Untitled-20-810x500.png

OSN obviňuje Izrael zo spáchania mnohých vojnových zločinov v Gaze

15
Kultúra smrti
  • OSN označila Izrael za zodpovedného za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.
  • Vyšetrovacia komisia OSN tvrdí, že Izrael systematicky útočil na civilistov v Gaze.
  • Izrael odmieta vyšetriť údajné vojnové zločiny a bráni sa spolupráci s OSN.
  • Netanjahuova vláda obvinená z obetovania rukojemníkov pre politický zisk a hrozby totálnej vojny.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

Odstrašujúce správy OSN uznali Izrael vinným z celého radu vojnových zločinov, pričom izraelská’armáda bola označená za “jednu z najzločinnejších na svete” kvôli “systematickému” prístupu k “vyhladzovaniu” Palestínčanov.  

Šéfka vyšetrovania OSN Navi Pillayová 19. júna vo videopríhovore zo švajčiarskej Ženevy povedala:

Zdôrazňujeme, že izraelské orgány sú zodpovedné za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti… vrátane vyhladzovania, medzinárodne riadených útokov proti civilistom… s použitím hladu ako metódy vojny… mučenia [a] sexuálneho násilia.

Pillay je predsedom Nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie pre okupované palestínske územie vrátane východného Jeruzalema a Izraela.  

V následnom televíznom rozhovore Pillayová povedala, že očakáva, že Medzinárodný trestný súd uzná Izrael a jeho vedenie vinnými aj z vojnových zločinov. 

Okrem toho Úrad OSN pre ľudské práva (OHCHR) v Ženeve vydal správu v stredu v ktorej sa uvádza, že konanie Izraela, ktorý odmieta rozlišovať medzi vojenskými cieľmi a civilistami, “naznačuje, že IDF možno opakovane porušili základné zásady vojnového práva.”  

Podľa stanoviska OSN presssprávy: 

V správe sa podrobne opisuje šesť symbolických útokov, pri ktorých sa predpokladá použitie bômb GBU-31 (2 000 libier), GBU-32 (1 000 libier) a GBU-39 (250 libier) od 9. októbra do 2. decembra 2023 na obytné budovy, školu, utečenecké tábory a trh.

V správe sa skúmalo používanie ťažkého vojenského leteckého bombardovania proti civilistom, ktoré podľa nej “môže [Izrael] usvedčiť aj zo spáchania zločinov proti ľudskosti.”   

OHCHR vyzval Izrael, aby tieto údajné vojnové zločiny vyšetril a zverejnil svoje zistenia, pričom poznamenal, že izraelská vláda to odmietla urobiť. 

Reuters informoval, že jeden z autorov, komisár OSN a austrálsky právnik v oblasti ľudských práv Chris Sidoti, uviedol, že Izrael v skutočnosti bránil akýmkoľvek pokusom o vyšetrenie svojich údajných “systematických” vojnových zločinov. Novinárom povedal: “Zďaleka sme sa nestretli so spoluprácou, ale s obštrukciami” zo strany Izraela.   

Sidoti neskôr novinárom povedal, že jeho trestné vyšetrovanie správania sa IDF, o ktoré sa delí s Medzinárodným trestným súdom, ukázalo, že Izrael má “jednu z najzločinnejších armád na svete.” 

Sidoti priamo spochybnil tvrdenie, “ktoré opakovane povedal Benjamin Netanjahu,” že Izrael má “najmorálnejšiu armádu na svete.” 

Povedal, že po preskúmaní dôkazov “jediným záverom, ktorý môžete urobiť, je, že izraelská armáda je jednou z najzločinnejších armád na svete.”

Výzva na presadzovanie práva v Izraeli

V dôsledku toho správa pripomenula členským štátom OSN ich povinnosti presadzovať medzinárodné právo. 

“Ak Izrael sám nie je schopný alebo ochotný postaviť zodpovedných pred súd v súlade s medzinárodnými normami, členské štáty musia podporovať opatrenia na vyvodenie zodpovednosti na medzinárodnej úrovni, a to aj prostredníctvom Medzinárodného trestného súdu.”  

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Turk vo svojom prejavv deň správy: 

Jsem zdesený nerešpektovaním medzinárodných ľudských práv a humanitárneho práva stranami konfliktu v Gaze. Došlo k neúnosnej smrti a utrpeniu.   

V dôsledku intenzívnej izraelskej ofenzívy bolo od 7. októbra v Gaze zabitých alebo zranených viac ako 120 000 ľudí, v prevažnej miere žien a detí.   

Od začiatku mája, keď Izrael vystupňoval svoje operácie v Rafahu, bol opäť násilne vysídlený takmer milión Palestínčanov, zatiaľ čo dodávky pomoci a prístup k humanitárnej pomoci sa ďalej zhoršili. 

Turci aj OHCHR zdôrazňujú, že je potrebné, aby “všetky strany” konfliktu dodržiavali okamžité prímerie, odsudzujú raketové útoky Hamasu’ a pretrvávajúcu ťažkú situáciu izraelských rukojemníkov, ktorých skupina zadržiava. 

Rodiny rukojemníkov majú opakovane obvinili izraelskú vládu, že ich “obetovala” pre “politický zisk.”

V report z 31. mája, Times of Israel uviedol, že rodinám rukojemníkov izraelský poradca pre národnú bezpečnosť povedal, že súčasná vláda nebude súhlasiť s ukončením vojny proti Hamasu, aby získala prepustenie všetkých zostávajúcich rukojemníkov zadržiavaných teroristickou skupinou.” 

Reportáž denníka Times of Israel z 31. mája 2024

V prehlásení vydanom pred reportážou Fórum rukojemníkov a nezvestných rodín, ktoré zastupuje rukojemníkov’ rodiny, uviedlo, že Netanjahuova vláda sa rozhodla “úmyselne a vedome obetovať rukojemníkov,” pretože “uprednostňuje pokračovanie bojov pred dosiahnutím vyššieho cieľa, ktorým je oslobodenie rukojemníkov, ktorých vláda opustila.”  

Záujem OSN o návrat rukojemníkov zrejme nezdieľa Netanjahuova vláda, ktorá naďalej pripomína ich ťažkú situáciu, pričom ich rodiny obviňuje z “opustenia”. 

Silnejúci prípad proti Izraelu a Netanjahuovej vláde, ktorý ju doviedol k použitiu modernej armády proti civilnému obyvateľstvu, teraz zahŕňa aj priame obvinenie z vojnových zločinov. S protestmi doma a hrozbou “totálnej” vojny s Libanonom sa hrozivý stav Izraela rýchlo zhoršuje.  

Netanjahu má 24. júla hovoriť v Kongrese. Keďže Irán je pripravenývstúpiť do vojny, ktorú Izrael pripravujezačať proti Hizballáhu v Libanone, budú budúci mesiac Spojené štáty nasledovať Izrael do priepasti? 

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder