Shutterstock_2167762339-810x500.jpg

Snemovňa reprezentantov štátu Rhode Island schválila návrh zákona o "ľudskom kompostovaní" napriek mnohým námietkam

15
Kultúra smrti
  • Snemovňa schválila zákon na kompostovanie ľudí v Rhode Islande.
  • Návrh zákona smeruje do štátneho Senátu, všetci predkladatelia sú demokrati.
  • Nie všetci zákonodarcovia boli nadšení, niektorí majú obavy z procesu.
  • Katolícka cirkvi odsudzuje kompostovanie ľudských tiel, považuje to za neúctu k životu.

Snemovňa reprezentantov štátu Rhode Island schválila legislatívu, ktorá legalizuje kompostovanie ľudí ako možnosť namiesto pohrebu alebo kremácie. Návrh zákona teraz smeruje do štátneho Senátu.

Návrh zákona H7212 by stanovil “prevádzku a povinnosti prírodnej organickej redukcie na uzavretú, urýchlenú premenu ľudských pozostatkov na pôdu” v “zariadení na likvidáciu”

Všetkých 10 predkladateľov návrhu zákona v Snemovni reprezentantov štátu Rhode Island sú demokrati.

‘Zaobchádza sa s nimi ako s odpadom’

Nie všetci zákonodarcovia v Snemovni reprezentantov Rhode Islandu boli perspektívou “kompostovania ľudských tiel”nadšení.

Demokratická poslankyňa Barbara Ann Fenton-Fungová uviedla, že myšlienka kompostovania ľudských tiel “ma desí.”

“Na druhej strane, na tej temnejšej strane, kde bývam, tam sa nedá ”zbaviť vtieravého obrazu, pocitu, neoddeliteľnej súčasti pokračovania neúcty k životu, pokračovania kultúry smrti a bezcitnosti, ktorú vidíme prenikať krajinou,” Rep. Arthur Corvese povedal.

“Dnes snemovňa schválila zákon o kompostovaní ľudí, proti ktorému som hlasovala, pretože si myslím, že s ľudskými pozostatkami sa musí zaobchádzať dôstojne a s rešpektom,” delegátka Charlene Lima napísala na X. “Hoci chválim (McGaw) za to, že myslí mimo škatuľky, myslím si, že v tomto prípade by sme mali všetkých držať v škatuľke.”

Propaguje sa ako ‘zelená alternatíva’ k pochovávaniu

“Nie každému vyhovuje vplyv pochovávania, ktoré zaberá pôdu, alebo kremácie, ktorá vypúšťa značné množstvo uhlíka,” tvrdí poslankyňa Michelle McGaw, ktorá návrh zákona predložila minulý rok. “Prírodná organická redukcia je ekologickejšou alternatívou, ktorá môže byť vhodnejšia pre tých, ktorí sa zaujímajú o to, ako ich posledné želania ovplyvnia planétu.”

“Pre ľudí, ktorí si vážili Zem a snažili sa zmierniť svoj vplyv na ňu počas života, je logické, že chcú zvoliť čo najekologickejšiu a environmentálne najpriaznivejšiu cestu aj v prípade smrti,” pokračovala McGawová. “Je to možnosť, o ktorú by sme mali usilovať, aby bola dostupná tu na Rhode Islande, pre našich ľudí a pre našu planétu.”

Čo je ‘ľudské kompostovanie’

‘Ľudské kompostovanie’ je presne to, ako to znie.

“Podobne ako niekto hádže starú kávovú usadeninu alebo zeleninové šupky do kompostu, aby sa premenili na hnojivo, aj s ľudským telom, Božím stvorením, sa zaobchádza ako s živinami pre zeminu,” LifeSiteNews’ Matt Lamb napísal v opísal tento proces začiatkom tohto roka.

“Prvý krok ľudského kompostovania začína telom v ‘kolíske’ obklopeným organickými materiálmi, ako sú drevná štiepka, lucerna a slama,” Mallory McDuff, profesorka environmentálnej výchovy, vysvetlila minulý mesiac v časopise Wired. “Približne 30 dní zostáva telo v ‘nádobe,’ kde ho mikróby a teplo premieňajú na kompost.”

Proces “premieňa telá na pôdu bohatú na živiny,” zdôraznila a je to spôsob, ako bojovať proti “klimatickej núdzi.”

“Darovanie ľudských pozostatkov na farmu tiel a ľudské kompostovanie sú dva spôsoby, ako zo smrti vytvoriť život, zapojiť rodinu a priateľov a zmeniť našu klimatickú núdzu,” povedala McDuffová a snažila sa tento proces postaviť do priaznivého svetla.

USCCB odsudzuje ‘ľudské kompostovanie’

V vyhlásenie vydané minulý rok s názvom “O správnom nakladaní s telesnými pozostatkami” Konferencia katolíckych biskupov USA (USCCB) odsúdila ničenie zosnulých ľudských tiel prostredníctvom kompostovania.

Kompostovanie ľudských tiel je “nepríjemné”, pretože nezanecháva “nič, na čo by sa dalo ukázať a čo by sa dalo identifikovať ako pozostatky tela” vysvetlili biskupi. “Telo a rastlinný materiál sa rozložili spoločne, aby vznikla jediná masa kompostu. To, čo zostane, je približne kubický meter kompostu, ktorý sa môže rozsypať na trávnik, do záhrady alebo na nejaké miesto v divočine.”

Biskupi potvrdili, že “každá ľudská bytosť bola stvorená ‘na Boží obraz’ (Gn 1, 26-27) a má prirodzenú dôstojnosť a hodnotu.”

Podľa toho sú ľudské bytosti “povinné rešpektovať svoju telesnú existenciu počas celého života a rešpektovať telá zosnulých, keď sa ich pozemský život skončí.”

Poznamenávajúc, že “kremáciu považuje Cirkev za najvhodnejší spôsob prejavu úcty a rešpektu k telu zosnulého, pretože si ňou ‘uctievame Božie deti, ktoré sú chrámom Ducha Svätého,’ biskupi uviedli, že kremácia môže byť tiež povolená, pokiaľ nie je “zvolená z dôvodov, ktoré sú v rozpore s kresťanskou doktrínou.”

Biskupi svoje vyhlásenie uzavreli opätovným potvrdením, že keďže ľudia “nie sú čistí duchovia ako anjeli”, ale v skutočnosti “majú účasť na telesnosti hmotného poriadku” ako “telo aj duša”, musíme “rešpektovať svoju telesnú existenciu počas celého života a vážiť si telá zosnulých, keď sa ich pozemský život skončí.”

“Spôsob, akým zaobchádzame s telami našich milovaných zosnulých, musí vždy svedčiť o našej viere a nádeji v to, čo nám Boh prisľúbil,” napísali.

Desať štátov pristúpilo k premene mŕtvych blízkych na zeminu do kvetináčov

V súčasnosti 10 štátov – vrátane Washingtonu, Colorada, Oregonu, Vermontu, Kalifornie, New Yorku, Nevady, Arizony, Marylandu a Delawaru – túto prax buď legalizovalo, alebo je na dobrej ceste k tomu, aby tak urobilo.

“Dúfajme, že voľba ‘starostlivosti o smrť’ nebude nikomu vnucovaná prostredníctvom mandátov,” napísal Leslie Eastman, komentár na stránke Legal Insurrection k kroku Rhode Island’smerom k ľudskému kompostovaniu.

“Bohužiaľ, nedávne skúsenosti naznačujú, že ekoaktivisti neváhajú zo svojich dnešných preferencií urobiť požiadavky všetkých”na zajtrajšok,” dodala.