Rosica-810x500.png

Žaloba údajnej obete kňaza otca Rosicu obsahuje bizarné tvrdenia o katolíckom učení

21
Neutral

Súdny proces ontarijského kňaza proti otcovi Thomasovi Rosicovi a rehoľnému rádu, ku ktorému patrí, obsahuje prekvapivo nepresný opis katolíckej viery.

Diecézny kňaz, ktorý nie je v žalobe menovaný, ale ktorého identita je LifeSiteNews známa, tvrdí, že otec Rosica je vraj v rozpore so zásadami katolíckej viery. Rosica ho sexuálne napadol v roku 2000, keď mal žalobca viac ako 30 rokov, a že Kongregácia svätého Bazila (alebo otcovia baziliáni) je prinajmenšom čiastočne vinná.

RELATED: Rosica’údajná obeť mala v čase údajného zneužívania viac ako 30 rokov: súdne dokumenty

LifeSiteNews získal žalobu a obhajobu otca Rosicu aj otcov baziliánov.

Rosica a Kongregácia svätého Bazila odmietli obvinenia diecézneho kňaza’zo zneužívania a nevhodného správania. Vo vyhlásení na obhajobu Rosica pripúšťa, že “mal v rokoch 1996 až 2002 zriedkavý služobný kontakt so žalobcom”, ale popiera, že by ho sexuálne zneužíval, sexuálne napádal, vystavoval nežiaducim dotykom alebo sa s ním nevhodne správal.

V žalobnom návrhu žalobca alebo jeho právni zástupcovia uvádzajú mimoriadne tvrdenia o tom, čo otcovia baziliáni ako učiteľský rád a ako kňazi učili žalobcu “ako aj iných členov Katolíckej cirkvi.” Medzi ne patria tieto tvrdenia:

V žalobnom návrhu sa tiež tvrdí, že otcovia baziliáni “zamestnávali Rosicu na realizáciu vyššie uvedených cieľov a učenia v styku so žalobcom.”

Viac sa v ňom tvrdí nasledovné:

Baziliáni a rímskokatolícka cirkev učili žalobcu v seminári a inak, že homosexualita je vnútorne neusporiadaná voči zlu a zneužívanie zo strany Rosicu voči nemu je vinou žalobcu.

Podľa žaloby bol samotný žalobca kňazom vo svojich 20 rokoch, keď sa prvýkrát stretol s Rosicom na dni ďalšieho vzdelávania, ktorý sa konal v jeho (žalobcovej’diecéze.

Katolíci pritom neveria, že Cirkev je “reprezentáciou Božieho’učenia”, ale zhromaždením (“Ecclesia”) veriacich kresťanov. Katolíci veria, že jedine Božia’autorita je najvyššia. Neveria, že niekto má “právo” ísť do neba, a učenie Cirkvi nenazývajú “pravidlami, zásadami a ideológiami”; Katolícka cirkev ponúka učenie, nie “spôsoby”, a katolícke deti nemusia navštevovať katolícke školy; od rodičov sa len žiada, aby zabezpečili, že dostanú katolícku katechetickú výučbu.

Katolíci neveria, že porušenie Božej vôle v každom ohľade je jednosmernou vstupenkou do pekla, a v prípade ťažkých, teda smrteľných hriechov, ponúkajú liek v podobe pokánia, spovede a rozhrešenia prostredníctvom sviatosti pokánia.

Kňazi sa považujú za Božích služobníkov a sú len jeho zástupcami, pokiaľ pri prinášaní svätej omšovej obety stoja “in persona Christi” v osobe Ježiša Krista.

Kongregácia svätého Bazila vo svojej obhajobe popiera, že Rosica je jej “zamestnancom.” Neprekvapuje, že popiera aj “to, že žalobca presne opísal princípy, učenie a činnosť Rímskokatolíckej cirkvi.”

Rosica’vo vyjadrení k žalobe tiež odmieta nepresný opis katolíckej doktríny a uvádza, “že pokiaľ žaloba obsahuje poznámky o náboženskej doktríne, princípoch, ideológii a učení Rímskokatolíckej cirkvi, sú tieto tvrdenia nesprávne, nesprávne uvedené alebo nesprávne interpretované.”

Tvrdenia o tom, čo údajne baziliáni učili žalobcu, ktorý neuviedol, že by niekedy navštevoval baziliánsku školu, kolégium alebo farnosť, boli predznamenané tvrdeniami, že kňaz bol “oddaným členom rímskokatolíckej cirkvi” keď došlo k údajným udalostiam, že bol “vychovaný vo veriacej rodine v učení rímskokatolíckej cirkvi” a že “spolu so svojou rodinou bol členom” svojej farskej cirkvi a “navštevoval katolícke školy.”

Diakon Keith Fournier, právnik a zakladateľ a predseda nadácie Common Good Foundation a Common Good Alliance, pre LifeSiteNews uviedol, že tvrdenia v žalobe žalobcu “nie sú presným vysvetlením katolíckeho učenia.”

“V skutočnosti sú v mnohých prípadoch chybné,” dodal Fournier.

Žaloba bola podaná v marci. LifeSiteNews zistil, že žalobca bol v roku 2023 zbavený svojich farských povinností.

LifeSiteNews sa minulý týždeň obrátil na generálneho predstaveného baziliánov’so žiadosťou o vyjadrenie.

“Ako viete, táto záležitosť je na súde,” otec Kevin J. Storey odpovedal e-mailom.

“Nebolo by vhodné, aby sme poskytovali komentáre alebo reagovali na obvinenia mimo súdneho procesu.  Otcovia baziliáni veria nášmu právnemu systému a systému kanonického práva.”