Biden-Harris-e1719347929263-810x500.jpg

Hovorkyňa Bieleho domu nepravdivo tvrdí, že Biden a Harrisová nepodporujú neobmedzené potraty

13
Neutral
  • Demokrati odmietajú akékoľvek obmedzenia potratov a podporujú ich až do deviateho mesiaca.
  • Prezident Biden a viceprezidentka Harris nepodporujú potraty po narodení a sú za obnovenie ochrany Roeovej.
  • Demokrati presadzujú politiky, ktoré by potraty urobili neobmedzenými a podporujú legislatívu na interrupciu.
  • Strach z potratov je pre demokratov dôležitým faktorom v nadchádzajúcich voľbách, hoci prieskumy naznačujú tesný súboj.

Riaditeľka Rady pre rodovú politiku Bieleho domu Jennifer Kleinová sa v pondelok ohradila voči tvrdeniam, že demokrati až po prezidenta Joea Bidena veria v úplne neobmedzené a dokonca popôrodné potraty napriek tomu, že strana a jej lídri’ dôsledne odmietajú určiť akékoľvek obmedzenia potratov, ktoré by akceptovali.

Počas tlačového brífingu Zoom pri príležitosti druhého výročia zrušenia rozsudku Najvyššieho súdu USA vo veci Roe v. Wade požiadal Tommy Christopher z Mediaite’Kleinovú, aby sa vyjadrila k “dvojici nepravdivých útokov na potraty.”

“Jeden, prvý, je ten, že Donald Trump stále hovorí, že demokrati veria v potrat dieťaťa po narodení - vo vraždenie detí po ich’narodení, na základe niečoho, čo povedal Ralph Northam pred niekoľkými rokmi,” povedal. “A potom je tu’ďalšia, kde sa hovorí, že demokrati podporujú potraty až do deviateho mesiaca, pretože’v rámci životaschopnosti nie je stanovený konkrétny počet týždňov.”

“V prvom rade prezident a viceprezident nepodporujú potraty až do momentu narodenia,” reagoval Klein. “Nepodporujú ani potraty po narodení. V skutočnosti to’nie je potrat! Po druhé, viete, prezident aj viceprezident, celá táto administratíva sa vyjadrili úplne jasne a jednoznačne, že podporujeme obnovenie ochrany Roeovej vo federálnom zákone a nenavrhujeme’niečo nové.”

Klein ďalej označil oba body za “v skutočnosti nehoráznu snahu odvrátiť pozornosť od extrémistickej agendy”, ktorú údajne zastávajú republikáni. V zvukovom zázname a prepise, ktorý poskytla Mediaite, Christopher (ktorý svoju otázku formuloval z hľadiska zástancov potratov) nenadväzuje na Kleina žiadosťou, aby uviedol príklad obmedzenia potratov, ktoré by Biden alebo Harrisová prijali.

V skutočnosti národní demokrati už roky dôsledne odmietajú príležitosti na schválenie alebo prijatie akýchkoľvek obmedzení potratov — vrátane ochrany plne narodených detí — a namiesto toho presadzujú politiky, ktoré by túto prax v skutočnosti urobili neobmedzenou.

Biden počas svojho prezidentovania požadoval, aby Kongres prijal legislatívu, ktorá by kodifikovala “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, pričom vo svojej volebnej kampani konkrétne podporil, konkrétne podporil(spolu s takmer všetkými demokratmi v Kongrese) takzvaný Women’Health Protection Act (WHPA), ktorý by zakazovalštátom prijať akýkoľvek zákon, ktorý by nielen zakazoval interrupcie, ale bol by “primerane pravdepodobný, že by oddiali alebo odradil” alebo “nepriamo” zvýšil náklady na interrupcie. Hoci návrh zákona by zdanlivo umožnil obmedziť interrupcie po životaschopnosti plodu, v praxi dáva interrupčným lekárom možnosť rozhodnúť, či je interrupcia po životaschopnosti “nevyhnutná” pre matku’a “zdravie” (a podobná medzera v Roe a jej sprievodnom rozhodnutí Doe v. Bolton robí Klein’ovo trvanie na tom, že Biely dom chce iba obnoviť Roe, neodpovedajúcim na obvinenie).

Harris medzitým odmietla v rozhovoroch pomenovať bod, v ktorom by už nepodporovala legálne potraty, a už roky kongresoví demokrati väčšinou hlasovali protizákonu o ochrane nenarodených detí spôsobujúcich bolesť, ktorý by zakázal plánované potraty po piatom mesiaci (s výnimkami v prípade znásilnenia, incestu a naliehavých zdravotných prípadov), ako aj zákon o ochrane preživších potratov, ktorý by vyžadoval, aby potratári prevážali deti, ktoré prežili potrat, do nemocníc na základnú lekársku starostlivosť.

Demokrati sa veľmi spoliehajú na to, že strach z potratov spôsobí dostatočnú priaznivú volebnú účasť, aby im vyhral voľby v roku 2024. Zatiaľ však národné prieskumy verejnej mienky agregované agentúrami RealClearPolitics a RaceToTheWH naďalej naznačujú tesný rozdiel v hlasovaní voličov medzi Trumpom a Bidenom, pričom Trump’vedie vo výkyvových štátoch, čo sa premietne do víťazstva v Electoral College.