Shutterstock_607094702-810x500.jpg

"Zlovestný trend": Skupina za život vyzýva vládu Alberty, aby zastavila nárast počtu neskorých potratov

10
Kultúra smrti
  • Provinčná pro-life skupina varuje pred nárastom neskorých potratov v Alberte.
  • Potrebujeme zastaviť trend neskorých potratov a poskytnúť novorodencom rovnakú starostlivosť.
  • Adopcia je alternatíva k potratom, stovky párov čakajú na adopciu detí.
  • Kanada nemá žiadny zákon o interrupciách, potraty sú povolené až do pôrodu.

Provinčná pro-life skupina bije na poplach v súvislosti s tým, čo sa podľa nej “hrozivým trendom” vyvíja v kanadskej provincii Alberta, pričom upozorňuje na to, že počet neskorých potratov “stúpa”, pričom nedonosené deti sú ponechané “zomrieť” v dôsledku nečinnosti konzervatívnej provinčnej vlády.

Prolife Alberta sa v nedávnej správe zaslanej LifeSiteNews a tiež stúpencom skupiny podelil o výskum, ktorý ukazuje, že počet neskorých potratov v Alberte v porovnaní s inými provinciami stúpa.

Skupina uviedla, že je načase “postaviť sa realite” v Alberte a zastaviť rastúci trend neskorých potratov. “Od lekárov by sa malo vyžadovať, aby novorodencom, ktorí prežili potrat, poskytovali rovnakú úroveň lekárskej starostlivosti ako všetkým ostatným novorodencom rovnakého veku.”

“Odpoveď je jasná ako prériová obloha za úsvitu. Drvivá väčšina Alberťanov v drvivej väčšine podporuje, aby sa týmto novorodencom dala šanca bojovať. Toto nie je’len štatistika; je to’kolektívne volanie po zdravom rozume a ľudskosti vo svete, ktorý sa zbláznil,” uviedla skupina.

“Uveďme veci na pravú mieru: Nejde tu o reguláciu alebo obmedzenie interrupcií. Ide o záchranu životov, jednoducho a jasne. Novorodenec, ktorý lapá po vzduchu, si zaslúži rovnakú šancu na život ako každé iné dieťa. Je to’vec základnej ľudskej slušnosti.”

Dokument, ktorý zdieľala spoločnosť Prolife Alberta v súvislosti s interrupciami, uvádza počet mŕtvonarodených detí “v dôsledku ukončenia tehotenstva v akútnych nemocničných zariadeniach v Kanade (okrem Quebecu), podľa provincií,” za roky 2022-2023 ukazuje, že v Alberte bolo 94 takýchto interrupcií. Pre kontext, v rokoch 2021-2022, bolo v Alberte v tejto kategórii 83 potratov. V tejto kategórii v rokoch 2022-2023 bolo provinciou s najvyšším počtom interrupcií Ontario s 502, nasledované Britskou Kolumbiou s 390.

Pokiaľ ide o počet živonarodených detí (s gestačným vekom => 20 týždňov) “v dôsledku ukončenia tehotenstva v akútnych lôžkových zariadeniach v Kanade (okrem Quebecu), podľa provincií,” alebo neskorých interrupcií, za roky 2022-2023 ich bolo v Alberte 20, na druhom mieste bolo Ontario so 71. Pre kontext, v rokoch 2021-2021 bolo v Alberte 26 neskorých potratov.

Podľa Prolife Alberta by sa v Alberte mala podporovať adopcia, pretože “tam sú stovky vopred schválených párov, ktoré čakajú na adopciu týchto detí.”

“Sú tam”pripravené poskytnúť milujúce domovy. Na tieto deti čakajú rodiny, ktoré im túžia dať život, aký si zaslúžia,”skupina poznamenala.

“Dlžíme to Alberte’pred narodenými deťmi a v niektorých prípadoch dokonca narodenými deťmi, aby sme ukončili toto šialenstvo.”

Kým mnohí zo súčasných poslancov albertského zákonodarného zboru (MLA) z vládnucej Zjednotenej konzervatívnej strany (UCP) majú solídne záznamy týkajúce sa života s pevnými pro-life názormi, vrátane ministerky zdravotníctva Alberty Adriany LaGrangeovej, premiérka Alberty Danielle Smithová má v mnohých sociálnych otázkach skôr liberálny prístup.

Ako už predbežne informoval LifeSiteNews, mnohé Smithovej’názory, vrátane tých, ktoré sa týkajú homosexuálnych “manželstiev” a verejného financovania potratov, zostávajú v rozpore s tradičnými konzervatívnymi hodnotami, čo z nej urobilo cieľ najväčšej pro-life organizácie v provincii’. Minulý rok však povedala, že je za adopciu namiesto potratov.

Kým Smithová’má názory na potraty zahmlené a nie je za život, k COVID-u zaujala postoj za slobodu, dokonca raz povedala, že neočkovaní “boli najviac diskriminovanou  skupinou ktorú za svoj život videla. Taktiež sa zdá, že aspoň nateraz umožnila svojim poslancom vyjadriť sa k pro-life názorom.

Alberta by mohla konať teraz, aby zastavila neskoré potraty, keby chcela, tvrdí pro-life skupina

Podľa Prolife Alberta sa v Alberte dejú neskoré potraty, “ktoré často vedú k tomu, že plne narodené deti sú ponechané na smrť,” a je’čas, aby vláda provincie konala.

Skupina upozorňuje, že neplnoletá osoba môže podstúpiť interrupciu bez súhlasu rodičov alebo dokonca bez toho, aby bola o tom “informovaná” a že “nebezpečné chemické potratové tabletky sa predpisujú po telefóne alebo online, čím sa ohrozuje život ženy (ako aj jej dieťaťa”).”

“Vláda Alberty plne financuje zabíjanie nevinných ľudských bytostí z vašich daní,” uviedla skupina.

V súčasnosti je v Alberte zakázané protestovať pred potratovou klinikou vďaka takzvaným “bublinovým zónam” zákonom, ktoré prijala predchádzajúca socialistická vláda NDP. Vláda “Alberty plne financuje zabíjanie nevinných ľudských bytostí z vašich daní.”

Prolife Alberta uviedla, že Smithova vláda UCP musí konať, aby zastavila trend zvyšovania počtu potratov, a vyzvala Alberťanov, aby vyjadrili svoj názor.

“Každý z týchto bodov spadá priamo do jurisdikcie provincie. Potraty na požiadanie pretrvávajú v Alberte nie kvôli Ottawe’Trudeauovi. Pretrváva preto, že vláda provincie Alberta’podľa všetkého uprednostňuje legislatívu podporujúcu potraty (ako je uvedené vyššie), pričom odmieta prijať zákon proti potratom, pre život, uviedla skupina.

Prolife Alberta potom položila otázku: “Má premiérka Danielle Smithová odvahu vymaniť sa zo status quo a zasadzovať sa za život, rovnosť a súcit?”

Prolife Alberta, ako informoval portál LifeSiteNews, viedol nedávno s pomocou špičkovej skupiny ústavného práva súdny spor proti mestu Edmonton po tom, čo mestskí úradníci zamietli skupine možnosť prenajať si stánok na nadchádzajúcu letnú výstavu.

Potraty v Kanade povolené až do pôrodu

Potraty boli v Kanade dekriminalizované v roku 1969, keď vtedajší premiér Pierre Trudeau (otec Justina Trudeau’a) schválil ostro kritizovaný súhrnný zákon, ktorý novelizoval trestný zákonník a umožnil vykonávať potraty v nemocniciach za povolených podmienok.

Tento zákon zostal v platnosti, až kým ho Najvyšší súd Kanady nezrušil a neoznačil za protiústavný v rozhodnutie Morgentaler z roku 1988. Zákon bol odstránený na základe technického dôvodu, pričom súd rozhodol, že porušuje právo ženy’na “osobnú bezpečnosť”, keďže ho nemožno uplatňovať rovnako v celej krajine.

Po vydaní rozhodnutia súd vyzval parlament, aby vypracoval náhradnú legislatívu o interrupciách. Táto snaha zlyhala, keď bol návrh zákona vtedajšieho premiéra Briana Mulroneyho’zamietnutý v hlasovaní Senátu s nerozhodným výsledkom, čo sa stalo 30. mája 1990, ako sa uvádza vo Wilkinsonovom’videu. Zákon, známy ako Bill C-43 (An Act respecting abortion), neuspokojil “ani pro-life, ani zástancov potratov,” podľa CLC (Campaign Life Coalition).

Od hlasovania v Senáte v roku 1990 nemá Kanada vôbec žiadny zákon o interrupciách, čo znamená, že táto smrteľná praktika je povolená počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva z akéhokoľvek dôvodu.

Podľa CLC, ktorá nie je prepojená s organizáciou Prolife Alberta, potraty zabili viac ako štyri milióny nenarodených detí len v Kanade od ich legalizácie v roku 1969, čo približne zodpovedá celkovému počtu obyvateľov provincie Alberta.