shutterstock_139255292-810x500.jpg

Najvyšší súd štátu Iowa potvrdil zákaz potratov srdcovým tepom v pomere 4:3

8
Kultúra života
  • Štát Iowa môže zakazovať potraty detí s detegovateľným srdcovým rytmom.
  • Potrat je vždy nemorálny a nikdy nie je potrebný na záchranu života matky.
  • Najvyšší súd Iowy potvrdil zákon o srdcovom tepe, ktorý zakazuje potraty.
  • Potratová lobby sa snaží obísť zákazy potratov rôznymi spôsobmi a prostriedkami.

Najvyšší súd štátu Iowa v piatok rozhodol v pomere 4:3, že štát Iowa môže presadzovať zákaz potratov detí s detegovateľným srdcovým rytmom, aj keď s určitými nejasnosťami, kedy presne bude zrušený súdny príkaz nižšej inštancie.

V júli 2023 podpísala republikánska guvernérka Kim Reynoldsová zákon zakazujúci potraty približne od šiesteho týždňa s výnimkami v prípade znásilnenia, incestu, údajne smrteľných “abnormalít plodu” a údajného ohrozenia života matky.

Priamy potrat je vždy závažne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani eticky odôvodnený na záchranu života matky.

Iowa má takýto zákon v platnosti už od roku 2018, ale najvyšší štátny&nbspsúd sa rozhodol o jeho legálnosti pomerom hlasov 3:3, v dôsledku čoho je jeho uplatňovanie naďalej zablokované. Traja argumentovali, že zákon by mal mať možnosť vstúpiť do platnosti vzhľadom na to, že Najvyšší súd USA zvrátil rozsudok Roe v. Wade rok predtým, a traja zastávali názor, že, ako tvrdil sudca Thomas Waterman, by “obchádzalo zákonodarcu” nechať zákon zákonodarcu nadobudnúť účinnosť a že “by sa malo vyžadovať opätovné prijatie zákona”, aby sa “zabezpečilo, že súčasná legislatívna väčšina podporuje zákonné obmedzenie slobody.”

V reakcii na to Reynolds podal odvolanie proti rozhodnutiu a zvolal mimoriadne zasadnutie zákonodarného zboru, aby zákaz srdcového tepu opäť schválil, čím dal súdu “jasnú odpoveď” o vôli zákonodarného zboru a vyhlásil, že “hlasy Iowčanov a ich demokraticky zvolených zástupcov nemožno ďalej ignorovať a spravodlivosť pre nenarodené deti by sa nemala odkladať.”

Tento týždeň sa v denníku Des Moines Register informuje, sudca Matthew McDermott tesnou väčšinou napísal, že obmedzenia interrupcií sú teraz v súlade s ústavou, pokiaľ štát preukáže “racionálny základ” pre ne a že vo svetle tohto nového štandardu vyzývatelia “nemôžu preukázať pravdepodobnosť úspechu vo veci samej.”

“Rozhodli sme teda, že Planned Parenthood nemá nárok na dočasný súdny príkaz blokujúci presadzovanie zákona o srdcovom tepe plodu,”rozhodol súd. “Zrušujeme uznesenie o dočasnom súdnom príkaze a vraciame vec okresnému súdu, aby dočasný súdny príkaz zrušil a pokračoval v ďalšom konaní.”

The Register poznamenáva, že rozhodnutie zanechalo určité nejasnosti v tom, či bolo rozpustenie okamžité alebo nadobudne účinnosť až po tom, čo súd nižšej inštancie bude konať na základe pokynu justície’ v priebehu niekoľkých týždňov. Iowská pobočka Americkej únie občianskych slobôd (ACLU), ktorá zastupovala žalobcov z potratového priemyslu, zastáva stanovisko, že to znamená to druhé. 

“Neexistuje žiadne právo posvätnejšie ako život a nič hodnejšie našej najsilnejšej obrany ako nevinné nenarodené deti,” Reynolds reagoval. “Iowskí voliči sa jasne vyjadrili prostredníctvom svojich volených zástupcov, a to v roku 2018, keď bol prijatý a podpísaný pôvodný zákon o srdcovom tepe, a opäť v roku 2023, keď bol prijatý ešte väčším rozdielom. Som’rada, že Najvyšší súd Iowy podporil vôľu obyvateľov Iowy.”

“Keďže zákon o srdcovom tepe sa konečne stal zákonom, sme hlboko odhodlaní podporovať ženy pri plánovaní materstva a propagovať otcovstvo a jeho význam pri rodičovstve,”dodala, hoci zopakovala svoju podporu oplodnenia in vitro, ktoré ničí embryá. 

“Dnešné“rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil zákon o srdcovom tepe v Iowe”vysiela hlasný a jasný signál: Ako generálna prokurátorka som bola veľmi vďačná, že som mohla brániť zákon o srdcovom tepe v Iowe’a chrániť nenarodené deti. Hoci dnešné rozhodnutie je prelomovým víťazstvom, vieme, že je potrebné ešte veľa urobiť. Budeme naďalej pracovať na podpore iowských rodín, rodičov a nenarodených detí, keďže boj za život pokračuje.”

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií a ďalšie tri štáty v súčasnosti zakazujú interrupcie približne v šiestom týždni, Iowu nevynímajúc. Potratová lobby však horúčkovito pracuje na tom, aby tieto odstrašujúce účinky zrušila regulovanou medzištátnou distribúciou potratových tabletiek, právnou ochranou a finančnou podporou medzištátneho cestovania za potratom, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, vytváranie liberálnych štátov ako útočísk pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov, a zapracovanie potratových “práv” do štátnych ústav.