baby-2-810x500.jpg

Odborník na ochranu života vyvracia tvrdenia ľavice, že texaský zákon o srdcovom tepe viedol k vyššej úmrtnosti detí

14
Kultúra života
  • Texaský zákon o srdcovom tepe zvýšil počet narodených detí v roku 2022.
  • Média zavádzajú informácie o zvýšenej dojčenskej úmrtnosti v Texase.
  • Miera dojčenskej úmrtnosti v Texase v roku 2022 bola v rámci historických noriem.
  • Zákaz potratov v Texase nezvyšuje vrodené ochorenia, ale chráni nenarodené deti.

Statistický expert na ochranu života vyvrátil zavádzajúce tvrdenia štúdie, že zákaz potratov srdcovým tepom v Texase viedol k zvýšeniu úmrtnosti detí.

JAMA Pediatrics zverejnila svoju štúdiu v pondelok, v deň dvojročného výročia zrušenia rozsudku Roe v. Wade. Časopis vydáva Americká lekárska asociácia a táto organizácia podporuje aj potraty nevinných nenarodených detí.

“Táto kohortová štúdia 94  720 zaznamenaných úmrtí dojčiat v Texase a 28 porovnávaných štátoch zistila, že zákaz potratov v Texase bol spojený s neočakávaným nárastom úmrtnosti dojčiat a novorodencov v roku 2022,” uvádza sa v závere článku.

Texaský zákon o srdcovom tepe zakazuje potraty, akonáhle sa dá zistiť tlkot srdca, zvyčajne okolo šiesteho týždňa. Zákon, podpísaný v máji 2021, sa spolieha na súkromné presadzovanie prostredníctvom žalôb. Odolal námietkam štátnych a federálnych súdov.

“Táto štúdia zistila, že zákaz interrupcií v ranom tehotenstve v Texase’v roku 2021 bol spojený s neočakávaným nárastom úmrtí dojčiat a novorodencov v Texase v rokoch 2021 až 2022,” napísali autori. “Vrodené anomálie, ktoré sú hlavnou príčinou úmrtí dojčiat, sa tiež zvýšili v Texase, ale nie vo zvyšku USA.”

Mediálny hlavný prúd predvídavo prevzali štúdiu.

Sociológ Michael New však kritizoval zavádzajúce tvrdenia štúdie. Vyučuje obchod na Katolíckej univerzite v Amerike a je odborníkom na pro-life zákony a prieskumy verejnej mienky. “Médiá veľmi zle informujú o tejto štúdii, veľká časť reportáží je veľmi zavádzajúca,” povedal profesor New v stredu Drew Mariani v rádiu Relevant.

Povedal, že médiá zvyčajne len prebaľujú pro-potratové štúdie do článkov bez toho, aby si vyžiadali komentár od pro-life vedcov.

New vo svojej analýze tiež poznamenal, že detská úmrtnosť síce vzrástla, ale je to preto, že sa narodilo viac detí.

“Kvôli TX Heartbeat Act sa v roku 2022 zvýšil počet narodených detí v TX o viac ako 16 000,” napísal na X (predtým Twitter). “Keď sa vezme do úvahy miera detskej úmrtnosti (namiesto detskej úmrtnosti), nárast je menej dramatický.”

“Aj miera dojčenskej úmrtnosti v TX v roku 2022 bola v rámci historických noriem. Texaská miera dojčenskej úmrtnosti bola 5,75 na tisíc narodených detí,” napísal profesor New na X. “To je takmer identické s priemernou mierou dojčenskej úmrtnosti v Texase v rokoch 2007 až 2020.”

Takisto poznamenal, rovnako ako štúdia, že “najväčší nárast dojčenskej úmrtnosti bol spôsobený nárastom vrodených ochorení.”

Ale zákon o srdcovom tepe nespôsobuje, že by malo viac detí vrodené ochorenia. “Namiesto toho’zabraňuje tomu, aby nenarodené deti boli potratené kvôli ich zdravotnému stavu,” napísal.

Miera dojčenskej úmrtnosti je definovaná ako “počet úmrtí detí do jedného roka veku vyjadrený na 1 000 živonarodených detí,” podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Preto by nemalo byť prekvapujúce, že niektoré deti, ktoré by boli potratené pre skutočné alebo domnelé zdravotné problémy, tragicky zomrú prirodzenou cestou v prvom roku života.

New tiež upozornil, že JAMA Pediatrics uverejnil editorial v ten istý deň pod názvom, “Abortion Bans Harm Not Just Pregnant People – They Harm Newborns and Infants Too.”

“Časopisy o verejnom zdraví by sa mali držať publikovania analyticky presných výskumov,” uzavrel. “Nemali by slúžiť ako hlásne trúby zástancov legálnych potratov.”

Skupina za život volá potratových aktivistov po ‘prekrúcaní príbehu’

Štúdia vyvolala kritiku aj zo strany organizácie Students for Life of America, ktorá kritizovala “potratových fanatikov” za “prekrúcanie príbehu.”

“Médiá hlavného prúdu by nás chceli presvedčiť o opaku, ale potraty”nezabraňujú smrti,” uviedla Kristan Hawkinsová, prezidentka SFLA, v tlačovej správe.

“Je to úmyselná smrť. Rozdiel medzi potratom a prirodzenou smrťou je v mieste a konaní rodičov a ‘poskytovateľov zdravotnej starostlivosti’, ” uviedla.

“Texaský zákon o ochrane srdcového tepu dal deťom v maternici šancu žiť a cítiť objatie svojich rodičov.”

ČÍTAJTE: Dr. Newová diskutuje s Jonathanom Van Marenom o cieľoch hnutia za život po skončení Dobbsovej kampane