GettyImages-685313384-e1711551062256-810x500.jpg

Julian Assange bol prepustený z väzenia po tom, ako súhlasil s dohodou o priznaní viny s vládou USA

15
Neutral
  • Julian Assange prepustený z väzenia po dohode s americkým ministerstvom spravodlivosti.
  • Assange dostane 62-mesačný trest odňatia slobody za zverejnenie tajných informácií.
  • Assange je na slobode po 1901 dňoch vo väzení, čaká sa na priznanie viny.
  • Priznanie viny môže mať dôsledky pre slobodu tlače a ochranu whistleblowerov.

Povedzte Kongresu, aby zastavil financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli Bidenovou administratívou

Zakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange bol prepustený z väzenia po tom, ako súhlasil s dohodou s americkým ministerstvom spravodlivosti.

V pondelok bol tento vysokopostavený novinár prepustený z väzenia po tom, ako súhlasil s dohodou, v ktorej priznal svoju vinu za účasť na zverejnení tajných informácií získaných od informátora pracujúceho v USA.

Ako uviedla CNN reportovala, Assange dostane podľa podmienok dohôd 62-mesačný trest odňatia slobody. Tento trest sa rovná času, ktorý strávil v prísne stráženom väzení Belmarsh neďaleko Londýna. Odpykaný čas sa mu započíta do trestu, čo Assangeovi umožní okamžite opustiť väzenie a vrátiť sa do rodnej Austrálie.

“Julian Assange je na slobode,” oznámila stránka WikiLeaks vo svojom vyhlásení zverejnenom na X, predtým Twitteri. “Ráno 24. júna opustil väznicu s maximálnym stupňom stráženia Belmarsh, kde strávil 1901 dní. Najvyšší súd v Londýne ho prepustil na kauciu a v popoludňajších hodinách bol prepustený na letisku Stansted, kde nastúpil do lietadla a odletel zo Spojeného kráľovstva.”

“Je to výsledok globálnej kampane, ktorá zahŕňala organizátorov zdola, aktivistov za slobodu tlače, zákonodarcov a lídrov z celého politického spektra až po OSN. To vytvorilo priestor na dlhé obdobie rokovaní s ministerstvom spravodlivosti USA, ktoré viedli k dohode, ktorá ešte nebola formálne dokončená. Ďalšie informácie poskytneme hneď, ako to bude možné.”

“Po viac ako piatich rokoch strávených v cele s výškou 2 3 metre, izolovaný 23 hodín denne, sa čoskoro opäť stretne so svojou manželkou Stellou Assangeovou a ich deťmi, ktoré svojho otca poznali len spoza mreží,” pokračovalo vyhlásenie, v ktorom sa dodáva, že WikiLeaks zverejnil prevratné príbehy o vládnej korupcii a porušovaní ľudských práv, čím prinútil mocných niesť zodpovednosť za svoje činy. Ako šéfredaktor Julian tvrdo zaplatil za tieto princípy a za právo ľudí’vedieť.”

Očakáva sa, že Assange sa v stredu oficiálne prizná k vine na súde na Severných Mariánskych ostrovoch, území USA, ktoré sa nachádza v Tichom oceáne relatívne blízko Assangeovej rodnej Austrálie.

Assangeovi hrozilo v USA doživotie za 17 bodov obžaloby zo špionáže a jedno obvinenie zo zneužitia počítača v súvislosti so zverejnením miliónov tajných dokumentov WikiLeaks.

Assange’s právny boj sa začal v roku 2010, keď WikiLeaks zverejnil tajné dokumenty týkajúce sa vojen v Afganistane a Iraku vrátane videa, na ktorom americký vojenský vrtuľník zabil niekoľko civilistov vrátane dvoch novinárov agentúry Reuters v irackom Bagdade. Informácie poskytla bývalá analytička armádnych spravodajských služieb Chelsea Manningová. V rokoch 2012 až 2019 žil Assange na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne na základe štatútu azylanta. Po tom, ako ho v roku 2019 zatkla metropolitná polícia na základe zatykača na vydanie od americkej vlády, Assangea uväznili v Belmarsh, prísne stráženom väzení neďaleko Londýna, kde bol až do pondelka držaný v samoväzbe.

ČÍTAŤ: Vydanie Juliana Assangea’do USA britský súd opäť odložil

Podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva CNN, sa predstavitelia ministerstva spravodlivosti a FBI postavili proti akejkoľvek dohode, ktorá by nezahŕňala priznanie Assangeovej viny za trestný čin.

Žurnalista Glenn Greenwald upozornil na nebezpečenstvo Assangeovho priznania viny za trestný čin zverejnenia utajovaných informácií, čo v očiach mnohých nie je zločin, ale služba spoločnosti, konkrétne poskytovanie informácií, ktoré ukazujú, že vlády klamú svojich občanov.

“Nikdy som neveril, že Bidenova administratíva chce Juliana Assangea skutočne priviesť na americké územie, aby sa postavil pred súd,” povedal Greenwald. “Predstavte si to divadlo, ktoré by to vytvorilo, keď Biden smeruje k voľbám.”

Do záznamu Joea Bidena’by sa zapísalo, že by bol prvým americkým prezidentom v histórii, ktorý by predsedal uväzneniu nie zdroja, ktorý vyniesol informácie, ale niekoho, kto zverejnil tajné informácie, čo pravidelne robia všetky noviny v Spojených štátoch…

Cieľom… držať ho vo väzení bolo Juliana Assangea fyzicky a psychicky zdrviť, čo sa im aj podarilo…

Chceli Assangea zlomiť a zároveň vyslať odkaz všetkým budúcim Assangeom, že ‘Zničíme ti život, ak zverejníš naše tajomstvá’

Pripomínajúc paralely s whistleblowerom NSA Edwardom Snowdenom, ktorému nebolo umožnené vrátiť sa do USA, Greenwald povedal: “Je to odstrašujúce posolstvo, aby si zachovali schopnosť skrývať vlastné zločiny prostredníctvom utajovania, imúnnu voči jedinej zraniteľnosti, ktorú majú, a tou je, že odvážni ľudia vo vnútri vlády tieto informácie vypustia na verejnosť alebo prostredníctvom médií a odhalia, čo práve robia.”

Čítajte: Julian Assange’s show trial by mohol rozhodnúť o budúcnosti slobody tlače na Západe

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli