434392069_813885370781411_6599836319410270287_n-810x500.jpg

Pápež František potvrdil charizmu rádu latinskej omše Inštitút Krista Kráľa Suverénny kňaz

0
Kultúra života
  • Pápež František potvrdil charizmu ICKSP a podporu tradičnej latinskej omše.
  • Generálny predstavený ICKSP mal audienciu s pápežom Františkom a predstavil ich pastoračnú činnosť.
  • Pápež zdôraznil jednotu a spoločenstvo v službe Cirkvi podľa vlastnej charizmy.
  • ICKSP sa snaží šíriť tradičnú liturgiu medzi mladými a posilňovať ich vieru.

Pápež František potvrdil predstaveným tradičného Inštitútu Krista Kráľa Zvrchovaného kňaza (ICKSP), že majú pokračovať vo svojej práci podľa vlastnej charizmy, ktorá zahŕňa výlučné slávenie tradičnej latinskej omše.

ICKSP oznámil, že “24. júna 2024, v deň 45. výročia jeho kňazskej vysviacky svätým Jánom Pavlom II. prijal generálneho predstaveného nášho inštitútu Mons. Gillesa Wacha na súkromnej audiencii Jeho Svätosť pápež František v sprievode generálneho vikára inštitútu Mons. Rudolfa Michaela Schmitza a francúzskeho provinciála kanonika Louisa Valadiera.”

Táto audiencia bola príležitosťou poďakovať sa Svätému Otcovi za jeho inšpiratívny apoštolský list Totum amoris est, venovaný svätému Františkovi Saleskému, nášmu patrónovi. Monseigneur Wach mal tiež možnosť predstaviť celú pastoračnú činnosť, ktorú kňazi inštitútu vykonávajú po celom svete v službe dušiam. Pri dvoch príležitostiach pápež zdôraznil, aby sme naďalej slúžili Cirkvi podľa našej vlastnej, náležitej charizmy, v duchu jednoty a spoločenstva, ktoré umožňuje harmónia a vyváženosť saleziánskej spirituality. Svätý Otec tiež vyjadril vďačnosť za modlitby a za apoštolskú a misijnú činnosť sestier adorátoriek, ako aj za veľkodušnú obetavosť oblátov. Na záver stretnutia Svätý Otec pozval nášho generálneho predstaveného, aby ho opäť navštívil so všetkými členmi inštitútu, ako aj so sestrami adorátorkami, ktoré veľmi rád prijme na audiencii.
Predstavení Inštitútu Krista Kráľa suverénneho kňaza sa stretávajú s pápežom Františkom, 24. júna 2024

MKSKSP na svojej webovej stránke uvádza, že súčasťou charizmy rádu’je podporovať krásu posvätných tradícií Cirkvi’v liturgii tým, že výlučne ponúka Tradičnú latinskú omšu.

“Inštitút Krista Kráľa slávi klasickú rímsku liturgiu, ‘latinskú omšu,’ v jej tradičnej podobe podľa liturgických kníh promulgovaných v roku 1962 pápežom Jánom XXIII,” uvádza sa na webovej stránke. “Počas svojho pontifikátu pápež Ján Pavol II. nabádal biskupov, aby veľkoryso umožnili jej používanie. Práve s jeho požehnaním začal inštitút sláviť tradičnú omšu.”

Pápež František’ potvrdil charizmu Inštitútu Krista Kráľa v čase, keď sa objavili správy, že Rím zvažuje blížiace sa zrušenie tradičnej latinskej omše “spôsobom ‘čo najširším, definitívnym a nezvratným.’”

Čítajte: Zprávy: Rím tiež zablokoval vysviacky piatich seminaristov vo francúzskej rehoľnej komunite Misionárov Božieho milosrdenstva. Seminaristi, ktorí už boli vysvätení za subdiakonov, čakali na svoje vysvätenie za diakonov na ceste ku kňazstvu až dva roky. Dôvod zdržania v Ríme sa teraz stal jasným: pripútanosť k tradičnému rímskemu obradu Katolíckej cirkvi.

Na druhej strane pápež František viackrát potvrdil Kňazské bratstvo svätého Petra (FSSP) v jeho výlučnom používaní tradičnej “tridentskej” omše. Predstavený Inštitútu Dobrého pastiera dostal aj osobné povzbudenie od pápeža Františka počas verejnej audiencie v novembri 2022 po zverejnení Traditionis custodes, ktoré výrazne obmedzuje používanie starobylého obradu. A len nedávno, 25. mája, bolo Prepoštstvo San Benedetto benediktínov z Norcie v Taliansku, ktorí slávia tradičnú liturgiu, povýšené na opátstvo.

Čítajte: Heterodoxný teológ, ktorý údajne stojí za obmedzeniami latinskej omše, nazýva tradičných katolíkov ‘sektou’

Komentujúc všeobecnú príťažlivosť tradičnej latinskej omše, najmä medzi mladými, ICKSP na svojej webovej stránke uvádza: “Čoraz viac mladých ľudí, ktorí nikdy predtým nezažili hĺbku a krásu tradičnej liturgie, sú hlboko dojatí prvým stretnutím s ňou a všade žiadajú jej širšie používanie. Je veľmi potešujúce vidieť, ako apoštoláty Inštitútu, ako aj apoštoláty iných komunít, kde sa slávi tradičná omša, navštevujú mladé rodiny a mladí ľudia, ktorých priťahuje sila samotnej tradície.”

ICKSP trvá na tom, že jeho cieľom je dať týmto mladým katolíckym rodinám “možnosť spoznať klasickú rímsku liturgiu, pretože pre mnohých z nich posilňuje ich vieru, pomáha im v zápase o kresťanský život v dnešnom svete a zintenzívňuje ich náklonnosť k Cirkvi a k Svätému Otcovi.”

Vysvetľujúc lásku a pozornosť k kráse a dôstojnosti liturgie, ktorú ich zakladateľ vštepil kňazskému inštitútu, ICKSP uvádza: “Zakladateľ Inštitútu Krista Kráľa Mons. Gilles Wach, STD, často zdôrazňuje, že svätá obeta omše je ako diamant, ktorý potrebuje dôstojné, krásne osadenie, aby ešte viac vynikla jeho hodnota a lesk.”

“Z tohto dôvodu sa Inštitút snaží obklopiť Svätú obetu dokonale tradičným katolíckym učením a čo najväčšou krásou a slávnostnosťou obradu. Pravda, liturgia a láska by mali tvoriť čoraz väčšiu harmóniu, aby sa zjavne prejavila sviatostná moc a bohatstvo milosti prítomné vo svätej omši.”

RELEVANTNÉ

Kardinál Burke: Pápež František’ obmedzenie latinskej omše malo ‘presne opačný účinok’

Arcibiskup Cordileone ponúkne počas Národného eucharistického kongresu tradičnú latinskú omšu

FSSP vysvätí 11 nových kňazov, ktorí budú sláviť tradičnú latinskú omšu