us-bishops-810x500.jpg

USCCB oznámila škrty v kontroverznom programe CCHD, ktorý dáva peniaze ľavicovým skupinám

8
Kultúra smrti
  • USCCB znižuje počet zamestnancov oddelenia CCHD.
  • Tradiční katolíci tlakujú na ukončenie kontroverznej kampane.
  • CCHD čelí finančným problémom a kritike za granty ľavicovým organizáciám.
  • Kampaň za ľudský rozvoj má dlhodobé prežitie ohrozené nedostatkom financií.

Konferencia katolíckych biskupov Spojených štátov amerických (USCCB) oznámila, že znižuje počet zamestnancov oddelenia, ktoré dohliada na kontroverznú Kampaň za ľudský rozvoj (CCHD), program, ktorý od svojho vzniku v roku 1969 poskytol milióny dolárov vo forme grantov propotratovým, pro-LGBT a iným ľavicovým organizáciám.

Hovorkyňa USCCB Chieko Noguchi minulý týždeň pre Religion News Service uviedla, že “reorganizácia” úradu pre spravodlivosť, pokoj a ľudský rozvoj umožní konferencii “lepšie zosúladiť zdroje s najnovšími trendmi financovania.” Doteraz bolo údajne prepustených deväť pracovníkov, čo je necelá polovica zamestnancov oddelenia”, pričom traja z tímu CCHD.

Úrad má za úlohu realizovať víziu USCCB’v oblasti sociálnej spravodlivosti, ako je rasizmus, starostlivosť o životné prostredie, iniciatívy v oblasti vzdelávania a boj proti chudobe.

Na jarnom zhromaždení minulý mesiac’sa biskupi stretli za zatvorenými dverami, aby prediskutovali budúcnosť tejto iniciatívy. Skupina viac ako 20 konzervatívnych a tradičných katolíkov, vrátane Michaela Hichborna, ktorý vedie Lepanto Institute, ako aj spoluzakladateľ LifeSiteNews John-Henry Westen, pripojili svoje mená k listu, v ktorom biskupov vyzývajú, aby vzhľadom na finančné problémy kampane v posledných rokoch túto kampaň dôstojne ukončili.

Aj keď v tlačovej správe USCCB vydanej 14. júna sa uvádza, že biskupi “mali dobrú diskusiu”o budúcnosti programu’Noguchi’s oznámením naznačujú, že jeho’dlhodobé prežitie môže byť otázne. V tlačovej správe zverejnenej generálnym sekretárom USCCB o. Michaelom Fullerom minulý týždeň sa totiž uvádza, že “práca CCHD bude pokračovať”, ale “so znížením financovania a zdrojov”, ako aj “prebiehajúcim rozlišovaním” o jeho dlhodobom fungovaní.

Hichborn bol z oznámenia nadšený. V príspevku na svojom konte na X minulý týždeň vyzval katolíkov, aby “pokračovali v tlaku a nepoľavovali.” Pre LifeSite tiež povedal, že “vyradenie zamestnancov CCHD je dobrý začiatok, ale vzhľadom na jej dlhú históriu financovania organizácií propagujúcich ideológie protikladné katolíckej morálnej a sociálnej náuke by bolo lepšie úplne ju ukončiť.”

Hichborn odhalil nedávne granty CCHD pre ľavicové organizácie ako Cincinnati Interfaith Workers’ Center, Planting Justice, Fond pre mesto New York, Just Economics of Western North Carolina a Fuerza Laboral.

Liberálna skupina Pax Christi USA vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadruje sklamanie z rozpočtových škrtov. To isté urobili aj ľavicové katolícke médiá vydania a bývalí zamestnanci CCHD.

“Či už ide’o podporu imigrantov, či už ide’o solidaritu s marginalizovanými komunitami, najmä komunitami, ktoré sú ponorené do chudoby … zrušením týchto kancelárií Cirkev hovorí, že’od tejto práce ustupujeme,” Johnny Zokovitch, výkonný riaditeľ Pax Christi, údajne.

Podľa internetovej stránky The Pillar, CCHD videla svoje čistý majetok klesol z 58 miliónov dolárov v roku 2013 na mizivých 8 miliónov dolárov v roku 2022, keď mala prevádzkový deficit 5,7 milióna dolárov. Kampaň za ľudský rozvoj získava finančné prostriedky prostredníctvom osobitnej každoročnej zbierky v nedeľu pred Dňom vďakyvzdania. Dvadsaťpäť percent si ponecháva miestna diecéza a 75 percent putuje do národného programu.

Počas prezidentských volieb v roku 2008 sa zistilo, že CCHD poskytla viac ako 70 000 dolárov neziskovej organizácii, ktorú viedol mladý Barack Obama, keď v 80. rokoch 20. storočia žil ako komunitný organizátor v Chicagu. Arcidiecéza Chicago tiež zaplatila Obamovi’letenku do Los Angeles v roku 1986, aby sa mohol zúčastniť na konferencii, ktorú organizoval známy marxistický komunitný organizátor Saul Alinsky’s Industrial Areas Foundation.