Untitled-22-810x500.png

Nová kniha Yuvala Noaha Harariho o posthumanizme dokazuje prázdnotu globalizmu

15
Kultúra smrti

Občania USA: Najnovšia kniha Yuvala Noaha Harariho o našej posthumánnej budúcnosti je manifestom absencie. Je zvláštne, že prorok novinky by priniesol len málo nového, ale pri bližšom pohľade je práve táto prázdnota tým, čo vydáva za hlbší zmysel Harariho’výstupu - a jeho sponzorov na Svetovom ekonomickom fóre

Harari je známy skôr vďaka svojim skorším dielam špekulatívnej fikcie, ako sú Homo Deus a Sapiens, v ktorých tiež nanovo predstavuje ľudstvo podľa svojej podoby. Bezdetný homosexuál, ktorý označil Ježiša Krista za “falošnú správu”, napísal aj sériu kníh pre deti.

Jeho dielo propaguje Svetové ekonomické fórum a mnohí liberálno-globalistickí lídri, ktorí sú partnermi jeho posthumánnej agendy ako ukazovateľa budúcnosti ľudstva. Jeho profil, vzdelaný v oblasti histórie, je profilom akéhosi vizionára technologickej spoločnosti. Jeho osobné zvyky – žiadny smartfón, každodenná “meditácia” – jemne satirizuje The Atlantic ako kultivovanú osobu samozvaného guru, ktorého si veľmi obľúbili Bill Gates a Jeff Bezos.

Ale pri bližšom pohľade naňho sa nič nezistí. To je hlboký stred posthumánneho kultu, ktorého je Harari šampiónom. Jeho posledná kniha Sapiens sa začínala opisom Veľkého tresku – triumfálnou oslavou nadvlády ničoty, ktorú milujú všetci tí, ktorí sa snažia pretvoriť Boha na obraz človeka.

Nová kniha – Nexus – pokračuje v Harariho zvyku tvrdiť ako skutočné veci, ktoré nevidel mimo svojej vlastnej predstavivosti, v kombinácii s pozorovaniami nájdenými inde. Azda jeho najodvážnejším tvrdením v Nexuse je, že podľa Harariho sa ľudia v skutočnosti nijako nelíšia od strojov, a preto by sme sa nemali obávať prenikania umelej inteligencie a jej algoritmov do ľudskej prirodzenosti.

V nadsadenej próze kníh, ako sú Harariho’knihy, sa tak ľahko prehliadne, že ich najlepšie chápeme ako obraz sveta jedného človeka’. Harari neopisuje nás, ale sám seba. Vrcholom jeho “duchovného” života je dosiahnutie prázdnoty, jeho myslenie – také, aké je – vyjadrené takým písmom, ktoré čitateľovi pripomína chatbot. Harari v knihe Nexus hovorí, že “väčšina informácií nie je pokusom o reprezentáciu reality.” Pre takéto výroky je považovaný za jedného z “popredných svetových’intelektuálov,” čo aspoň dokazuje jeho názor – aj keď len o ňom.

Napriek tomu, že nie je vedcom, identifikuje sa ako vedec, útočí na kresťanskú vieru ako na zhromaždenie viery podľa rozhodnutia Katolíckej cirkvi, proti “náprave chýb” “vedy.”

Kristus je preňho, samozrejme, len fikcia, rovnako ako pravdepodobne aj vplyv nasledovania vedy do výluk, maskovania a všeobecného prijatia takzvaných “vakcín.”Základom vedeckej metódy u Descarta bolo uplatnenie pochybností, ale v Harariho’starostlivo kurátorovanom obraze sveta ”o tom niet žiadnych dôkazov; je svojím obsahom rovnako predvídateľný ako instagramový kanál takmer každej inej celebrity.

Harari varuje, že ľudstvo si pri svojich experimentoch s umelou inteligenciou privoláva “mimozemskú inteligenciu”. To by sa dalo povedať aj o samotnom Hararim, ktorý vo svojich predchádzajúcich knihách vidí, že “z ľudstva nevzišlo nič dobré” a že na rozdiel od neho všetci veríme len “fikciám”

Hovorí za ten typ ľudí, ktorí si myslia, že sú lepší a najvhodnejší rozhodovať o našej budúcnosti vďaka tomu, čo si o sebe myslia. To, čo si ľudia ako Harari myslia o ľudstve, tiež nie je nič nové. Argument pre despotizmus je starší ako Platón, ktorý je vládou samozvanej elity odborníkov, ktorá vie, čo je najlepšie, pretože si myslí, že to vie lepšie ako vy. Harari’ovo dielo je opätovným vyjadrením myšlienky, že vládnuť by mali tí najmúdrejší. Nové je tu to, že “najmúdrejší” teraz hovoria robotickým hlasom automatickej telefónnej fronty.

Jeho postreh pripomína povrchne presvedčivý výstup stroja. Jeho verdikt o povahe a budúcnosti ľudstva je bezduchý. Rád povedal, že moderný človek sa vzdal zmyslu v prospech moci. Jeho manifesty za nezmyselnosť určite posilnili jeho bankové konto a jeho verejný profil, ale nedodáva žiadne dôkazy o tom, že rozsiahle odňatie zmyslu zo života moderných ľudí zlepšilo ich život. Väčšina toho, čo hovorí, je vyjadrením presvedčenia: jeho vlastného.

Zmysel, ktorého sa vzdala moderna, je pre Harariho bezvýznamný. Modernizmus prostredníctvom náboženstiev človeka 20. storočia podporoval posilnenie postavenia prostredníctvom organizovaného rozbitia tradičného prirodzeného poriadku. Poriadok predstavovaný v 21. storočí, ktorý Harari’predstavuje v knihe Homo Deus, je slnečným svetlom slávy žiariacej na nič nové. Ľudia snívali o vytlačení Boha v akte stvorenia už od čias Pygmalionu.

Harariho’slávu a bohatstvo nemožno vysvetliť na základe zásluh, pretože jeho myšlienky nie sú ani nové, ani neposkytujú veľkú vysvetľujúcu silu. Bez ohľadu na to, či je vám osobne sympatický, jeho predstavy nie sú nové a do spoločenského algoritmu veľa neprinášajú.

Harari nie je vedec, ale historik. Je historikom mýtu o ľudskej prirodzenosti, ktorý sa začína abiogenézou – stvorením všetkého z ničoho, ničím.

To, čo nás robí ľuďmi, je podľa neho vedomie, ktoré prišlo z ničoho a ktoré nás doň podľa Harariho opäť vedie. Ako upozornil New Scientist, Harari’veľkú myšlienku, že ľudská civilizácia je výsledkom spoločných predstáv, ako sú “bohovia, štáty, peniaze a ľudské práva,”, prevzal od Terryho Pratchetta, autora komiksov.

Táto nová kniha, Nexus, je o tom, ako sa prenášajú informácie a ako to ovplyvňuje našu politiku a spoločnosť. Jeho myšlienky o spoločenských a politických inštitúciách sa tiež čítajú ako strojovo generovaný obsah naprogramovaný progresívcami, ako je v skutočnosti väčšina chatbotov s umelou inteligenciou. Harari’varovanie v Nexuse, že technológie môžu narušiť “demokraciu”, je nebezpečenstvom len pre tých, ktorí považujú súčasný systém vlády globalistických médií za žiaduci.

Niektoré jeho myšlienky sú smiešne. “Moc vždy pramení zo spolupráce veľkého počtu ľudí,” tvrdí, čo je tak holé popretie základnej reality, ako sa len dá povedať o našom súčasnom systéme, ktorého hlavné politiky pretrvávajú s deprimujúcou imunitou voči volebnému cyklu.

Tvrdí, že väčšina informácií je fikcia, ale zároveň uvádza, že je to “najzákladnejší stavebný prvok reality,” takže samotná realita je len figúra, ktorou sa dá manipulovať. Toto je neporiadok bezbožníka, ktorý sa stal telom, a jeho tvrdenie je kruhové. Ak popieraš skutočnosť mimo slov a obrazov, potom tvoje predstavy o nej nemožno falzifikovať. Toto je najvyššia forma nezmyslu, ktorá sa prezentuje ako múdrosť.

Globálna ambícia Harariho’sponzorov v jeho súhrne informačných systémov, ktoré nachádza v dejinách, nápadne absentuje. Obrovský “cenzúrny priemyselný komplex”, ktorý nám vládne, v tejto osvietenej analýze informačného systému, ktorý formuje náš súčasný a budúci život, nápadne absentuje. Cituje štúdiu z roku 2022 o “botoch” na Twitteri, ale ignoruje fakt, že bývalí agenti izraelskej tajnej služby dnes formujú obsah prostredníctvom automatizovaných účtov na tejto platforme.

Harari príznačne konštatuje, že takí ľudia, ktorým sa nepáči, že im vládne ideologická byrokracia, sú jednoducho ignoranti. Jeho apel na budúcich pánov sveta, ako sú Gates a Bezos, je zrejmý. Jeho postrehy o zjavnejších nebezpečenstvách AI sú však uvedené inde a Harari nepredkladá žiadne riešenie žiadneho z nich.

Čítajte: Yuval Noah Harari varuje pred AI’‘schopnosťou manipulovať s ľuďmi,’ predstierať, že je človek

Nebezpečenstvo pre ľudí ako Harari spočíva v tom, že môžu stratiť kontrolu, nie že nás stroje môžu nahradiť. Koniec koncov, hovorí Harari, ľudia sú jednoducho naprogramovaní ako samotné stroje.

Harariho’práca sama o sebe pripomína algoritmus: vzorec zložený z ľudských vstupov, formalizovaný v jazyku osvietených. Hovorí ako k deťom, sám žiadne deti nemá, čo vysvetľuje povýšenecký tón.

Pripadá mi príznačné, že človek, ktorého osud je navrhnutý Davosom, hovorí akoby z vrcholu hory. To, čo hovorí, nie je také dôležité ako to, čo vidíme, keď to hovorí: je to prorok novosti, ktorý nehovorí nič nové, ale spôsobom, ktorý je prezentovaný ako priekopnícky. Samozrejme, budúcnosť, ktorú propaguje, je ten istý despotizmus, aký si predstavovali všetci tí, ktorí sa v dejinách považovali za nadradených nie vďaka cnosti, ale vďaka svojim myšlienkam. Harariho’logika je kruhová, jeho tvrdenia vychádzajú z jeho presvedčenia, ktoré je uvedené ako fakty na pozadí “fake news” Krista a kultúry a civilizácie, ktorú inšpiroval a ktorej nahradenie je poslaním Mužov z hôr.

Harariho ‘hlas je ako nahraná správa zo služby, ktorú nikto nechce. Jeho pohľad na ľudstvo je jeho pohľadom na seba samého: v človeku niet čo objavovať a je v podstate totožný s robotom.

Tento pohľad je šovinizmom tých, ktorí sú presvedčení o vlastnej vznešenej múdrosti. Problémom Harariho je, že chce byť braný vážne ako prorok ľudského osudu. Odhliadnuc od toho, že prorok novosti nehovorí nič nové, jeho poslaním je exportovať svoju prázdnotu medzi nás všetkých, ktorí nepoznáme nič lepšie ako ničotu, ktorá je podľa neho zrodom reality.

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu mieru nadbytočnej úmrtnosti