tmp_1718909038876-810x500.jpg

Guvernér Louisiany víta žaloby po návrate Desatora do verejných škôl

14
Kultúra života
  • Jeff Landry podpísal zákon vyžadujúci vyvesenie Desatora v školách.
  • Zákon je súčasťou jeho plánu vzdelávania "Dream Big".
  • ACLU podáva žalobu tvrdiac, že zákon vedie k náboženskému nátlaku.
  • Zástancovia argumentujú, že Desatoro je súčasťou histórie a kultúry USA.

Pomôžte sponzorovať billboardy Kristus je kráľ po celej Amerike: Jeff Landry reagoval odmietavo na hrozby ľavicových strán, že zažalujú štát za novoprijatý zákon, ktorý vyžaduje, aby bolo v triedach štátnych škôl vyvesené Desatoro prikázaní, a povedal, že víta možnosť obhajovať zákon na súde.

V stredu Landry podpísal zákon HB 71, v ktorom sa uvádza, že do začiatku budúceho roka “každý riadiaci orgán verejnej školy vystaví Desatoro v každej triede v každej škole, ktorá patrí do jeho právomoci, ” s “minimálnou požiadavkou”, že “musí byť vystavené na plagáte alebo zarámovanom dokumente, ktorý má rozmery najmenej jedenásť krát štrnásť palcov” s “veľkým, ľahko čitateľným písmom.”

Prikázania majú okrem samotných príkazov obsahovať aj kontextové vyhlásenie s podrobnými informáciami o súbore základných náboženských princípov”, ktoré majú historický význam v americkom vzdelávaní od roku 1688.

Landry podpísal zákon ako jeden z mnohých zákonov tvoriacich jeho “Dream Big” plán vzdelávania, ktorý sa zaoberá viacerými aspektmi školskej politiky s cieľom “uprednostniť učenie pred vládnou byrokraciou, vrátiť naše učebné osnovy späť k základom a umožniť našim učiteľom učiť,” podľa guvernérovej kancelárie.

Pred podpisom HB 71 minulý víkend na republikánskej zbierke financií povedal, že “sa nemôžem dočkať, až ma budú žalovať” kvôli tomu. Podľa očakávania louisianská pobočka krajne ľavicovej Americkej únie občianskych slobôd (ACLU) oznámilav stredu, že spolu s národnou ACLU a ďalšími skupinami, ktoré sú proti akémukoľvek miešaniu vlády a náboženstva, podáva žalobu proti zákonu, pričom tvrdí, že “povedie k protiústavnému náboženskému nátlaku na študentov.”

ČÍTAJTE: Guvernér štátu Tennessee podpísal zákon, ktorý vyzýva na 30 dní modlitieb a pôstu v júli

“Desať prikázaní je celkom jednoduchých (nezabíjaj, nekradni, nepodvádzaj svoju ženu), ale sú dôležité aj pre základy našej krajiny,”odpovedalaLouisianská republikánska generálna prokurátorka Liz Murrellová. “Mojžiš, ktorý, ako si možno spomínate, priniesol 10 prikázaní z hory Sinaj, sa osemkrát objavuje na rezbách, ktoré lemujú strop veľkej sály Najvyššieho súdu Spojených štátov. Teším sa na obhajobu tohto zákona.”

AcLU Louisiany tvrdí, že nový zákon “porušuje dlhodobý precedens Najvyššieho súdu a prvý dodatok. Pred viac ako 40 rokmi v prípade Stone v. Graham Najvyšší súd zrušil podobný štátny zákon a rozhodol, že Prvý dodatok zakazuje verejným školám vyvesiť v triedach Desatoro.”

V HB 71 sa však cituje oveľa novší precedens Najvyššieho súdu: z roku 2005’Van Orden v. Perry, ktorý rozhodol, že Desatoro môže byť vystavené na verejnom majetku, pretože “samotný náboženský obsah alebo propagácia posolstva v súlade s náboženskou doktrínou nie je v rozpore s klauzulou o zriadení”; a z roku 2019’American Legion v. American Humanist Association, ktorý potvrdil zobrazenie kríža vo verejnom pamätnom parku veteránov. Ani jeden z týchto prípadov sa priamo netýkal škôl, ale točil sa okolo mnohých rovnakých právnych konceptov.

Zástancovia argumentujú, že takéto náboženské zobrazenia sú neoddeliteľnou súčasťou zdôrazňovania úlohy viery pri formovaní a osudoch Ameriky’siahajúcich až k založeniu národa’a nepredstavujú neprípustné “ustanovenie náboženstva.”

Fráza “odluka cirkvi od štátu,” často uvádzaná v opozícii voči náboženskému obsahu na verejných priestranstvách, nepochádza z Deklarácie nezávislosti ani z U.Ústavy USA, ale z dopisu Thomasa Jeffersona, ktorý napísal 1. januára 1802 združeniu baptistov v Danbury a ubezpečil skupinu o svojom presvedčení, že “náboženstvo je záležitosť, ktorá leží výlučne medzi človekom & jeho Bohom, že nie je povinný skladať účty nikomu inému za svoju vieru alebo uctievanie, že legitímne právomoci vlády siahajú len na činy & nie na názory.”

“So zvrchovanou úctou sa pozerám na ten akt celého amerického ľudu, ktorý vyhlásil, že jeho zákonodarný zbor by nemal ‘vydávať zákony týkajúce sa zriadenia náboženstva alebo zakazujúce jeho slobodné vyznávanie,’ a tak postaviť múr oddelenia medzi cirkvou & štátom,” uviedol Jefferson v korešpondencii.

Ak sa to berie doslovne, “‘odluka cirkvi od štátu” je presná skratka pre jeden z praktických účinkov Prvý dodatok: uznanie, že cirkev a štát sú dva odlišné subjekty a ani jeden z nich nesmie kontrolovať záležitosti druhého. Dnes však ľavicoví aktivisti tvrdia, že to znamená, že náboženské myšlienky a hodnoty nemôžu žiadnym spôsobom informovať, ovplyvňovať ani byť uznávané vládou a že akékoľvek vyjadrenie viery vo vládnom čase, na vládnej pôde alebo s použitím vládnych zdrojov je nezákonné, bez ohľadu na to, aké je neškodné alebo dobrovoľné. Takýto výklad nemá oporu v slovách ani činoch amerických otcov zakladateľov, ktorí považovali náboženstvo za životne dôležité pre úspech Ameriky a hodné uznania vo verejnom vzdelávaní.

“Ten istý Kongres (konkrétne Prvý kongres), ktorý schválil znenie klauzuly o zriadení [prvého dodatku], zároveň ustanovil vymenovanie kaplánov v USA. Senáte a Snemovni reprezentantov,” právnik Amerického centra pre právo & spravodlivosť Geoffrey Surtees písal.

“V skutočnosti v ten istý deň, keď schválil klauzulu o zriadení, prvý Kongres prijal aj Northwest Ordinance, ktorým ustanovil územnú vládu pre územia severozápadne od rieky Ohio a ktorý vyhlásil: ‘Náboženstvo, morálka a vedomosti, keďže sú nevyhnutné pre dobrú vládu a šťastie ľudstva, školy a prostriedky vzdelávania budú navždy podporované,’” dodal.

V reakcii na nový zákon kalifornský’krajne ľavicový demokratický guvernér Gavin Newsom písalna X, “Louisiana má najhoršiu kriminalitu v krajine – ale toto je ich priorita.”

“Na rozdiel od Gavinovej’liberálnej objímajúcej politiky sme len za prvé dva mesiace môjho pôsobenia v úrade usporiadali mimoriadne zasadnutie o kriminalite,” Landry odpovedal. “A možno Gavin nevie, že Pán hovorí, že nezabiješ, nepokradneš ani neznásilníš! Mimochodom, jediným dôvodom, prečo Kalifornia nie je najhoršia, je, že prestali podávať správy.”

Pomôžte sponzorovať billboardy Kristus je kráľ po celej Amerike: LifeFunder