The_Latin_Mass_Vyssi_Brod-e1676153110330-810x500.png

Vatikánsky novinár tvrdí, že zdroje potvrdzujú, že dokument, ktorý ďalej potláča latinskú omšu, je "vážny a skutočný

22
Kultúra smrti
  • Dokument obmedzuje TLM a bol predložený pápežovi Františkovi k schváleniu.
  • Zakazuje TLM všetkým kňazom okrem schválených inštitútov ex-Ecclesia Dei.
  • Biskupom by zakázal sláviť TLM a pozastavil by existujúce povolenia na TLM.
  • Tradičná omša je neoddeliteľnou súčasťou Cirkvi a nemôže byť obmedzená alebo zrušená.

Vatikánska novinárka Diane Montagnaová potvrdila, že dokument, ktorý ešte viac obmedzuje tradičnú latinskú omšu (TLM) a za ktorým stojí vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, bol “predložený pápežovi Františkovi.”

Podľa “dobre informovaných zdrojov”, ak by bol dokument zverejnený, zakazoval by obetovanie TLM všetkým kňazom okrem tých, ktorí patria k “schváleným inštitútom ex-Ecclesia Dei” vrátane Kňazského bratstva svätého Petra (FSSP) a Inštitútu Krista Kráľa Zvrchovaného kňaza (ICKSP).

Montagna však poznamenal, že nie je “jasné”, či a do akej miery budú môcť títo kňazi udeľovať tradičnú formu sviatostí vrátane krstu a manželstva, ako aj to, či budú povolené tradičné kňazské vysviacky. 

Dokument by “zakázal biskupom, aby sami slávili alebo povoľovali” TLM, a “pozastavil by existujúce povolenia” na tradičnú omšu okrem tých, ktoré ponúkajú bývaléEcclesia Deikomunity.

Montagna’zdroje uvádzajú, že o dátume zverejnenia ešte nebolo rozhodnuté, ale že jeho “riziko” je “vážne, reálne a potenciálne bezprostredné.”Bude to ťažká a dokonca zničujúca rana pre veriacich, ktorí sa spoliehajú na TLM vo svojej diecéze, z ktorých mnohí sa presťahovali so svojimi rodinami cez celú krajinu predovšetkým preto, aby sa mohli zúčastňovať na tradičnej omši.

Spoločnosť sv. Pia X. (SSPX), “materský” z týchto bývalýchEcclesia Dei inštitútov, zostane nedotknutá, pretože vždy uznávala, že vatikánski preláti nemajú právomoc obmedzovať večernú omšu, ktorá bola kodifikovaná v roku 1570, pričom rímsky kánon sledujeme od samotných apoštolov.

Sám pápež Benedikt XVI. prostredníctvom svojho motu proprio Summorum Pontificum vyjasnil, že latinská omša nebola nikdy zrušená a že žiadny kňaz nepotrebuje na jej slúženie povolenie svojho biskupa’a uviedol: “To, čo predchádzajúce generácie považovali za posvätné, zostáva posvätné a veľké aj pre nás a nemožno to zrazu úplne zakázať alebo dokonca považovať za škodlivé.”

Po pápežovi Františkovi’ pôvodnom motu proprioobmedzení TLM, Traditionis Custodes, kardinál Raymond Burke a potvrdil, že tradičná liturgia nie je niečo, čo by sa mohlo ignorovať ako “platné vyjadrenie lex orandi,” dokonca aj samotným pápežom. 

“Ide o objektívnu realitu Božej milosti, ktorú nemožno zmeniť jednoduchým aktom vôle ani najvyššej cirkevnej autority,” napísal kardinál v roku 2021.

V súlade s touto myšlienkou liturgik Dr. Peter Kwasniewski písal že kňazi musia odolávať pokusom o obmedzenie latinskej omše, a to aj prostredníctvom Traditionis Custodes a jej sprievodnej Responsa ad dubia “bez ohľadu na hrozby alebo sankcie,” pretože poslušnosť voči týmto dokumentom by podkopala samotné poslanie svätej Katolíckej cirkvi.

‘Tradičná omša patrí k najintímnejšej časti spoločného dobra v Cirkvi. Jej obmedzovanie, zatláčanie do get a v konečnom dôsledku plánovanie jej zániku nemôže mať žiadne oprávnenie. Tento zákon nie je zákonom Cirkvi, pretože, ako hovorí svätý Tomáš (Akvinský), zákon proti spoločnému dobru nie je platným zákonom,’” povedal v prejave počas konferencie Katolícka identita 2021.

Kwasniewski zdôraznil, že “tradičný liturgický kult Cirkvi, jej lex orandi (zákon modlitby),” je “základný” “;vyjadrením jej lex credendi, (zákon viery), ktorý nemožno popierať, zrušiť alebo výrazne prepísať bez toho, aby sa odmietla Duchom Svätým vedená kontinuita Katolíckej cirkvi ako celku.”

Citoval slávnostné slová Sv. Pius V’bula Quo Primum, ktorá povolila tradičnú omšu na “večné časy.” Quo Primum uvádza:

Na základe Našej apoštolskej autority udeľujeme a pripúšťame na večné časy, že pri spievaní alebo čítaní omše v ktoromkoľvek kostole sa má odteraz tento misál dodržiavať absolútne, bez akýchkoľvek výčitiek svedomia a bez strachu, že sa vystavíte akémukoľvek trestu, rozsudku alebo odsúdeniu, a môže sa slobodne a zákonne používať. Ani predstavení, administrátori, kanonici, kapláni a iní svetskí kňazi alebo rehoľníci, nech už sú označovaní akýmkoľvek titulom, nie sú povinní sláviť omšu inak, než ako to nariaďujeme My. Rovnako vyhlasujeme a nariaďujeme, … že tento súčasný dokument nemožno odvolať ani zmeniť, ale zostáva vždy platný a zachováva si plnú platnosť… Či by sa však niekto odvážil spáchať takýto čin [t. j, zmeniť Quo Primum], mal by vedieť, že na seba strhne hnev všemohúceho Boha a blahoslavených apoštolov Petra a Pavla.

Kwasniewski zdôraznil, že Quo Primum “nie je ‘len disciplinárny dokument’, ktorý môžu jeho nástupcovia ľahko odložiť alebo popierať. Je to dokument de rebus fidei et morum, týkajúci sa otázok viery a morálky, a preto ho neskorší pontifik nemôže zrušiť.”

Montagna poznamenal, že kardinál Parolin, ktorý je “architektom” tajnej dohody medzi Vatikánom a Čínou a údajne podporuje pripravované zrušenie TLM, na zasadnutí v januári 2020 na vtedajšej Kongregácii pre náuku viery odporučil, aby CDF “zrušila TLM;požadovala od tradičných kňazských skupín, aby poskytli konkrétny znak spoločenstva, ktorým by uznali platnosť Novus Ordo a jasne preukázali, že sú ‘v Cirkvi.’”