GettyImages-1257662894-e1719435465742-810x500.jpg

3 republikáni, ktorí pomohli zrušiť zákaz interrupcií v Južnej Karolíne, boli porazení v júnových primárkach

13
Kultúra života
  • Pro-life kandidáti porazili pro-potratových republikánov v primárkach v Južnej Karolíne.
  • Organizácia Students for Life Action podporila kandidátov s 100 % hodnotením za život.
  • Víťazstvo skupiny nad odpadlíkmi, ktorí bránili zákony na ochranu ľudského života.
  • Zákon o srdcovom tepe v Južnej Karolíne zakazuje väčšinu interrupcií, odolal právnym námietkam.

Tria pro-potratoví republikáni, ktorých chcela vyradiť organizácia Students for Life Action (SFLA), prehrali tento mesiac primárky s pro-life vyzývateľmi, čím sa zlepšili vyhliadky na budúcu pro-life legislatívu v štáte Palmetto.

12. júna organizácia Students for Life Action informovala o Allenovi Blackmonovi a Mattovi Leberovi, ktorí získali 100 % v prieskumoch pro-life kandidátov a porazili súčasných štátnych senátorov. Penryho Gustafsona a Sandy Sennovú. Títo dvaja úradujúci republikáni spolu so štátnou senátorkou Katrinou Shealyovou pomohli minulý rok prekaziť hlasovanie o zákone na ochranu ľudského života (HLPA), ktorý mal zakázať väčšinu. Do druhého kola postúpil proti Shealyovej aj tretí respondent 100 % za život, Carlisle Kennedy.

Dňa 25. júna SFLA informovala o konečnej porážke Kennedyovej’proti Shealyovej, čím sa zavŕšilo víťazstvo skupiny’nad tými, ktorí pomohli zničiť zákon o srdcovom tepe. Výsledky nasledovali po občianskej kampani SFLA, ktorá podľa jej slov priniesla 37 407 listov, 129 241 textových správ, 51 371 telefonátov, 2 572 zaklopaní na dvere a 91 923 zobrazení digitálnej reklamy.

“Keď si spomeniem, kde sa to začalo a kam sa to odvtedy posunulo, nedá mi nespomenúť, že štátny sen. Shealyová mala’jednoducho hlasovať tak, ako chceli jej voliči,”povedala prezidentka organizácie Students for Life Action Kristan Hawkinsová. “Ale nakoniec voliči predsa len získali posledné slovo”a preto si štátna senátorka Shealyová hľadá prácu a Carlisle Kennedyová bude mať čoskoro svoju. Sme’veľmi radi, že môžeme spolupracovať s touto úžasnou pro-life koalíciou lídrov v štáte Palmetto a tešíme sa na to, čo môžeme urobiť ďalej na obranu života v zákone a službe.”     

“Ak niekto pochybuje o vplyve kampaní klopania na dvere zdola alebo účinného digitálneho tlaku prostredníctvom SMS, reklamy na Facebooku alebo letáku, stačí sa pozrieť na výsledky z dnešnej noci a primárnych volieb pred dvoma týždňami,” dodala.

Južná Karolína má v súčasnosti zákon o srdcovom tepe, ktorý zakazuje väčšinu interrupcií, akonáhle je možné zistiť srdcový tep plodu, spravidla v prvých šiestich týždňoch tehotenstva, s výnimkami v prípade znásilnenia a incestu do 12. týždňa a výnimkami pre “zdravotné núdzové stavy, ktoré nezahŕňajú duševné poruchy, alebo “smrteľné anomálie plodu.” 

Tento zákon bol pripisovanýzníženiu počtu štátnych’interrupcií o takmer 80 %. HLPA by zakázal potraty od počatia, s výnimkami zo znásilnenia a incestu v prvom trimestri a podobnými výnimkami z anomálií a lekárskej pohotovosti.

Zákon o srdcovom tepe odolal viacerým právnym námietkam zo strany potratového priemyslu, z ktorých poslednú minulý mesiac zamietol sudca piateho obvodného súdu Daniel Coble.