Goodbye-Roe-e1719255079235-810x500.jpeg

Pri pohľade na zrušenie rozsudku Najvyššieho súdu USA v prípade Roe v. Wade pred dvoma rokmi

8
Kultúra života
  • Ústava nepriznáva právo na potrat
  • Radost a vďačnosť pro-life aktivistov
  • Historické rozhodnutie Najvyššieho súdu
  • Podpora pre ochranu nenarodených detí

Pred dvoma rokmi vydal Najvyšší súd Spojených štátov rozhodnutie, ktoré zaznelo po celej krajine: “Ústava nepriznáva právo na potrat!”     

Bol som nadšený, že som mohol byť v dave pro-life nádejí pred súdom spolu s mojím kolegom z LifeSiteNews Jimom Halom 14. júna 2022 o 10:23, keď boli vyhlásené tieto slová, ktoré zrušili rozsudok Roe v. Wade.   

Jim opísal scénu: “S obrovskou prítomnosťou polície a sledujúc svetové’médiá, úroveň intenzity pred Najvyšším súdom bola zvýšená na desať!”  

“Som taký vďačný!” vyhlásil cez slzy radosti dlhoročný pro-life aktivista Randall Terry. “Tancujeme na hrobe Roe versus Wade! ” 

“Spravodlivosť pre šesťdesiat miliónov brutálne zavraždených sa začína dnes!”zvolala Lauren Handyová, ktorá v súčasnosti za svoje pro-life úsilie hynie vo väzení. 

“Náš národ sa teraz môže uzdraviť a ísť vpred, pričom rozšíri ochranu nenarodených detí v celej krajine a pomôže rodinám, aby ich nevykorisťoval a neoklamal potratový priemyselný komplex,” predpovedala. “Život dnes zvíťazil!”  

“Štyridsaťdeväť rokov modlitieb v krutých horúčavách [a] mrazoch!” radoval sa reverend Pat Mahoney, riaditeľ Christian Defense Coalition, a spomínal na desaťročia trvajúce putovanie hnutia za život.   

“Chcem poďakovať všetkým miliónom Američanov, ktorí sa obetovali, ktorí sa modlili, ktorí chodili na omše, ktorí pracovali v centrách pre tehotné ženy,” povedal Mahoney, ktorý bol za svoj pro-life aktivizmus 112-krát zatknutý. “Vy neopozeraní hrdinovia ste umožnili tento deň.”  

O niekoľko minút neskôr som mal tú česť interviews mississippskými zákonodarcami Danou Criswellovou a Danom Eubanksom, spoluautormi pro-life zákona, ktorý je v centre súdneho’rozhodnutia v prospech Dobbsa nad Jackson Women’s Health.   

Obidvaja muži sa zhodli: “Toto je najväčší deň našej politickej kariéry!"”  

Dva roky predtým som bol svedkom iného kúska histórie, keď Donald Trump prehovoril na zhromaždení Pochod za život 2020 na National Mall. Bol prvým americkým prezidentom, ktorý tak urobil. Mal som tú česť byť pri tom a vedel som, že vo vzduchu je niečo, čo som nikdy predtým necítil na žiadnom z predchádzajúcich Národných pochodov za život, na ktorých som sa zúčastnil. 

Po tom, čo som bol v minulých júnoch pred súdom, keď rok čo rok bolo oznamované jedno sklamanie, toxické rozhodnutie za druhým — vrátane spletitého rozhodnutia o potvrdení “Obamacare” v roku 2012 a iracionálne ustanovenie národného práva na “manželstvo” osôb rovnakého pohlavia” v roku 2015 — konečne tu bolo rozhodnutie, ktoré mohli oslavovať pro-life, pro-family a pro-marriage Američania.  

PREČÍTAJTE SI: Aborcie klesli v Indiane o 98 % vďaka takmer úplnému zákazu

Nie všetci boli s rozhodnutím súdu spokojní’. V skutočnosti bola propotratová ľavica apoplektická. O niekoľko minút neskôr, keď bývalý prezident Barack Obama vydal Tweet oplakával rozhodnutie súdu’a povedal, že “boli napadnuté základné slobody miliónov Američanov,”, rád som ho uviedol na pravú mieru: “Ste na zlej strane dejín, pán prezident, a preto som sa rozhodol, že ho uvediem na pravú mieru. Obama.  

Súdca Samuel Alito predniesol stanovisko súdu, ku ktorému sa pripojili sudcovia Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh a Amy Coney Barrett. V rozhodnutí vyhlásil, že Roe “je od začiatku zjavne nesprávny.” 

“Jeho odôvodnenie bolo mimoriadne slabé a rozhodnutie malo škodlivé následky,” napísal Alito. “Ústava neobsahuje žiadnu zmienku o potratoch a žiadne takéto právo nie je implicitne chránené žiadnym ústavným ustanovením.” 

“Ústavná analýza Roe’bola ďaleko za hranicami akéhokoľvek rozumného výkladu rôznych ústavných ustanovení, na ktoré nejasne poukazovala,” pokračoval Alito. “Je načase dbať na ústavu a vrátiť otázku interrupcií do rúk volených zástupcov ľudu“.” 

ČÍTAJTE: Potraty v Južnej Karolíne klesli takmer o 80 % vďaka novému zákonu o srdcovom tepe