BpSlattery2-810x500.jpg

Vo veku 84 rokov zomrel biskup Edward Slattery, známy tým, že sa postavil proti svetským silám

15
Kultúra života

Eneritný biskup Edward Slattery z Tulsy v Oklahome, ktorý podporoval katolícku charitu vo svojej komunite a zároveň sa postavil proti svetským silám v národnej politike, zomrel v piatok večer vo svojom dome po sérii vyčerpávajúcich mozgových príhod. Mal 84 rokov.

Riaditeľ organizácie Poklady Cirkvi páter Carlos Martins oznámil biskupov odchod v sobotu ráno na Facebooku a vysvetlil, že v priebehu posledného mesiaca Slattery prekonal “množstvo” mozgových príhod, z ktorých posledná ho pred týždňom zanechala “bez pocitu vlastnej identity”. On však “zostal verný svojej modlitebnej rutine až do posledných chvíľ” a “od začiatku ich príchodu obetoval všetko svoje utrpenie ako zadosťučinenie za krivdy spáchané na Panne Márii.”Pochádzal z Chicaga, Slatteryho vysvätil za biskupa zosnulý pápež Ján Pavol II, kde podľa Martinisa “vládol so sústredeným a milujúcim srdcom” a “zanechal diecézu dobre organizovanú a dobre disponovanú jej darmi.” 

Asociácia Associated Press’nekrológ sa zameriavana Slatteryho’znovuprijatie kňaza obvineného zo sexuálneho zneužívania v roku 1995, ktorý bol o desať rokov neskôr odsúdený za obťažovanie 13-ročného chlapca, čo Slattery podľa svojich slov pociťoval “hrozne”. Agentúra AP však ďalej oceňuje, že jeho diecéza’zaviedla“školenia a ďalšie programy na prevenciu zneužívania,” a pripisuje mu zásluhy za dohľad nad“rozšírením Katolíckej charity východnej Oklahomy a vytvorením nového areálu pre charitu v severnej Tulse, ako aj za vytvorenie fondu na pomoc pri štúdiu pre katolícke rodiny.”

Ako LifeSiteNews v priebehu rokov informoval, Slattery sa otvorene vyjadroval aj o prepojení politiky a katolíckych princípov. V roku 2015 odstúpilod diecézy Tulsa zo spolupráce s Oklahomským centrom pre komunitu & spravodlivosť, keď táto sponzorovala LGBT “pride” sprievod, pričom tým, ktorých tento krok nahneval, jednoducho povedal: “Ja’som biskup a musím byť biskup.”

App poznamenáva, že v roku 2009 sa Slattery vyslovil proti údajne katolíckej Univerzite Notre Dame’a proti rozhodnutiu nielen pozvať pro-potratového bývalého prezidenta Baracka Obamu, aby predniesol nástupný prejav, ale ho aj poctiť čestným doktorátom.

V roku 2018, dva roky po svojom odchode z funkcie biskupa, Slattery vyzval na “dôkladné a úplné vyšetrenie” svedectva arcibiskupa Carla Mariu Vigana”, ktoré usvedčuje pápeža Františka a niekoľkých ďalších vyšších prelátov z krytia desaťročí trvajúceho sexuálneho zneužívania zo strany znevažovaného arcibiskupa Theodora McCarricka.

“Neexistuje iný spôsob”, ako sa vysporiadať s pápežským úradom, ktorý sa potenciálne môže stať zdrojom “nedôvery, rozdelenia a škandálu”, než aby Cirkev “nebojácne identifikovala korupciu vo svojom vnútri a modlitbou a pokáním ju vykorenila,” povedal vtedy.

“Hlboko ma zarmútil odchod biskupa Edwarda Slatteryho, emeritného biskupa z Tulsy,” uviedol arcibiskup Peter B. Wells, apoštolský nuncius, v vyhlásenie, ktoré vydala Tulská diecéza. “Ďakujem Bohu za jeho dlhoročnú vernú službu kňaza a biskupa, najmä za jeho dve desaťročia oddanosti Tulskej diecéze. Na biskupa Slatteryho budeme s láskou spomínať pre jeho mnohé iniciatívy v diecéze, jeho súcit s chudobnými a hlboké duchovné vedenie. Úprimnú sústrasť vyjadrujeme všetkým, ktorí smútia nad jeho stratou, najmä jeho rodine, biskupovi Davidovi Konderlovi, duchovenstvu, rehoľníkom a veriacim Tulskej diecézy. Nech odpočíva v pokoji.” 

Biskup Slattery prežil päť súrodencov. Pohrebné obrady sa začnú vo štvrtok 26. septembra.