shutterstock_1453358507-810x500.jpg

Zdravotné sestry zažalovali britskú NHS po tom, ako boli nútené prezliecť sa pred "transrodovým" mužom

43
Kultúra smrti
  • Zdravotné sestry v UK musia prijať transrodový program a vyzliekať sa s mužmi.
  • Transsexuálny kolega sa správal nevhodne v ženskej šatni, sestry sa sťažovali.
  • Sestry prepustené po sťažnostiach, musia sa prispôsobiť a byť "inkluzívnejšie".
  • Zdravotné sestry bojujú proti obťažovaniu a porušeniu práv v nemocnici.

Dňa 22. júna denník Daily Mail informoval, že zdravotné sestry v Spojenom kráľovstve dostali od svojich šéfov informáciu, že sa musia prispôsobiť transrodovému programu a rýchlo prijať mužov do svojich šatní. Titulok: “‘Musíte byť preškolení’: Takto podľa skupiny zdravotných sestier NHS reagovali šéfovia nemocníc, keď sa sťažovali, že ich transrodový kolega, ktorý sa s nimi delil o ženskú šatňu, sa pri vyzliekaní pozeral.” 

Ako sa vyjadrila jedna žena na X (predtým Twitter): “Od #MeToo sme sa za 5 rokov dostali k ‘prevýchove, aby sa vám páčilo, že na vás muži pozerajú, keď sa v práci vyzliekate’, a pochybujem, že je to’náhoda.”

Sestry v nemocnici Darlington Memorial Hospital - ktoré boli dlhoročnými zamestnancami - sa sťažovali, pretože 26-ročný muž identifikujúci sa ako transsexuál sa správal “zastrašujúco” v ženskej’šatni. Hľadel im na prsia, keď sa vyzliekali, a zdržiaval sa v šatni dlhšie, ako bolo potrebné. Muž - ktorý si hovorí “Rose”- nepodstúpil žiadnu “operáciu na zmenu pohlavia” a kolegom povedal, že sa snaží otehotnieť so svojou priateľkou. Sestry ho opísali ako “sexuálne aktívneho biologického muža.”

Keď však sestry predložili svoje sťažnosti, boli prepustené; Mail uvádza, že šéfovia nemocnice “údajne sestrám povedali, že sa musia ‘vzdelávať’ a rozšíriť si obzory.” Manažér ľudských zdrojov im oznámil, že musia byť “inkluzívnejšie.”V dôsledku toho osem z 26 zdravotných sestier, ktoré podpísali pôvodný list so sťažnosťou, “začína bezprecedentný pracovnoprávny súdny proces proti NHS Trust, ktorý ich zamestnáva, a tvrdí, že došlo k obťažovaniu, nepriamej diskriminácii, viktimizácii a porušeniu ľudských práv.”  

Štyria z ôsmich rozprávali pre Mailo svojich skúsenostiach, ktoré trvajú od augusta 2023. 

“Je hanba, že zdravotné sestry končia v slzách pred svojimi zmenami. Sme tu na to, aby sme boli emocionálnou oporou pacientom, ktorí sa chystajú podstúpiť operáciu, a to’je veľmi ťažké robiť, ak ste’v stave úzkosti z toho, že sa musíte prezliekať pred mužom,”povedala 34-ročná chirurgická sestra Bethany Hutchinsonová. “Myslím si, že ženy sa toho musia prestať báť a použiť svoj hlas. Tak dlho sme bojovali za to, aby sme získali práva žien, ale’práve sa to vrátilo späť a ja’nie som pripravená na to, aby som to videla.” 

Povedanie, že sa musia preškoliť, bolo pre Hutchinsonovú obzvlášť urážlivé. “Je to pre nás také urážlivé, pretože sme všetky vzdelané – potrebujeme titul, aby sme mohli robiť túto prácu a niektoré z nás majú viacero titulov. Na našom oddelení’máme veľmi inteligentných ľudí, takže bolo pre nich nechutné, že nám povedali niečo také."” 

Ďalšia zdravotná sestra, Lisa Lockeyová, povedala novinárom: “Všetci sme’boli naozaj znepokojení, že sme sa mali [prihlásiť]. Vieme, že je’veľa trans aktivistov, ktorí nás pravdepodobne budú nenávidieť za to, čo’robíme. Ale nie je to proti trans ľuďom [sic]. Ide o ochranu ženského’priestoru. Nejde o to, aby sme niekomu ublížili, chceme bezpečnú politiku." ”Zdravotné sestry sa musia pred a po zmene prezliekať ako opatrenie na kontrolu infekcií a mnohé zamestnankyne sa rozhodli používať kabínky, aby sa nemuseli prezliekať pred mužom, ktorý sa identifikuje ako “Rose.” 

Štyridsaťpäťročná zdravotná sestra Tracy Hooperová poznamenala, že prítomnosť muža’v šatni “ma núti cítiť sa na nervy,” a vysvetlila: “Skôr ako sa začnete vyzliekať, prezriete si šatňu. Je to veľmi nepríjemné. Nechcem’sa prezliekať pred biologickým mužom a nechcem’vidieť ani jeho, ako sa prezlieka. My’tiež nežiadame, aby išiel do mužskej šatne, mal by mať o to postarané.” 

Jedna zdravotná sestra, ktorá bola ako malé dievča sexuálne zneužitá, má posttraumatickú stresovú poruchu a má problém byť sama v blízkosti mužov. Prítomnosť muža’v šatni ju priviedla takmer k slzám. “Prehrabávala som sa v taške a snažila sa nájsť šnúrku a kľúče od skrinky, keď sa za mnou ozval mužský’hlas: ‘Ešte sa neprezliekate?’” povedala. “Stál tam, dva metre odo mňa, s vrchným dielom dresu a v tesných čiernych boxerkách s dierami a spýtal sa ma, či sa už prezliekam… Cítila som sa prilepená k sedadlu, nemohla som sa pohnúť. Začali sa mi potiť ruky. Bola som skamenená, bolo mi zle a začala som hyperventilovať.”

Práve teraz Darlington Memorial Hospital povoľuje ľuďom, aby si vybrali to zariadenie, ktoré podľa nich zodpovedá ich “pohlaviu” – a to vyháňa ženy z ich vlastných zariadení. Štvrtá zdravotná sestra, Annice Grundyová, poznamenala: “Už sa v tej šatni neprezlečiem—našla som si iné miesto, kde sa môžem prezliecť, čo si nemyslím, že by som mala robiť.”Ďalšia oznámila: “Necítime sa bezpečne, pretože sa vyzlečieme do spodnej bielizne a Rose nezostane len pri svojej skrinke. Chodí v boxerkách.”

Ako Mail informoval: “Dnes sestry tiež hovoria, že sa obávajú dopadu na zamestnancov nemocnice narodených v zahraničí s iným náboženským pozadím, ktorí si zvykli nosiť legíny a topy pod uniformou, aby ich telo nebolo vidieť, napriek nepohodliu, ktoré to spôsobuje počas práce.To, samozrejme, neplatí len pre nemocničný personál narodený v zahraničí, ale aj pre kresťanské sestry a všetkých ostatných, ktorí si cenia skromnosť.  

Prípad zdravotných sestier podporuje Kresťanské právne centrum. “Tento prípad jasne ako deň ukazuje, že ide o otázku biológie, nie ideológie,” povedala Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka CLC. “Keď stratíme zmysel pre fyzickú realitu, objavia sa všetky druhy skutočných a nebezpečných dôsledkov. Legislatíva na ochranu a podporu ‘rodovej identity’ vystavuje ženy riziku, čo sa tak markantne prejavilo v tomto prípade. Na pracoviskách by nemalo byť miesto pre transrodovú ideológiu, ktorá popiera vedu a biologickú realitu a ktorá sa takto zneužíva.”  

“Sestry v tejto nemocnici sa vyjadrili so strachom a obavami,” pokračoval Williams. “Medzi sebou majú desiatky rokov skúseností na nemocničných oddeleniach a práve ony by mali byť chránené a utešené, pretože sa jednoducho snažia robiť svoju prácu, ktorú majú rady, bez strachu z odplaty za to, že prehovorili. Stojíme na strane tejto oddanej skupiny profesionálov a budeme sa touto záležitosťou zaoberať dovtedy, kým nezvíťazí zdravý rozum a spravodlivosť."” 

Nemocnica tvrdí, že obvinenia budú plne vyšetrené a preskúmané. Podľa Mail, “Rose” sa odmietla vyjadriť.