Sergei-Bobrovsky-810x500.png

"Som tu pre Božiu slávu, nie pre seba," hovorí brankár Floridy Panthers po 32 zákrokoch

29
Kultúra života
  • Bobrovskij pripísal svoj úspech Bohu po víťazstve nad Oilers.
  • Brankár je pokorný a venuje svoj talent Bohu.
  • Bobrovskij je ortodoxný kresťan a má ikony v šatni.
  • Je jedným z najlepších brankárov NHL a má osobný vzťah s Bohom.

Hokejový brankár Floridy Panthers Sergej Bobrovskij pripísal svoj úspech pri víťazstve nad Edmontonom Oilers v prvom zápase finále Stanleyho pohára Bohu. 

Po víťazstve 3:0, počas ktorého brankár ruského pôvodu predviedol 32 “úžasných” zákrokov, vrátane “niekoľkých proti najlepšiemu (hokejistovi) na svete,” odovzdal slávu svojho talentu Bohu.

“Zákroky, ja”som tu pre Božiu”slávu, nie pre seba. Bez neho nie som ničím. Žijem len pre túto príležitosť a užívam si každú sekundu,” povedal po zápase Bobrovskij, ktorý je ruskej ortodoxnej viery, podľa agentúry Associated Press’ Stephen Whyno.

Na otázku, či bol nejaký moment alebo zákrok, keď vedel, že to bude “dobrý večer,” brankár odpovedal, “Proti takýmto chlapcom sa nedá’takto uvažovať. Sú to’naozaj šikovní, elitní hráči a nemôžete’byť spokojní s akýmkoľvek zákrokom.”

“Ako to, že zostávate v tejto chvíli takí pokorní, keď si máte toľko veriť?”opýtala sa v odpovedi Emily Kaplanová z ESPN’

“Užívame si to tu, je to’skvelá atmosféra na hranie hokeja. Užívame si, že sme spolu a čelíme (sic) tejto náročnej výzve,” povedal Bobrovskij.

Gólman počas víťazstiev v prvých troch zápasoch finále Stanleyho pohára zastavil 82 z 86 striel, ktoré na neho smerovali, a predviedol tak svoje majstrovstvo, vďaka ktorému je hlavným kandidátom na Conn Smythe Trophy ako MVP play-off,podľa agentúry Associated Press. Edmonton sa vrátil k víťazstvu v posledných dvoch zápasoch série hranej na štyri víťazstvá a v piatok večer nastúpi na šiesty zápas.

Kým bol brankárom Columbusu Blue Jackets, The Columbus Dispatch informoval, že Bobrovskij mal “malé ikony Ježiša, Panny Márie a ruského sv. Sergija Radonežského – ktorého nazýva svojím anjelom strážnym” na poličke v šatni pod svojou maskou.

Vtedy, v roku 2015, sa uvádzalo, že brankár cíti, že jeho viera je “osobná a emocionálna a ťažko sa o nej hovorí.”Ako sa v článku vysvetľovalo, patrí medzi značný počet profesionálnych hokejistov, ktorí nachádzajú “útechu v Bohu.”

Bobrovskij je cenený ako jeden z najlepších brankárov National Hockey League (NHL)’. V roku 2019 podpísal s Panthers zmluvu na 70 miliónov dolárov. 

V roku 2014 brankárovi udelil ruský prezident Vladimir Putin Rad cti za víťazstvo na majstrovstvách sveta v hokeji IHF ako členovi ruskej mužskej reprezentácie.