Latin-Mass-1-e1720007819388-810x500.jpeg

Popredné britské osobnosti napísali obhajobu latinskej omše, aby zopakovali slávnu petíciu Agathy Christie

17
Kultúra života
  • Podpísaný otvorený list vyzýva Svätú stolicu na zachovanie tradičnej omše.
  • Signatári zdôrazňujú hodnotu tradičnej liturgie a jej dôležitosť pre mladých katolíkov.
  • List sa odvoláva na slávny list Agathy Christie z roku 1971, ktorý zachránil tradičnu omšu.
  • Otvorený list je ekumenický a nepolitický, prosí o zachovanie náboženskej slobody.

V rámci demonštrácie, ktorá je ozvenou listu Agathy Christie z roku 1971, podpísali viacerí poprední členovia britskej spoločnosti otvorený list v denníku The Times, v ktorom žiadajú Svätú stolicu, aby neobmedzovala tradičnú omšu.   

Na konci júla sa v denníku The Times objavil otvorený list, ktorý podpísali viacerí poprední členovia britskej spoločnosti - vrátane katolíkov, protestantov, nekresťanov a ateistov - a v ktorom sa chváli “veľkolepé duchovné a kultúrne dedičstvo” tradičnej omše. (Kópiu si môžete prečítať tu)

Pripomínajúc nedávne fámy o možných nových obmedzeniach alebo zákaze tradičnej omše, ktoré prichádzajú z Vatikánu, signatári uviedli, že takéto správy “sú bolestivou a mätúcou vyhliadkou, najmä pre rastúci počet mladých katolíkov, ktorých viera bola ňou pestovaná.” 

“Tradičná liturgia je ‘katedrálou’ textu a gest, ktorá sa vyvíjala tak, ako tieto úctyhodné stavby po mnoho storočí,” napísali. “Nie každý oceňuje jej hodnotu a to je v poriadku; ale zničiť ju sa zdá byť zbytočným a necitlivým činom vo svete, kde sa dejiny môžu príliš ľahko vytratiť zabudnuté. Schopnosť starého obradu’povzbudzovať k tichu a rozjímaniu je pokladom, ktorý sa nedá ľahko zopakovať, a keď zanikne, nie je možné ho obnoviť.” 

Otvorený list je pozoruhodný svojimi signatármi, ktorí sú rovnako významní ako rôznorodí. Nie sú v ňom prekvapivo uvedení niektorí významní katolíci verejného života, ako napríklad lord Alton z Liverpoolu, sopranistka Sophie Bevanová, klavirista sir Stephen Hough, hudobník a organizátor snaženia sir James MacMillan a významní novinári Fraser Nelson a Charles Moore.

List však podpísali aj známe osobnosti, ktoré sa nie všetky nevyhnutne počítajú za katolíkov, vrátane: 

List sa odvoláva na slávny list Agathy Christie z roku 1971, ktorý uverejnil The Times a v ktorom katolíci i nekatolíci (vrátane Agathy Christie a popredných členov britskej spoločnosti) apelovali na pápeža Pavla VI. na podporu tradičnej omše. Ako poznamenal sir James MacMillan – v príslušnom článku v The Times – list z roku 1971 “sa stal známym ako ‘list Agathy Christie’, pretože pápež Pavol VI. bol zrejme taký zaskočený, keď videl meno ‘kráľovnej zločinu’, že dovolil, aby stará omša prežila.”

“Ak je to’dosť dobré pre Agathu Christie…,” písal Tom Holland na X, kde sa podelil o správu o liste, ktorý spolupodpísal.

Signatári aktuálneho otvoreného listu zdôraznili spojitosť, ktorú majú s originálom z roku 1971: 

Táto výzva, rovnako ako jej predchodca, je ‘úplne ekumenická a nepolitická.’ Medzi signatármi sú katolíci aj nekatolíci, veriaci aj neveriaci. Prosíme Svätú stolicu, aby prehodnotila akékoľvek ďalšie obmedzovanie prístupu k tomuto veľkolepému duchovnému a kultúrnemu dedičstvu.

Aj keď to Vatikán zatiaľ oficiálne nepotvrdil, v posledných týždňoch pribúdajú často protichodné fámy o chystaných obmedzeniach tradičnej omše. Pápež František’ 2021 Traditionis Custodes už zaviedol rozsiahle obmedzenia liturgie a kardinál Arthur Roche – prefekt Dikastéria pre Boží kult – sa vyjadril, že je rozhodne proti starobylému obradu omše.

MacMillan napísal, že Traditionis Custodes už prišiel ako “zdrvujúci úder pre katolíkov generácie Z, ktorí našli svoj duchovný domov v starej liturgii.” 

Takíto katolíci “sú zmätení novým nepriateľstvom, ktorému čelia – ale teraz sa zdá, že príde ešte niečo horšie. Zdroje uvádzajú, že Vatikán plánuje takmer úplný zákaz ‘omše vekov,’ ako je’známa,” dodal.

Pokračujúc, MacMillan vydal výstižnú kritiku odporcov tradičnej liturgie, ktorú komentoval slovami, že “skutočnosť, že existujú vatikánski funkcionári, ktorí sa oddávajú tomuto malichernému, filistrovskému autoritárstvu voči vlastným spoluveriacim, je pre nekatolícke publikum šokujúca.”

Otvorený list označil za akciu “na obranu náboženskej slobody.” 

“Predstavuje široké politické spektrum a umelcov narodených s odstupom 60 rokov,” napísal. “V duchu našej spoločnej ľudskosti apelujeme na Svätú stolicu, aby katolíkom vrátila vzácnu slobodu zúčastňovať sa na slávnej liturgii ich predkov.”

Spoločnosť pre latinskú omšu vo Veľkej Británii, ktorej patrónmi sú MacMillan a Charles Moore, privítala otvorený list a poznamenala, že “silná podpora tradičnej omše zo strany nekatolíckych kultúrnych osobností vyplýva z jej miesta vo svetovej kultúre.”