Bishop-Strickland-rosary-810x500.png

Biskup Strickland zdôrazňuje význam modlitby ruženca ako "spôsobu života

22
Kultúra života

Biskup Joseph Strickland predniesol tento týždeň príhovor na treťom výročnom ružencovom zhromaždení Akadémie svätého Jána Bosca v meste Cumming v štáte Georgia. Strickland sa hlboko ponoril do tajomstiev ruženca a uvažoval o tom, že ruženec je “spôsob života” pre všetkých kresťanov, ktorý nám pomáha pokoriť sa a je potrebný najmä v našich temných časoch. Biskup tiež zdôraznil, ako môže hlbšie pochopenie Kristovho umučenia’pomôcť posilniť naše vnímanie tejto pobožnosti.

Umučenie nášho Pána’a svätý ruženec

Biskup začal svoju prednášku o ruženci zdôraznením inej pobožnosti: krížovej cesty, ktorú, ako poznamenal, by sme sa mali modliť počas celého roka, nielen počas pôstu. Jeho Excelencia sa zamyslel nad vetou, ktorá sa modlí ako súčasť tejto pobožnosti: “Klaniame sa ti, Kriste, a chválime ťa, lebo si svojím svätým krížom vykúpil svet” “Myslím si, že to dokonale zapadá do ruženca”, povedal biskup Strickland. Biskup poznamenal, že to, čo sa modlíme v krížovej ceste, je vlastne tá istá pravda, ktorú sa modlíme vo svätom ruženci našej Presvätej Matky’“Takže keď sa modlíme krížovú cestu,’pamätajme, že adorujeme Krista, ktorý sa počal v lone Panny Márie, Krista, ktorý ustanovil Eucharistiu, Krista, ktorý sa trápil v Getsemanskej záhrade, Krista, ktorý zomrel na kríži.”

Modlitba ruženca je ‘Cestou života’ pre všetkých pokrstených kresťanov

Biskup Strickland potom zdôraznil, že všetky katolícke modlitby, ale najmä ruženec, nám pripomínajú Kristov vykupiteľský čin, čo z neho robí silnú pobožnosť, pretože nás sprevádza Kristovým životom’a umožňuje nám putovať s ním. Naučil som sa, že ruženec nie je len modlitba, ktorú sa modlím každý deň, dúfam, že viackrát, ale je to spôsob života. Je to spôsob putovania s Kristom,”povedal biskup. Potom účastníkom zhromaždenia pripomenul, že práve preto, že nie sú biskupmi alebo dokonca kňazmi, sme všetci ako pokrstení kresťania povolaní žiť tento život milosti. Jedným zo spôsobov, ako žiť tento život milosti, je modlitba svätého ruženca.

Ruženec je pilierom, ktorý ukotvuje Cirkev v nepokojných časoch

Podčiarkujúc, že ruženec je cestou Kristovho života, Jeho Excelencia sa zamyslel nad prvým tajomstvom ruženca, Zvestovaním, ktoré ukazuje začiatok života nášho Pána’a. “Keď anjel Gabriel prichádza, aby blahoslavenej Panne Márii oznámil, že si ju Boh vyvolil, aby vo svojom lone porodila Ježiša, Božieho Syna, Mária odpovedá: “Áno.’ A Písmo nám hovorí, a my spievame na Vianoce, ‘Radosť svetu,’ že pieseň Božia sa počala v lone Márie.” Biskup Strickland potom poznamenal, že tu sa začína Ježišov príbeh a rovnako sa tu začína naša cesta modlitby ruženca.

Biskup potom zdôraznil, že piliermi katolíckej viery sú Eucharistia a ruženec, pričom sa odvolal na vízie svätého Jána Bosca, v ktorej je Cirkev loďou v strašnej búrke, ukotvenou na pilieri Márie a nášho eucharistického Pána. “Potrebujeme tieto piliere v tomto čase výziev a hlúpostí, keď príliš veľa ľudí hovorí: ‘Nepotrebujeme Boha, môžeme tento svet napraviť sami.’Robíme’v tom veľkú prácu, však?"’”

Ruženec nám pomáha pokoriť sa a pripomína nám posvätnosť života

Biskup Strickland potom zdôraznil, ako nás modlitba ruženca učí byť pokornými a vážiť si každý život, na rozdiel od nášho sveta, ktorý nevidí problém v potratoch nenarodených detí. “Tak ako my všetci, aj vlastný Boží Syn“sa pokoril, aby sa počal v lone svojej matky Márie. Neexistuje krehkejší život ako práve počaté ľudské dieťa." ”Znovu poznamenal, že Boží Syn sa pokoril, aby sa počal v lone Panny Márie, a v pokore zomrel obetovaním sa na kríži, a povedal, že ruženec nám pripomína, že náš život je posvätný. “Takže vstup do jeho života v ruženci nám môže pomôcť naučiť nás, že naše životy sú posvätné a život každého dieťaťa počatého v lone matky je posvätný, život každej ženy, ktorá nosí toto dieťa, je posvätný, život každého muža, ktorý sa zúčastňuje na tomto tehotenstve, je posvätný, ruženec nás to učí, ak len budeme počúvať,” povedal biskup Strickland.

Pozrite si alebo si vypočujte celý príhovor, aby ste si vypočuli viac informácií o význame a sile svätého ruženca od biskupa Stricklanda.