Shutterstock_169152269-810x500.jpg

Poľský kňaz umučený komunistami po druhej svetovej vojne blahorečený v Krakove

29
Kultúra života
  • Páter Rapacz bol blahorečený za svoju vieru a horlivosť.
  • Umučili ho komunisti v roku 1946 v Poľsku.
  • Beatifikácia sa konala vo svätyni Božieho milosrdenstva v Krakove.
  • Páter Rapacz bol horlivý kňaz, ktorý sa nezriekol svojho kríža.

Páter Michał Rapacz, poľský katolícky kňaz, ktorého v roku 1946 umučili ruskí komunisti, bol v sobotu blahorečený vo Svätyni Božieho milosrdenstva.

Blahorečenie nasledovalo po januárovom dekréte pápeža Františka, ktorý uznal, že poľský kňaz bol zabitý z nenávisti k viere.”Horlivého 41-ročného kňaza dvakrát zastrelili komunisti v lese neďaleko jeho farského kostola v poľskom meste Ploki v noci z 11. na 12. mája 1946.

Blahoslavený Michal Rapacz

Beatifikácia sa konala vo svätyni Božieho milosrdenstva v Krakove-Łagiewnikach, kde je pochovaná svätá Faustína Kowalská. Svätyňu posvätil svätý Ján Pavol II. 17. augusta 2002.

RELATED: Poľská rodina zavraždená nacistami blahorečená ako mučeníci, vrátane ich nenarodeného dieťaťa

Narodil sa 14. septembra 1904 v poľskom Tenčine, v roku 1926 vstúpil do krakovského seminára a v roku 1931 bol vysvätený za kňaza. Jeho kňazské pôsobenie rýchlo upútalo pozornosť komunistických úradov, ktoré sa mu niekoľkokrát vyhrážali smrťou, než uskutočnili svoje vytýčené zámery.

Podrobne o hrdinskom živote a smrti kňaza píše vo februárovom liste na Veľký pôst krakovský arcibiskup a metropolita Marek Jędraszewski písal o o. Rapaczovi: “V roku 1937 sa vrátil do Płokov, kde sa stal správcom farnosti. Tam ho zastihla druhá svetová vojna, počas ktorej podporoval miestne obyvateľstvo, vrátane poľských partizánov. Keď v roku 1945 prevzali poľskú vládu komunisti, otec Rapacz sa pre svoju pastoračnú horlivosť čoskoro stal objektom ich prenasledovania.”

Arcibiskup pokračoval: “Upozornený na hroziace nebezpečenstvo a vyzvaný, aby opustil Płoki, povedal počas jednej zo svojich kázní: +Aj keby som mal padnúť mŕtvy, neprestanem hlásať toto evanjelium a nezrieknem sa svojho kríža+. V noci z 11. na 12. mája 1946 na faru vtrhla komunistická milícia. Otcovi Rapaczovi prečítali rozsudok smrti a potom ho vyviedli von. Vtedy zopakoval iba jednu vetu: +Bože, nech sa stane tvoja vôľa. Ťahali ho na povraze okolo kostola a kruto bili, potom ho násilne odviedli do lesa vzdialeného asi 1 km a tam ho zastrelili.”

“V pamäti svojich farníkov zostal ako kňaz, ktorý sa každý večer chodil do kostola dlho modliť pred Najsvätejšou sviatosťou za spásu jemu zvereného ľudu,” zdôraznil krakovský metropolita,” uzavrel Jędraszewski.

Poľský spravodajský portál Gazeta Krakowska o kňazovi-mučeníkovi napísal: “Bol to horlivý kňaz, odvážne sa dožadujúci pravdy. Pomáhal materiálne i duchovne chudobným, trpiacim, tým, ktorí boli postihnutí nacistickou okupáciou. Po skončení druhej svetovej vojny sa jeho práca nepáčila komunistom — išlo najmä o prácu s mladými ľuďmi, ktorí ho mali radi a ktorým venoval veľa času. Nepáčila sa mu ani odvážna požiadavka na miesto Boha a Cirkvi v spoločenskom živote." ”

Výstup informuje, že po jeho mučeníckej smrti: “Umučené telo pátra Rapáča našli v nedeľu ráno. Zavraždený farár bol od začiatku považovaný za mučeníka za vieru. Podľa legiend si ľudia namáčali vreckovky do jeho krvi, ktorá zostala na mieste činu, a brali si ich domov ako relikvie.”

RELATED

Poľský arcibiskup prirovnáva postup LGBT ku komunistickému útlaku

Spomienka na katolícku pro-life hrdinku a preživšiu nacistický koncentračný tábor Wandu Półtawsku

Mučeník z Auschwitzu svätý Maximilián Kolbe učil katolíkov, ako bojovať proti kultúre smrti