Stop-abortion-now-810x500.jpeg

Blíži sa konečný termín pre návrhy ústavných dodatkov za potraty a za život v Nebraske

15
Kultúra smrti
  • Tradiční katolíci v Nebraske bojují proti iniciativě Právo na potrat.
  • Katolická konference varuje, že novela ohrožuje požadavky na potraty neplnoletých.
  • Organizace Choose Life Now bojuje za ochranu nenarozeného života v Nebrasce.
  • Pro-life hnutí se snaží získat dostatek podpisů pro nové zákony proti potratům.

V súčasnosti sa o zaradenie do hlasovania v Nebraske v novembri 2024 uchádza viacero iniciatív súvisiacich s potratmi, pričom sa rýchlo blíži termín, do ktorého musia podporovatelia zozbierať potrebné podpisy.

Koalícia zástancov potratov s názvom “Chráňme naše práva” vedie kampaň za tzv. iniciatívu Právo na potrat, ktorá by “zmeniť a doplniť ústavu štátu Nebraska tak, aby poskytovala všetkým osobám základné právo [sic] na interrupciu bez zásahov zo strany štátu alebo jeho politických jednotiek až do životaschopnosti plodu,” s “zdravotnými” výnimkami po “životaschopnosti”, ktoré by sa dali vykladať dostatočne široko na to, aby povolili takmer akýkoľvek interrupčný zákrok. Katolícka konferencia v Nebraske varuje, že jej znenie ohrozuje aj požiadavky na účasť rodičov pri potratoch neplnoletých, ako aj akékoľvek zdravotné a bezpečnostné predpisy týkajúce sa potratového priemyslu ako “zásahy.

Vzhľadom na tento pozmeňovací návrh’nedostatok tretia skupina navrhla Pozmeňovací návrh k novele zákona o voľbe života, v ktorom sa uvádza, že “nenarodené dieťa v každom štádiu vývoja je osoba. Vždy, keď sa podľa zákonov štátu Nebraska používa alebo naznačuje pojem ‘osoba’, zahŕňa aj takéto dieťa.” Organizátori Choose Life Now argumentujú, že umiernenejšia “pro-life” novela “zachová súčasný prístup a potraty v Nebraske, naposledy uvádzané úrovne 2 547 chirurgických a mifepristonových potratov v roku 2022 plus tisíce ďalších potratov z in vitro, antikoncepcie [a] výskumu.”

Aby sa každý návrh objavil na jesennom hlasovacom lístku, musí do 5. júla predložiť 124 465 platných podpisov. Pozoruhodné však je, že organizácia Choose Life Now poskytla LifeSiteNews kópiu spoločného listu Katolíckej konferencie štátu Nebraska, ktorý rozposlala duchovným v štáte Cornhusker a v ktorom odhalila, že biskupi odporučili svojim ovečkám protipomáhať novele Choose Life Now.

“Hoci ide o cieľ, ktorý všetci zdieľame, nedovolíme vo farnostiach zbierať podpisy na túto tretiu iniciatívu,” uvádza sa v liste, ktorý podpísali arcibiskup z Omahy George J. Lucas, biskup z Lincolnu James D. Conley a biskup z Grand Islandu Joseph G. Hanefeldt. “Táto snaha o volebnú iniciatívu je pre zástancov života mätúca a niektorí jej propagátori sa stavajú proti jasnému usmerneniu biskupov” o iniciatíve za život, ktorá je už v obehu. To neprispieva k zjednoteniu katolíkov proti pro-potratovému návrhu, ktorý musí byť porazený.”

LifeSiteNews oslovil Katolícku konferenciu Nebrasky ohľadom listu a po odpovedi bude túto správu aktualizovať.

Napriek opozícii je Choose Life Now odhodlaná urobiť všetko pre to, aby do konca júna zozbierala čo najviac podpisov.

“Prosíme vás, aby ste z Nebrasky urobili bezpečné útočisko pre tehotné matky a ich deti a raz a navždy ukončili potraty v našom veľkom štáte,” píše skupina. “Prosíme vás o pomoc pri šírení a ponúkaní týchto petícií ostatným. Veríme, že veriaci Nebrasčania odmietajú potraty jednoduchým a jasným jazykom, ktorý zostavili naši veriaci právnici, lekári a veriaci vodcovia, aby bránili každé dieťa a boli verní Cirkvi a Spasiteľovi. Toto je kresťanská výzva, ale vítame všetky denominácie či náboženské tradície a všetky politické perspektívy, aby rešpektovali život v maternici s rovnakými právami ako dieťa mimo maternice.”

Vyberte si život teraz’webová stránka obsahuje rozsiahle zdroje pre podporovateľov iniciatívy vrátane petícií na vytlačenie, diskusných príspevkov a porovnania jednotlivých dodatkov spolu s navrhovanými stratégiami na šírenie informácií, registračným formulárom pre ochotných dobrovoľníkov a ďalšími informáciami. Všetky notársky overené petície je potrebné zaslať do 1. júla na adresu Choose Life Now, P.O. Box 508, Walton, NE 68461.

V súčasnosti nebrský zákon zakazuje interrupcie v 12. týždni’ tehotenstva. Zákon o šesťtýždňovom srdcovom tepe v apríli 2023 neprešiel po tom, ako liberálny republikánsky štátny senátor Merv Riepe stúpil na stranu demokratov, aby ho zlikvidoval. Zákon o 12-týždňovom tehotenstve poskytuje minimálnu ochranu nenarodeným deťom, keďže 90 % interrupcií sa uskutočňuje v 12. týždni’ tehotenstva alebo skôr, podľa štátnych zdravotníckych údajov.

Od roku 2022 má potratová lobby veľký úspech s dodatkami k štátnej ústave, ktoré v prípade ich prijatia účinne izolujú potraty na požiadanie od budúcej štátnej legislatívy a môžu byť zrušené len federálnym zákazom potratov, čo vyvoláva veľa rozhovorov medzi pro-lifers o potrebe vypracovať nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách. 

Pro-lifers sa buď nepodarilo prijať pro-life dodatky, alebo zastaviť pro-abortion dodatky v Kalifornia, Kentucky, Michigan, Montana, Vermont a Ohio. Tento rok je pre novembrové voľby potvrdených päť volebných iniciatív súvisiacich s potratmi, pričom až desať ďalších by mohlo byť schválených aj na hlasovanie.