D06891D3-206F-4D36-8B20-1B796749FDB2_1_201_a-scaled-e1697127093943-810x500.jpeg

Šéf vatikánskej komunikačnej kancelárie sa ohradil proti bagatelizovaniu prípadu Rupnik: "Nehovoríme o zneužívaní maloletých

26
Kultúra smrti
  • Dr. Ruffini bagatelizoval skandály sexuálneho zneužívania pátra Rupnika.
  • Ruffini vyzval k zmene naratívu smerom k nádeji a dynamike dobra.
  • Vatikán nechce stiahnuť Rupnikovo umenie z verejnej prezentácie.
  • Rupnik je obvinený zo sériového zneužívania a je stále predmetom vyšetrovania.

Znevažovaný pro-LGBT prefekt vatikánskeho dikastéria pre komunikáciu Dr. Paolo Ruffini minulý týždeň šokujúco bagatelizoval škandály sexuálneho zneužívania, ktorých sa dopustil znevažovaný bývalý jezuitský kňaz páter Marko Rupnik. 

Ruffini vystúpil na výročnej konferencii katolíckych médií, ktorá sa konala od 18. do 21. júna v Atlante v štáte Georgia. Vo svojom hlavnom príhovore vyzval účastníkov, aby zmenili “naratív smerom k nádeji” a aby si uvedomili “dynamiku dobra.” 

Po svojom vystúpení sa Ruffini otvoril otázkam. Reportéri z ľavicového časopisu America a Our Sunday Visitor, z ktorých ani jeden nebol v posledných 11 rokoch zvlášť kritický voči liberálnej agende pápeža Františka’sa pýtali, prečo Vatikán neurobil viac, aby odstránil Rupnikovo’umenie z verejnej prezentácie.  

Rupnik, ktorý je Slovinec, je známy svojimi mnohými umeleckými výtvormi, vrátane mozaiky a digitálneho umenia, ktoré bolo použité vo viac ako 200 katolíckych centrách a na webovej stránke Vatikánu’. Vytvoril najmä logo pre Svetové stretnutie rodín v roku 2022.  

Ruffini tvrdohlavo reagoval tvrdením, že stiahnutie jeho obrazov, ktoré, ako potvrdzujú Rupnikovi’obvinení, sú tesne spojené s jeho sexuálnym zneužívaním, nepomôže Rupnikovým’obetiam s ich bolesťou. 

Čítajte: Páter Rupnik koncelebruje omšu v rímskej bazilike napriek zákazu verejnej služby

“Myslíte si, že keby som stiahol umeleckú fotografiu z mojej stránky, z našej stránky, bol by som obetiam bližší? Myslíte si to?"” povedal reportérovi Our Sunday Visitor. “Odstránenie, vymazanie, zničenie umenia nikdy neznamená dobrú voľbu,” pokračoval. “Toto nie je kresťanská odpoveď.” 

“Nehovoríme’o zneužívaní maloletých,” ohromil.  

“Kto som ja, aby som súdil?"” spýtal sa tiež s tým, že Rupnik je stále predmetom vyšetrovania vatikánskeho Dikastéria pre náuku viery (DDF). Rupnik bol z jezuitov vylúčený v roku 2023, pričom jeho bývalý predstavený páter Johan Verschueren SJ potvrdil, že dôveryhodnosť obvinení zo sexuálneho zneužívania vznesených voči nemu je “veľmi vysoká;”

Rupnika Vatikán v roku 2020 automaticky exkomunikoval po tom, ako DDF jednomyseľne rozhodlo, že je vinný z rozhrešenia jedného zo svojich sexuálnych komplicov. Následne mu bol trest rýchlo zrušený  pričom sa veľa špekulovalo o tom, či pápež František osobne zasiahol a exkomunikáciu rýchlo zrušil.

Viacero mainstreamových katolíckych médií vyjadrilo údiv nad Ruffiniho výrokmi. National Catholic Register uverejnil článok svojich redaktorov, v ktorom paušálne uvádzajú, “nesúhlasíme s jeho pohľadom na situáciu.”Taktiež uviedli, že dikastérium’použilo Rupnikovo’dielo “sa vonkajšiemu svetu javí ako šokujúco hluché a neospravedlniteľné vo svetle dlhodobého boja Cirkvi’s krízou sexuálneho zneužívania, vrátane zneužívania dospelých.”  

Žurnalista magazínu Catholic World Report Chris Altieri tiež vyhlásil, “toto je komunikačná katastrofa, akú tento pisálek nevidel za posledných dvadsať rokov … toto je kríza vlády ohrozujúca schopnosť celej Cirkvi’slúžiť jej základnému poslaniu.”  

Na stranu Ruffiniho sa postavil aj Františkov’životopisec, ľavicový spisovateľ Austen Ivereigh. V príspevku X povedal: “Toto je šialené. Samozrejme, že Vatikán by nemal používať obrázky na webových stránkach atď. najmä vzhľadom na to, že Rupnik je vyšetrovaný Vatikánom. Je to’len opatrnosť, ako aj prejav úcty k obetiam.”Ivereigh už predtým obhajoval Rupnikove’obrázky. 

Ako informoval LifeSiteNews’ vatikánsky korešpondent Michael Haynes, Rupnik je už niekoľko rokov v centre prebiehajúceho škandálu. V decembri 2022 vyšlo najavo, že bol rozsiahlo obvinený zo sériového zneužívania vo viacerých formách – sexuálneho, duchovného, fyzického a psychického — členov centra Aletti, ku ktorému patrí, v Ríme.  

Podľa svedectva jednej z jeho údajných obetí Rupnik v 90. rokoch 20. storočia zneužil najmenej 21 zo 40 členov centra.  

Jezuitský rád, ktorý zostavil 150-stranový spis nahlásených prípadov zneužívania, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 1985 až 2018, vylúčil ho v júli 2023, oficiálnym dôvodom bolo “odmietnutie dodržiavať sľub poslušnosti.” 

V októbri 2023 vyšlo najavo, že Rupnik bol incardinated do slovinskej diecézy Koper, bez akýchkoľvek obmedzení jeho služby.  

LifeSite zostavil podrobnú časovú os udalostí týkajúcich sa Rupnika od decembra 2022, ktorú nájdete v pdf verzii tu. Podrobnú analýzu udalostí pred týmto dátumom nájdete ako reportáž LifeSite tu, zatiaľ čo pdf verziu časovej osi pred rokom 2022 si môžete načítať tu. V marci 2024 zamestnanci centra Aletti potvrdili Michaelovi Haynesovi zo stránky LifeSite’že Rupnik stále sídli v centre.