Iris-Scan-shutterstock-810x500.jpg

Vládne dokumenty USA naznačujú záujem o vývoj technológie čítania myšlienok

46
Neutral
  • Vláda USA tajne vyvíja technológie na diaľkové sledovanie a zisťovanie zámerov osôb.
  • Technológie ako E-field a Silent Talk majú potenciál sledovať mozgovú aktivitu a úmysly.
  • Vláda USA financuje výskum senzorov elektrického poľa na monitorovanie mozgovej aktivity.
  • Existujú plány na vytvorenie systémov na diaľkové odhaľovanie tajných zámerov protivníkov.

História poskytuje niekoľko príkladov, keď vládni zamestnanci tajne poškodzovali občanov, porušovali zákony určené na ochranu práv občanov alebo používali sledovanie, ktoré by v žiadnej slobodnej krajine nebolo schválené, ak by sa občania o takomto sledovaní dozvedeli.

Vládne zdroje USA vysvetľujú, že informácie sa môžu považovať za tajné, ak sa týkajú “schopností systémov, zariadení, projektov alebo plánov týkajúcich sa národnej bezpečnosti,” “spravodajských zdrojov alebo metód,” alebo “vedeckých, technologických alebo ekonomických záležitostí týkajúcich sa národnej bezpečnosti.”

Schopnosti pokročilého národného alebo medzinárodného sledovacieho systému, ktorý by na diaľku zisťoval ľudské úmysly, by boli vedeckou a technologickou záležitosťou, ktorá by pravdepodobne zostala utajená.

Existuje však viacero amerických vládnych dokumentov, ktoré naznačujú, že existuje snaha USA V roku 2010 vláda USA zverejnila dokument s názvom “Smery výskumu v oblasti diaľkového zisťovania skrytých taktických nepriateľských zámerov osôb v asymetrických operáciách” ktorý obsahuje konkrétne plány na využívanie technológií na diaľku na nenápadné zisťovanie nepriateľských zámerov.

Autori opisujú “E-field” technológie, ktoré “môžu zisťovať elektrickú aktivitu“mozgu” ako technológie, ktoré majú potenciál prispieť k vládnemu diaľkovému sledovaniu a zisťovaniu zámerov osoby”(Strana 7).

Článok sa uzatvára nasledovne:

Vláda USA očakáva podporu programov výskumu a vývoja s cieľom vytvoriť teoreticky podložené návrhy prototypu systému na diaľkové zisťovanie tajných taktických zámerov protivníka jednotlivcov v asymetrických operáciách. Vláda tiež očakáva, že poskytne širokú podporu akademickému a priemyselnému úsiliu v oblasti diaľkového odhaľovania nepriateľských zámerov a v oblastiach (ako je prepojenie týchto systémov s databázami, médiami a ľudskými vstupmi), ktoré sú užitočné pre väčšie systémy systémov. Ostatné vlády vyjadrili podobné plány (strana 9).

Vláda USA jasne vysvetlila svoje plány na vytvorenie “teoreticky podložených návrhov prototypu systému na diaľkové odhaľovanie tajných taktických nepriateľských zámerov jednotlivcov v asymetrických operáciách” a potenciálne “väčších systémov systémov.” Okrem toho vláda USA navrhla, že tieto technológie by sa mohli použiť na “boj proti zločinu” a “bezpečnosť” v Amerike. Inými slovami, výskumníci navrhli, že takéto sledovacie systémy by sa mohli používať na Američanov.

Ostatné informácie vlády USA naznačujú, že vláda USA pokračovala vo výskume technológií na diaľku, ktoré sledujú činnosť mozgu a určujú úmysly osoby’. Vládne informácie USA tiež opisujú, že takéto technológie sa vyvíjali už v roku 2004.

Odtajnený vládny dokument USA o odhade rozpočtu ministerstva obrany na fiškálny rok (FY) 2010 opisuje takéto úsilie; dokument je približne z toho istého roku, keď iný vládny dokument a dokument USA.Vláda USA vo výskume workshopu navrhla vyvinúť technológiu diaľkového sledovania na určovanie zámerov.

(Rozpočtový dokument je odtajnený; v samostatnom dokumente ministerstva obrany sa vysvetľuje, že “[v]prípade, že sa na vysvetlenie programu vyžadujú utajované informácie, budú utajované materiály poskytnuté v samostatnom obale a primerane označené.” (str. 5-4) Na strane 375 rozpočtového dokumentu ministerstva obrany na fiškálny rok 2010 sa takéto utajované (tajné) programy DARPA spomínajú, ale konkrétne údaje o programoch sa neuvádzajú."

VYHLÁSENIE: Sleduje vláda USA vytvorenie režimu biologického dozoru?

V odtajnenom rozpočtovom dokumente ministerstva obrany na fiškálny rok 2010 sa uvádzajú peniaze, ktoré sú rozpočtované na technológiu s názvom “Detektor elektrického poľa (E-FED)” a sú opísané takto:

Cieľom programu Detektor elektrického poľa (E-FED) je vyvinúť malý senzor/sústavu senzorov elektrického poľa s izbovou teplotou, založený na nových architektúrach optických senzorov elektrického poľa. Elektrické polia sú v prostredí bojovníkov všadeprítomné. Očakáva sa, že tieto kompaktné polia senzorov budú užitočné na monitorovanie mozgovej aktivity a svalovej činnosti bez potreby aplikovať elektródy priamo do povrchu kože alebo na povrch kože. Tieto polia by boli užitočné aj na diaľkové snímanie elektroniky, motorov a komunikačných zariadení, čo by umožnilo snímať tieto zariadenia na väčšie vzdialenosti pomocou nenápadnejšieho a prenosnejšieho systému. (Strana 249)

Vláda USA skutočne pokračovala vo vývoji senzorov diaľkového elektronického poľa na “monitorovanie mozgovej činnosti”; vláda často používa slovo “monitorovanie” ako iné slovo pre “sledovanie.

Ďalšia relevantná technológia opísaná v tom istom rozpočtovom dokumente ministerstva obrany na fiškálny rok 2010 je označená ako “Silent Talk” a opísaná takto:

Silent Talk umožní komunikáciu medzi používateľmi na bojisku bez použitia vokalizovanej reči prostredníctvom analýzy nervových signálov. Mozog generuje signály špecifické pre jednotlivé slová pred vyslaním elektrických impulzov do hlasiviek. Tieto signály “zamýšľanej reči” sa budú analyzovať a prekladať na odlišné slová, čo umožní skrytú komunikáciu medzi osobami. Tento program má tri hlavné ciele: a) pokúsiť sa identifikovať elektroencefalografické vzory jedinečné pre jednotlivé slová, b) zabezpečiť, aby sa tieto vzory dali zovšeobecniť u všetkých používateľov, aby sa zabránilo rozsiahlemu tréningu zariadenia, a c) skonštruovať predprotootyp, ktorý by sa dal použiť v praxi a ktorý by dekódoval signál a vysielal v obmedzenom rozsahu (Strana 12).

Dôraz sa kladie na vedecký fakt, že “mozog generuje signály špecifické pre slová” pred vyslovením slov. Vládou financovaný výskum sa pokúsil identifikovať tieto “elektroencefalografické vzory jedinečné pre jednotlivé slová”

Iní túto technológiu opísali ako “komunikáciu medzi mozgom” a vláda USA informovala, že sa ju podarilo dosiahnuť už pred rokmi (Strana 2).

Dalšia technológia, ktorá sa spomína v rozpočtovom dokumente ministerstva obrany na fiškálny rok 2010, je relevantná pre túto diskusiu. V rámci širokej témy “Neurovedecké technológie” vláda opisuje plány na “[d]etermine how functional magnetic resonance imaging (fMRI) can be used to identify intent” a “[d]emonstrate that electroencephalography (EEG) can provide intent– information equivalent to fMRI” (str. 215).

Nakoniec, v samostatnom odtajnenom zozname vlády USA sa spomína ďalšia technológia na zisťovanie úmyslu, ktorú vláda USA zrejme financovala už v roku 2004. Táto technológia je označená ako “Nový integrovaný systém rozpoznávania klamania pomocou tepelnej a 3D/2D obrazovej analýzy,” je založená na technológiách tepelnej detekcie v infračervenej oblasti (IR) a je opísaná takto:

Genex Technologies, Inc. v spolupráci s Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) a University of Maryland (College Park) tu navrhuje inovatívny trojrozmerný (3D) termálny zobrazovací systém, ktorý je schopný získavať multimodálne snímky tváre/hlavy a vykonávať analýzu obrazu na detekciu a rozpoznávanie tepelnej aktivity mozgu vychádzajúcej z lebky nad konkrétnymi kortikálnymi oblasťami súvisiacimi so skrytým zámerom subjektov. Jedinečná konštrukcia našej 3D termálnej kamery umožňuje získavať koregované dynamické obrazy tváre s tromi nezávislými zobrazovacími modalitami: 2D textúra, 3D geometria a tepelná distribúcia. Môžeme preto v reálnom čase získať snímky s vysokým rozlíšením “geotermálne” (obsahujúce koregované 3 zobrazovacie modality). Táto bezprecedentná schopnosť multimodálneho snímania v reálnom čase poskytuje bohatý súbor informácií, ktoré by mohli viesť k spoľahlivému, praktickému a na diaľku funkčnému senzorovému systému na detekciu a identifikáciu skrytých zámerov [intent].

Dôraz sa kladie na americký vládny’Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR), ktorý spolupracuje s ďalšími subjektmi na vývoji diaľkovo operatívneho senzorového systému na odhaľovanie a identifikáciu skrytých zámerov – v roku 2004.

RELEVANTNÉ: Vyvíja vláda USA technológiu čítania myšlienok pre ‘národnú bezpečnosť’?

Vláda USA vysvetľuje, že “[r]ozskum v oblasti vojenskej psychiatrie a neurovedy je neoddeliteľnou súčasťou portfólia WRAIR’už viac ako 70 rokov.” Inými slovami, snaha vlády z roku 2004 bola pravdepodobne seriózna a nie len nejakí znudení vedci skúmali, či môžu vyvinúť technológiu čítania myšlienok. Za zmienku možno stojí, že čiastka požadovaná na vládny výskum nebola v porovnaní s inými vládnymi výdavkami veľmi drahá.

Skutočne existujú významné informácie, ktoré naznačujú, že vláda USA pokračovala vo vývoji diaľkovo ovládaných senzorových systémov, ktoré dokážu zistiť mozgovú aktivitu na určenie úmyslov osoby.