • Mazzulla je najmladším trénerom Celtics, ktorý doviedol tím k titulu od roku 1970.

Katolícky tréner Boston Celtics opäť potvrdil svoju vieru po tom, čo jeho tím získal v pondelok večer rekordný 18. titul v NBA. 

Po víťazstve nad Dallasom Mavericks si Joe Mazzulla, ktorý má len 35 rokov, obliekol tričko s nápisom “Ale najprv … poďakujem Bohu.”Mazzulla mal toto tričko oblečené najmä počas pozápasového rozhovoru pre športovú stanicu woke ESPN. 

Mazzulla otvorene hovorí o svojom náboženskom presvedčení od februára 2023, keď bol vymenovaný za riadneho trénera historického tímu Celtics. V septembri 2022 bol vymenovaný za dočasného hlavného trénera tímu’ 

Ako informoval portál LifeSite, Mazzulla prvýkrát upútal pozornosť médií v decembri 2022, keď sa ho opýtali, či vie o tom, že anglický’princ William a Kate Middleton navštívili jeden z ich zápasov proti Miami Heat. Vzrušená reportérka sa ho vtedy spýtala, či sa stretol s “kráľovskou rodinou.”   

“Ježišom, Máriou a Jozefom?"” odpovedal s vážnou tvárou. “Ale nie, nestretol. Ja’poznám len jednu kráľovskú rodinu. O tej toho’veľa neviem.” 

Po minulotýždňovom víťazstve Celtics’ v druhom zápase nad Dallasom sa Mazzulla pýtal Vincenta Goodwilla z Yahoo Sports, či je “hrdý” na to, že hlavní tréneri oboch tímov vo finále sú po prvý raz od roku 1975 čierni.  

Mazzulla, ktorý sa narodil na Rhode Islande sicílskemu otcovi a afroamerickej matke, namiesto odpovede na otázku odpovedal opäť upozornil na náboženstvo. 

“Zaujímalo by ma, koľko z nich boli kresťanskí tréneri,” povedal, keď novinári sedeli v tichu.  

Mazzulla sa v máji vyprofiloval pre NBC Sports Boston. V programe prezradil, že pred zápasmi robí “modlitebnú prechádzku” s ružencom po obvode palubovky. Povedal tiež, že ak tím tento rok vyhrá šampionát, chystá sa navštíviť Jeruzalem, pretože hoci “väčšina ľudí ide do Disney Worldu alebo kamkoľvek …, myslím si, že [Svätá zem je] najdôležitejšie miesto, kam sa môžete vrátiť a znovu sa sústrediť.” 

Mazzulla je 19. trénerom Celtics, ktorí zdolali Mavericks 4:1. Je tiež najmladším trénerom, ktorý doviedol tím k titulu od roku 1970. Jeho celková bilancia výhier a prehier je astronomických 148-54 vrátane play-off, čo je ligový rekord pre trénerov s minimálne 200 zápasmi na konte.  

Mazzzulla navštevoval strednú školu Bishop Hendrickson na Rhode Islande, kde získal tri štátne basketbalové tituly. V rokoch 2006 až 2011 hral na univerzite v Západnej Virgínii a v roku 2019 bol najatý ako asistent Celtics. Predtým trénoval v rôznych programoch druhej divízie a v NBA’G League.