PA261410-810x500.jpg

Nigérijskí biskupi varujú kňazov pred "oslabovaním" viery a sľubujú, že ich vykorenia

24
Kultúra života

V rámci pokračujúcej snahy o obranu ortodoxie niekoľko nigérijských biskupov oznámilo svoj zámer odstrániť duchovných, ktorí nedodržiavajú integritu katolíckej viery.

Začiatkom tohto mesiaca sa ACI Africa rozprávala s dvoma členmi Konferencie katolíckych biskupov’Nigérie, arcibiskupom Ignatiusom Ayau Kaigamom z arcidiecézy Abuja a biskupom Emmanuelom Adetoyese Badejo z nigérijskej’diecézy Oyo.

Badejo je predsedom Panafrického biskupského výboru pre sociálnu komunikáciu, ktorý zastrešuje Sympózium biskupských konferencií Afriky a Madagaskaru.

Biskupi Nigérie sa nedávno dostali na titulné stránky novín, keď 15. augusta vydali vyhlásenie, v ktorom vyzvali na “okamžité” ukončenie nevhodných praktík, ktoré si našli cestu do omše.

“Liturgia nie je súkromným ihriskom pre osobné inovácie. Nie je to platforma pre sebavyjadrenie celebranta. Je to posvätný trust, odovzdaný Cirkvou, ktorý sa musí sláviť v súlade so zavedenými normami a tradíciami,” uvádza sa v vyhlásení.

Kaigama a Badejo zopakovali toto posolstvo kenskej novinárke Agnes Aineahovej počas samostatných rozhovorov. Medzi laikmi a duchovenstvom narastá vplyv pentekostalizmu, ktorý odvádza niektorých veriacich od omší a vedie ich k “uzdravovacím” vigíliám a obradom podobným protestantským megacirkvám.

“Sme veľmi znepokojení,” povedal Kaigama. “Budeme pozorne sledovať všetkých našich kňazov a vyradíme tých, ktorí chcú ísť cestou popularity, cestou prosperity, zázrakov. Tieto praktiky oslabujú to, za čím si stojíme.”

Badejo poznamenal, že katolíci “musia prijať výzvu praktizovať našu vieru oveľa lepšie, aby sme premohli sily, ktoré sa nás snažia zničiť.”Vyzval tiež laikov a rehoľníkov, aby “odvážne vystupovali proti týmto zneužitiam.”

Nigéria je napriek zbožnej viere svojich obyvateľov jedným z najsmrteľnejších národov planéty pre nasledovníkov Krista. Podľa správy Medzinárodnej spoločnosti pre občianske slobody a právny štát z roku 2024 bol rok 2023 najkrvavejším rokom v histórii islamských útokov proti kresťanom v krajine, pričom bolo zabitých viac ako 8 000 ľudí a tisíce ďalších unesených a násilne vysídlených, vrátane desiatok kňazov.

V auguste príslušníci nigérijskej armády vykonaliútok na katolíckeho kňaza a niekoľko jeho laických asistentov, v dôsledku ktorého jeden muž prišiel o oko. Islamistická skupina Boko Haram rautinálne terorizuje kresťanských občanov krajiny.

Sám Badejo sa proti vraždám vyslovil v júni 2022 počas requiem omše za obete teroristického útoku na kostol sv. Františka Xaverského v katolíckej farnosti Ondo na Zelený štvrtok toho roku.

“Videli sme v Nigérii tragédie a brutálne vraždy, ale len málo z nich sa dá naozaj porovnať s brutalitou a krutosťou udalosti z nedele na Zelený štvrtok,” povedala Jeho Excelencia.

Ako reportoval LifeSiteNews v júli, katolícki biskupi z arcidiecézy Ibadan v západnej Nigérii zničili rúhavý otvárací ceremoniál na tohtoročných’olympijských hrách. V vyhlásení charakterizovali predstavenie ako súčasť “úmyselných pokusov prebiehajúcich v Európe a Amerike o zmenu účelu a poníženie kresťanských tém.”

V aprílovom prejave ku kamerunskému duchovenstvu popredný africký kardinál Robert Sarah kritizoval komentáre pápeža Františka za tvrdenie, že odpor Afričanov voči požehnaniu párov rovnakého pohlavia má korene v ich “kultúrnom”pohľade a nie v nejakom doktrinálnom učení.

“Niektorí na Západe sa chceli presvedčiť, že ste konali v mene afrického kultúrneho partikularizmu. Je nepravdivé a smiešne pripisovať vám tieto ciele,”Sarah tvrdil.

Zastal sa ho kardinál Fridolin Ambongo, predseda Konferencie afrických biskupov’a poradca pápeža Františka, ktorý podporil Sarahove’vyjadrenia na tlačovej konferencii len o niekoľko týždňov neskôr. Ambongo hrdo vyhlásil, že Fiducia Supplicans, vatikánsky dokument, ktorý povoľuje požehnanie homosexuálnych párov, “bol pochovaný” v Afrike.