Untitled-20-810x500.png

Jim Jordan vyzýva na ochranu slobody prejavu po rozhodnutí Najvyššieho súdu o cenzúre sociálnych médií

15
Neutral
  • Kanaďania majú výzvu zastaviť Trudeauov zákon o online škodách.
  • Jim Jordan vyzval na novú legislatívu na ochranu slobody prejavu.
  • Prvý dodatok chráni Američanov pred vládnou cenzúrou.
  • Výbor bude pokračovať v dôležitej práci na ochrane slobody prejavu.

Kanaďania: Pošlite naliehavú správu zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeauov ‘Online Harms Act’

Ak ste unavení z cenzúry a sledovania, prihláste sa na odber Reclaim The Net.

USA. Predseda výboru pre súdnictvo Snemovne reprezentantov Jim Jordan reagoval na rozhodnutie Najvyššieho súdu (SCOTUS) z 26. júna v prípade Murthy v. Missouri a vyzval na prijatie novej legislatívy, ktorá by do budúcnosti posilnila pravidlá, už obsiahnuté v prvom dodatku, určené na ochranu občanov pred vládou riadenou cenzúrou.

Jordan, ktorého výbor prostredníctvom Vybraného podvýboru pre zbrojenie federálnej vlády skúma údajné tajné dohody medzi vládou a veľkými technologickými spoločnosťami, ktoré porušujú prvý dodatok, poznamenal, že americká ústava’prvý dodatok je “prvý z nejakého dôvodu.”

Podľa republikánskeho kongresmana by sa sloboda prejavu, ktorú tento dodatok chráni (pred vládnymi zásahmi), mala vzťahovať na akékoľvek vládne porušovanie – či už v Kongrese, alebo na internete.

Jordan uviedol, že hoci s rešpektom nesúhlasí s rozhodnutím SCOTUS, vlastný dohľad výboru ’ukázal potrebu legislatívnych reforiem.”

“Aj keď s úctou nesúhlasíme s rozhodnutím súdu”naše vyšetrovanie ukázalo potrebu legislatívnych reforiem, ako je zákon o zodpovednosti za cenzúru, aby sme lepšie chránili Američanov poškodených protiústavným cenzúrno-priemyselným komplexom,” napísal Jordan vo vyhlásení.

Čítajte: plukovník Macgregor: Biden’s kognitívnym úpadkom je zrejmé, že vláda USA’je v ‘nevolených rukách’

Inými slovami, čoraz naliehavejšia otázka, ako vláda “spolupracuje” so sociálnymi platformami (vzhľadom na ich masívny dosah, a teda aj vplyv medzi voličmi), by sa mala zveriť do rúk súdov a ich výkladov na základe novej a jasnej legislatívy, ktorou by sa tieto rozhodnutia riadili.

Predseda súdneho výboru spomenul Zákon o zodpovednosti za cenzúru – návrh zákona, ktorý by umožnil občanom začať právne kroky proti federálnym zamestnancom podozrivým zo spolčenia s cieľom potlačiť slobodu prejavu.

Nezávisle od rozhodnutia SCOTUS Jordan prisľúbil, že výbor’bude pokračovať v“dôležitej práci” – a uviedol, že podvýbor’doteraz“odhalil, ako a do akej miery sa Bidenova administratíva zapojila do cenzúrnej kampane porušujúcej prvý dodatok.”

Murthy v. Missouri –, ktorá sa snažila dať žalobcom právo viesť súdny spor proti vláde, v ktorom tvrdili, že vyvíja nátlak na sociálne médiá, aby cenzurovali obsah používateľov online, bola zamietnutá Najvyšším súdom v rozhodnutí 6:3 ako “nedostatočná legitimácia na podanie žaloby.”

Súd zároveň zrušil – v mimoriadne citlivom čase, len niekoľko mesiacov pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA – súdny príkaz, ktorý obmedzoval spôsob, akým môže vláda “komunikovať” so sociálnymi platformami v súvislosti s celým radom otázok.

Obvinenia z tajnej dohody sa z väčšej časti týkajú aktivít a komunikácie medzi vládou a veľkými technologickými spoločnosťami v súvislosti s predchádzajúcim hlasovaním, ktoré vyústilo do inštalácie súčasnej americkej administratívy.

Pretlačené so súhlasom Reclaim The Net.

Kanaďania: Pošlite naliehavý odkaz zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeau’‘Online Harms Act’