Shutterstock_1852864051-810x500.jpg

Nigérijská vláda sa údajne podieľala na sobáši zachránených dievčat z Chiboku s džihádistickými únoscami

22
Kultúra smrti

Vláda nigérijského štátu údajne podporuje džihádistov’ v manželstve s dievčatami, ktoré uniesli a konvertovali na islam. 

Džihádistická teroristická skupina Boko Haram v roku 2014 zajala 276 školáčok, väčšinou kresťaniek, zo strednej školy v meste Chibok v nigérijskom štáte Borno. Mnohé z dievčat boli odvtedy po vyjednávaní s vládou prepustené a niektorým sa podarilo únoscom utiecť. 

V úkrytoch Boko Haram v lese Sambisa však zostáva v zajatí 82 dievčat a 20 dievčat, ktoré boli prepustené do väzby vlády štátu Borno, zostáva vydaných za svojich únoscov. Páry sú umiestnené v hlavnom meste Borno’mesto Maiduguri v ubytovacích zariadeniach, ktoré im poskytol guvernér štátu, Babagana Umaru Zulum, zrejme pod podmienkou, že bojovníci najprv absolvujú vládny program “deradikalizácie”.

Zdroje sa domnievajú, že tichý súhlas vlády štátu Borno’s manželstvami je súčasťou snahy upokojiť moslimských militantov a “stabilizovať” región, ktorý je sužovaný násilnosťami páchanými Boko Haram najmä od roku 2014. Vláda tiež začala “operáciu Bezpečný koridor”, ktorej cieľom je “rehabilitovať a reintegrovať” takzvaných “kajúcich” teroristov, ktorí majú slúžiť tomuto cieľu.

Rev. Ali Dikwa, generálny riaditeľ Centra pre náboženskú a etnickú spravodlivosť v Nigérii, nedávno povedal nigérijskému denníku Daybreak, že vláda štátu Borno je “prijíma pokyny od tzv. kajúcich sa teroristických skupín Boko-Haram a ISWAP,” a domnieva sa, že to je “jeden z dôvodov, prečo štát odmietol prepustiť” 20 zachránených školáčok z Chiboku — a ich deti, ktoré splodili džihádisti — ich rodičom.

Toto obvinenie sa zhoduje s tými, ktoré nedávno vyslovil kriminológ Emeka Umeagbalassi, riaditeľ katolíckou–inšpirovanej mimovládnej organizácie Medzinárodná spoločnosť pre občianske slobody a právny štát. Emeka nedávno povedal Crux Now, že nigérijská armáda sa stala “odnožou vládneho džihádu, štátneho džihádu.” Uviedol časté únosy džihádistami napriek všadeprítomným vojenským zátarasám, pričom poznamenal, že niekedy je “silné podozrenie, že títo únoscovia si po každej úspešnej operácii mastia dlane armády.”

Kým rozsah spolupráce vlády s džihádistickými teroristami, ako sú bojovníci Boko Haram, zostáva nejasný, objavili sa správy, že prinajmenšom niektoré z mladých žien, ktoré boli unesené pred 10 rokmi, dobrovoľne prijali manželstvo so svojimi moslimskými únoscami.

Jedna z týchto žien, Aisha Graema, pre BBC povedala, že by neopustila úkryt Boko Haram, keby nemohla zostať s džihádistom, za ktorého sa vydala dva roky po tom, ako ju uniesli zo školy v Chiboku. 

“Najprv som vyšla z lesa a potom ma nasledoval. Tam v buši sme nemali žiadnych príbuzných, žiadneho brata, žiadnu sestru, preto sme sa rozhodli vyjsť von,” podelila sa s nami.

“Skončil deradikalizáciu skôr, ako sme mohli zostať spolu. Vláda nás prijala dobre, dala nám jedlo, prístrešie, všetko.” 

Ďalšia unesená dievčina, Mary Dauda, povedala, že bez manžela by sa jej nepodarilo utiecť z džihádistického lesného tábora.

“Dohodli sme sa, že sa ku mne potom pripojí a predstaví sa guvernérovi na rehabilitáciu,” povedala Dauda, ktorá má teraz 27 rokov. 

Vydaní bojovníci Boko Haram, ako aj ich dlhoroční zajatci sú v rámci “Operácie bezpečný koridor odvážaní do rehabilitačných táborov na niekoľko týždňov, po ktorých sú opätovne začlenení do spoločnosti. Program bol ostro odsúdený za nedostatočné potrestanie vrahov a zároveň zanedbanie odškodnenia obetí.

Zuwaira Gambo, komisárka pre ženské záležitosti a sociálny rozvoj štátu Borno, ktorá bola poverená dohľadom nad blahobytom 20 najnovšie oslobodených mladých žien, tvrdí, že slobodne prijali život so svojimi moslimskými únoscami. 

“Sú to ony, ktoré trvali na tom, že bez svojich manželov v Maiduguri nezostanú,” povedala Gambo pre BBC. “Pýtal som sa ich: ‘Ako môžete chcieť zostať s týmto mužom, ktorý vám zničil život?"’ a ony mi povedali: ‘Nepochopíte to."”

Rozhodnutia mladých žien’hlboko rozrušili mnohých ich rodičov, rovnako ako zjavná spoluúčasť vlády’na sobášoch, ktoré niektorí obvinili z vynútených.

Pán Yama Bullum patrí medzi množstvo rodičov z Chiboku, ktorí sú “znepokojení tým, čo sa zdá byť súhlasom nigérijskej vlády’s týmito sobášmi, uvádza BBC.

“Nie som spokojný s tým, čo guvernér urobil. Dievčatám sa podarilo vyjsť z lesa a guvernér ich opäť vydal. Jej matka je veľmi nahnevaná,”povedal Bullum.

Iní rodičia vyjadrili zdesenie nad tým, že ženy’naďalej vyznávajú islam.

“Niektorí ľudia v Chiboku hovoria: ‘Ako je možné, že po záchrane dievčat stále zostávajú v moslimskej viere?' ” Yakubu Nkeki, predseda združenia rodičov z Chiboku’, povedal BBC.

Leah Sharibu, jedna z unesených školáčok, údajne odmietla pokusy džihádistov’ konvertovať ju na islam a žiada, aby ju vrátili rodičom. Aktivista a kresťan z Borna reverend Kallamu Musa Ali Dikwa povedal Daybreak, že vládni predstavitelia “odmietli Leah Sharibu vyviesť na verejnosť ako zachránenú osobu, keď si všimli, že ‘nebude súhlasiť s tým, aby zostala v ich väzbe ako ostatných 17 zachránených školáčok z Chiboku.’”

Daybreak zdieľal správu, že vláda štátu Borno v skutočnosti zamestnala moslimských duchovných, aby “dievčatám vymyli mozgy” s “radikálnym islamským učením”, ktoré ich presvedčilo, aby sa nevrátili k rodičom. 

“Boli presvedčené, že odkedy prijali islam ako svoje náboženstvo, majú teraz nových rodičov v islame i.t. j. moslimských politických vodcov štátu Borno,”povedal páter Dikwa.

Bullumova’dcéra sa po vlastnej moslimskej “prevýchove odcudzila svojej rodine.”Odmietla sa vyjadriť k situácii pre BBC, iba povedala, že “do jej vzťahu s rodičmi nikomu inému’nič nie je a aká je šťastná, že jej únos viedol k nájdeniu ‘pravého náboženstva,”uviedla spravodajská stanica.

“Ona s nami vôbec’nechce mať nič spoločné,” povedal jej otec, ktorého korešpondent BBC Adaobi Nwaubani opísal ako “očividne zúfalého.”

Násilie džihádistických militantov voči kresťanom zostáva v Nigérii obrovským problémom. Minulý týždeň bolo len v štáte Benue zabitých viac ako 70 kresťanov a unesených 20 katolíckych študentov medicíny, podľa Crux Now. 

Hlavným páchateľom násilia je teroristická skupina Boko Haram, čo znamená “západné vzdelanie je zakázané.” Ich cieľom je zvrhnúť súčasnú nigérijskú vládu a nahradiť ju vlastnou, založenou na islamskom práve.