Shutterstock_409402657-810x500.jpg

Kanadskí vládni právnici priznávajú, že zákon o online obsahu ovplyvní všetok obsah vytvorený používateľmi

16
Neutral
  • Federálny zákon reguluje obsah online platforiem ako YouTube a Netflix.
  • Zákon C-11 umožňuje reguláciu programov nahraných používateľmi na sociálnych médiách.
  • CRTC môže predpisovať programy nahrané používateľmi na sociálnych médiách podľa zákona.
  • Zákon C-11 vyvolal kontroverzie a kritiku, a jeho implementácia bola odložená na 2025.

Federálny zákon, ktorý minulý rok prijala liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua a ktorým sa zavádza regulácia online platforiem, ako sú YouTube a Netflix, aby sa zabezpečilo, že spĺňajú vládne požiadavky, skutočne ovplyvní obsah nahraný bežnými používateľmi, priznali federálni právnici.

Vzdor tomu, že po sebe nasledujúci ministri pre kultúrne dedičstvo tvrdili, že žiadny obsah vytvorený používateľmi nebude ovplyvnený zákonom C-11, známym ako zákon o online vysielaní, ktorý bol&nbspv apríli 2023 prijatý ako&nbspzákon,  nedávny právny spor so spoločnosťou Google týkajúci sa kompenzácie príjmov odhalil, že to tak nemusí byť.

Právnici kanadského’ministerstva spravodlivosti pripustili, že návrh zákona C-11 “umožňuje reguláciu programov nahraných používateľmi na službách sociálnych médií.”

Kanadský profesor práva Dr. Michael Geist vlani varoval, že nové právomoci udelené Kanadskej komisii pre rozhlasové vysielanie a telekomunikácie (CRTC) prostredníctvom zákona č. 11 sa nezastavia na “Webových gigantov”, ale povedie k tomu, že vláda pôjde aj po “spravodajských stránkach” a iných “online” videostránkach.

“Návrh zákona C-11 sa nikdy netýkal len ‘webových gigantov””, uviedol už skôr.

Nedávno CRTC vydal rozhodnutie, v ktorom uviedol, že ak je reklama sprevádzaná obsahom vytvoreným používateľom, musí podliehať novým nariadeniam, pretože reklamy sú kontrolované YouTube.

V recent column, Geist poznamenal, že počas “lepšej časti dvoch rokov neustála prehliadka vládnych ministrov a poslancov trvala na tom, že regulácia užívateľského obsahu je mimo návrhu zákona, aj keď z jednoduchého čítania bolo jasné, že je v ňom.”

“Tento týždeň poskytli svoje stanovisko právnici ministerstva spravodlivosti, ktorí v mene vlády v súdnom podaní tvrdia, že “zákon umožňuje reguláciu programov nahraných používateľmi na službách sociálnych médií,” poznamenal.

V podaní ministerstva spravodlivosti sa uvádza:

V rozpore so stanoviskom navrhovateľa’zákon umožňuje reguláciu programov nahraných používateľmi na službách sociálnych médií, pokiaľ sú splnené určité podmienky. V pododdiele 4.1 ods. 2 sa uvádza, že napriek pododdielu 4.1 ods. 1 sa zákon uplatňuje vo vzťahu k programu nahratému používateľom, ak program spĺňa jednu z dvoch podmienok. Prvou podmienkou je, že program nahral do služby sociálnych médií poskytovateľ služby alebo jeho pridružená spoločnosť, alebo zástupca či splnomocnenec niektorého z nich. Druhou podmienkou je, že program spĺňa kritériá uvedené v oddiele 4.2.

Diel 4.2 je ešte širší. Umožňuje CRTC predpísať programy nahrané používateľom v službe sociálnych médií vo viacerých rôznych situáciách. Pokiaľ CRTC dodrží parametre stanovené v tomto oddiele, môže predpísať programy na sociálnych médiách.

Zákon C-11 nariaďuje, aby veľké technologické spoločnosti platili za zverejňovanie kanadského obsahu na svojich platformách. V dôsledku toho Meta, materská spoločnosť Facebooku a Instagramu, zablokovala všetok prístup k spravodajskému obsahu v Kanade.

Tento návrh zákona bol oponovaný ďalšími kritikmi, napríklad premiérkou Alberty Danielle Smith, po tom, čo v októbri 2023 CRTC uviedla, že niektorí podcasteri sa musia “zaregistrovať” u vlády do 28. novembra 2023.

Opoziční poslanci už roky varujú, že návrh zákona C-11 otvorí Pandorinu’skrinku, pokiaľ ide o to, koho sa bude týkať, keď sa začne uplatňovať celý zákon.

Minulý mesiac LifeSiteNews informoval, že úplná implementácia zákona C-11 bola odložená na koniec roka 2025.

Právnici majú pravdu, keď tvrdia, že Trudeau’návrh zákona sa zameria na bežných používateľov, tvrdí expert

Geist poznamenal, že hoci nepovažuje “za obzvlášť presvedčivé v kontexte tohto prípadu o štatúte reklám sprevádzajúcich používateľský obsah,” právnici rezortu spravodlivosti majú pravdu, že “regulácia obsahu nahraného používateľom je zahrnutá v návrhu zákona C-11.”

“Vláda však tento záver napriek námietkam mnohých odborníkov počas celého legislatívneho procesu dôsledne popierala. V skutočnosti som presne toto napísal v priebehu niekoľkých hodín po predložení návrhu zákona’vo februári 2022,” vyhlásil.

Podľa Geista boli kritici a “znepokojené hlasy” návrhu zákona C-11 vrátane tvorcov “opakovane nerešpektovaní, ignorovaní alebo im bolo povedané, že sa mýlia, keď poukazovali na to, čo bolo v návrhu zákona ľahko viditeľné.”

“Našej politike často dominujú debaty o klamlivej komunikácii, často charakterizovanej ako dezinformácia alebo dezinformácia. Podľa môjho názoru prístup vlády’k návrhu zákona C-11 predstavuje paradigmatický príklad. Len sa spýtajte právnikov na ministerstve spravodlivosti,”napísal.

Konzervatívna strana Kanady pod vedením lídra Pierra Poilievra, bola silným odporcom návrhu zákona C-11. Vzhľadom na to, že podľa prieskumov verejnej mienky sú na najlepšej ceste vyhrať voľby v roku 2025 s prehľadom, je možné, že návrh zákona bude zrušený skôr, ako sa vôbec začne uplatňovať.