Shutterstock_2408733423-810x500.jpg

Trudeau opakuje lož, že v cirkevných rezidenčných školách sa našli "neoznačené hroby

14
Neutral
  • Trudeau nepravdivo tvrdí, že boli objavené neoznačené hroby v rezidenčných školách.
  • Neexistujú dôkazy o neoznačených hroboch, ale tvrdenia vyvolali frustráciu medzi katolíkmi.
  • Politici a cirkevníci súhlasia s príbehom o neoznačených hroboch, napriek absencii dôkazov.
  • Internátne školy boli riadené federálnou vládou, nie katolíckou cirkvou, a mnohé deti zomreli v dôsledku nehygienických podmienok.

Premiér Justin Trudeau opäť nepravdivo vyhlásil, že v bývalých rezidenčných školách, z ktorých niektoré spravovala katolícka cirkev, boli objavené neoznačené hroby. 

Počas prijatia v rámci “Mesiaca histórie pôvodného obyvateľstva” v Ottawe 18. júna Trudeau vyjadril ľútosť nad “objavením” neoznačených hrobov na miestach domorodých rezidenčných škôl, napriek tomu, že sa nenašlo ani jedno telo. Od obvinení v roku 2021 bolo vandalmi poškodených alebo podpálených viac ako 100 kanadských kostolov.

“V posledných rokoch bolo objavenie neoznačených hrobov prebudením pre ľudí v celej Kanade,” nepravdivo vyhlásil Trudeau.  

“Prebudenie do pravdy, ktorú ste už všetci poznali,” zavádzal.

Aj keď sa žiadne hroby nenašli, je pravdivé Trudeauovo’vyhlásenie, že nepodložené tvrdenia o neoznačených hroboch boli pre Kanaďanov prebudením, keďže katolíci a ďalší sú čoraz viac frustrovaní z množenia nepreukázaných tvrdení.

 

Pred mesiacom CityNews odstránili príspevok na sociálnych sieťach, v ktorom sa tvrdilo, že v indiánskej rezidenčnej škole v Kamloops sa pred tromi rokmi našlo 215 “neoznačených hrobov” po tom, čo funkcia X’“Community Notes” pripomenula používateľom, že v skutočnosti sa žiadne telá nenašli.

Kým cirkevníci a politici, vrátane konzervatívcov, zväčša súhlasili s príbehom o “neoznačených hroboch”, nápor proti nepodloženým tvrdeniam sa stupňoval.

Vlani v septembri penzionovaný biskup z Calgary Frederick Henry odpálil zjavnú “lož”, že tisíce nezvestných domorodých detí, ktoré navštevovali rezidenčné školy riadené katolíckou cirkvou, boli nejakým spôsobom “tajne” zavraždené “katolíckymi kňazmi a mníškami.”

Kanadské domorodé internátne školy, hoci ich prevádzkovala katolícka cirkev aj iné kresťanské cirkvi, boli poverené a zriadené federálnou vládou a fungovali od konca 19. storočia až do zatvorenia poslednej školy v roku 1996.       

Aj keď niektoré deti v kedysi povinných internátnych školách skutočne zomreli, dôkazy sa odhalili že mnohé z detí tragicky zomreli v dôsledku nehygienických podmienok spôsobených tým, že federálna vláda, nie katolícka cirkev, nedokázala systém riadne financovať.      

Vyše 100 kostolov bolo vypálených alebo zdemolovaných po celej Kanade ako zdanlivá odplata za tieto tvrdenia. Zdá sa, že Trudeauova vláda a mainstreamové médiá namiesto ospravedlnenia s ničiteľmi kostolov sympatizujú, o čom svedčí aj Kanadská vysielacia korporácia reportáž o tejto záležitosti.