NEWS-810x500-Story-1-June-24-2024-810x500.jpg

Trump zopakoval podporu "troch výnimiek" a nesúhlas s federálnym zákazom interrupcií

14
Neutral
  • Donald Trump odmieta federálny zákaz interrupcií.
  • Podporuje výnimky pre znásilnenie, incest a zdravotné prípady.
  • Verí, že otázka interrupcií by mala byť na úrovni štátov.
  • Trump sa stavia do spoločnosti Reagana v otázke výnimiek.

Bývalý prezident a republikánsky kandidát na prezidenta v roku 2024 Donald Trump zopakoval svoj nesúhlas s federálnym zákazom interrupcií a opäť zdôraznil, že akékoľvek zákazy na úrovni štátov by podľa neho mali obsahovať výnimky pre prípad znásilnenia, incestu a naliehavých zdravotných prípadov.

Približne 28 minút rozsiahleho rozhovoru pre podcast All-In sa Trumpa pýtali: “Chystáte sa v prípade zvolenia v novembri urobiť celoštátny zákaz” interrupcií.

Nepotrebujem celoštátny zákaz, pretože je to”na štátoch. Momentálne to, čo som urobil, je niečo, čo ľudia chceli urobiť od prvého dňa, 51 rokov to’trvá. A ak si pamätáte, v priebehu rokov - ste príliš mladý - ale v priebehu rokov chceli urobiť len to, že to chceli vyňať z federálnej vlády a presunúť to na štáty. A ja som to dosiahol výberom troch skvelých sudcov, dosiahol som to. A bola to veľká vec, ale poviem, že za posledných 10 rokov, alebo možno trochu viac, začali hovoriť o počte týždňov a o tom a tom, prišlo veľa rôznych tém, už to nebolo len jednoduché vrátenie späť. Všetci právnici, od demokratov po republikánov, od liberálov po konzervatívcov, chceli, aby sa to vrátilo štátom, pretože z právneho hľadiska, z mnohých iných hľadísk, dokonca aj z morálneho hľadiska, chceli, aby sa to vrátilo štátom. A to, čo som urobil, je, že som to vrátil štátom. A teraz sú štáty zodpovedné a ľudia hlasujú. A niektoré hlasovania dopadli tak, ako si to niektorí ľudia želajú, a niektoré hlasovania nedopadli tak, ako si to niektorí ľudia želajú. Keď sa pozriete na Ohio, povedal by som, že to bolo liberálnejšie hlasovanie, ako si ľudia mysleli, a to isté by ste mohli povedať aj o Kansase, ale keď sa pozriete na Texas, bol to iný príbeh; Ale ľudia v týchto štátoch majú teraz túto otázku a’hlasujú. A musíme si uvedomiť jednu vec, že sa tu’veľa hovorilo o radikalizme, a ten radikalizmus je naozaj na ľavici, pretože oni’sú ochotní robiť potraty v ôsmom a deviatom mesiaci, a dokonca aj po ňom. Chcem povedať, že máme niektorých ľudí, pozrite sa na guvernéra Virgínie, bývalého guvernéra Virgínie, kde hovoril o tom, že ‘zabijeme dieťa po jeho narodení.’To’je veľmi radikálny postoj a dúfajme, že to’všetko bude teraz stiahnuté zo stola. Ale jednoducho povedané, teraz je to na štátoch. A rovnako ako Ronald Reagan, aj ja verím vo výnimky, tri výnimky, ako viete, znásilnenie, incest, život matky, ohrozenie života matky. A teraz sme v situácii, keď je to v rukách štátov a štáty budú hlasovať. Posledná vec, ktorú ľudia chcú, ľudia budú hlasovať, posledná vec, ktorú ľudia chcú, je, aby sa to vrátilo do federálnej vlády. Vždy sa o to bojovalo, a to je veľmi dôležité, a ľudia to chceli, chceli to späť v štátoch, kam to právne patrí a z mnohých ďalších dôvodov.

“Takže by ste nepodporili národný zákaz?"” zopakoval respondent."“Nie, nepodporil by som národný zákaz,” odpovedal Trump. “Nie, to by som neurobil.”

V rozpore s prezidentovými’poznámkami myšlienka, že zrušenie Roeovej bolo koncom národného boja o potraty, nikdy nebola konsenzuálnym názorom v rámci Republikánskej strany, ktorej najnovšia národná platforma vyzýva na “podporu dodatku k ústave o ľudskom živote a legislatívy, ktorá by jasne stanovila, že ochrana štrnásteho dodatku’sa vzťahuje na deti pred narodením.”Národný výbor pre právo na životNational Right to Life Committee, Susan B. Anthony Pro-Life America, Studenti za život, National Pro-Life Alliance, Americans United for Life a American Life League, všetky dlhodobo podporujú rôzne typy federálnych pro-life opatrení a počas svojho prezidentovania sám Trump vyzval Kongres, aby schválilzákaz neskorých potratov.

Ako to už urobil predtým, Trump vyhlásil, že jeho postoj k výnimkám ho stavia do spoločnosti Reagana, ktorý bol dlho považovaný za konzervatívnu a pro-life ikonu. Ale zatiaľ čo Reagan vyjadril podporuvýnimke pri znásilnení v roku 1975 (dva roky po Roeovej), v čase, keď sa stal prezidentom sa postavil proti nemu a obhajoval ústavný dodatok, ktorý by zakazoval potraty na celoštátnej úrovni z akéhokoľvek dôvodu okrem záchrany života matky’čo výslovne nazval svojou “jedinou výnimkou.”Reagan tiež volal poochrane nenarodených detí prostredníctvom celoštátnej legislatívy aj ústavného dodatku.

Zástancovia potratov sa už dlho odvolávajú na príbehy znásilnení a incestu, aby vyvolali emocionálnu nepohodu pri vyhliadke na zákaz potratov, zatiaľ čo zástancovia života naďalej zdôrazňujú, že okolnosti počatia nemenia nevinnosť ani ľudskosť pred narodením dieťaťa’a preto spoločnosť musí urobiť všetko pre to, aby sa k matke aj dieťaťu správala so súcitom, a berú na vedomie fyzické a psychické následky interrupcie.

Pro-lifers ďalej upozorňujú, že interrupciu využívajú aj násilníci, aby zničili živý dôkaz svojich zločinov a pokračovali v obťažovaní detských obetí. Pro-life skupina Live Action vo svojej sérii videí “Aiding Abusers” zdokumentovala spoluúčasť Planned Parenthood’na viacerých takýchto prípadoch.

Medzičasom, hoci niektoré naliehavé situácie v tehotenstve môžu vyžadovať zákroky nepriamo vedúce k smrti dieťaťa, mnohí lekárski odborníci potvrdzujú, že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa nie je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutné. Bez ohľadu na to, každý štát v Únii, v ktorom v súčasnosti platí zákaz interrupcií, dovoľuje lekárom podať tehotným ženám život zachraňujúcu neabortívnu liečbu aj v prípade, že je to na úkor života dieťaťa’. 

Pro-potratoví aktivisti sa už dlho snažia, aby sa diskusie o potratoch sústredili na takéto situácie, aby odvrátili pozornosť od prevažnej väčšiny potratov, ktoré sú žiadané z oveľa menej “sympatických” dôvodov. Tento prístup im priniesol úspech, ktorý pomohol poraziť pro-liferov v nedávnych štátnych referendách a presvedčil národných republikánov, aby zaujali tento rok umiernenejší postoj k životu. 

Zrejme v reakcii na tento trend Trump opakovane naznačil svoju túžbu po nejakom celoštátnom potratovom kompromise, ktorý by túto otázku “hodil za hlavu,” dokonca zašiel tak ďaleko, že označil zákazy potratov založené na srdcovom tepe, ktoré prijali rôzne štáty, za “strašnú chybu” a zdôraznil svoje želanie, aby akékoľvek opatrenia na ochranu života, ktoré republikáni presadzujú, obsahovali výnimky pre takzvané “ťažké prípady.” 

Podporovatelia sa bránili tým, že citovali Trumpovu’všeobecne pro-life históriu počas jeho posledného funkčného obdobia a nomináciu troch sudcov, ktorí pokračovali zvrátením rozsudku Roe v. Wade, ako aj citovaním pretrvávajúcich obáv republikánov, že za ich volebné neúspechy v posledných rokoch môžu potraty (naratív, ktorý zjednodušuje údaje z prieskumov verejnej mienky a výsledky volieb a nezohľadňuje hromadu nesúvisiacich faktorov). Rôzne pro-life hlasy namietali, napriek tomu si Trump udržal drvivý náskok počas celých primárok GOP’2024 a ľahko porazil svojich dvoch najbližších konkurentov, floridského guvernéra Rona DeSantisa a bývalú veľvyslankyňu OSN Nikki Haleyovú.

Národné prieskumy verejnej mienky podľa RealClearPolitics a RaceToTheWH naďalej naznačujú tesný rozdiel v hlasovaní voličov medzi Trumpom a radikálne pro-potratovým súčasným demokratickým prezidentom Joeom Bidenom, aj keď s Trumpovým’náskokom v rozkolísaných štátoch, ktorý sa premieta do zdanlivo trvalej výhody v kolégiu voliteľov.