shutterstock_2115752285-e1701964134370-810x500.jpg

Zabudnutá história kresťanov, ktorí bojovali proti progresívnemu obratu Kanady

10
Kultúra života

V tejto epizóde relácie The Van Maren Show sa Jonathon rozpráva s autorom Michaelom Wagnerom o jeho knihe Kanada:

Jonathon začal epizódu otázkou, prečo sa Wagner rozhodol napísať túto knihu. Wagner povedal, že chcel reagovať na zaužívaný historický príbeh, podľa ktorého sa Kanada od svojho vzniku uberala progresívnou, postkresťanskou cestou - čo ignoruje skutočnosť, že na jej progresívnu trajektóriu reagovali kanadskí kresťania značným odporom.

Wagner tiež vysvetlil, že keď počas práce pre časopis Reform Perspective hľadal témy, o ktorých by mohol písať, všimol si, že nebola publikovaná žiadna kniha, ktorá by poskytovala historickú obhajobu kanadských kresťanov.

“Kanada bola vo všeobecnosti založená na kresťanskom svetonázore a na miesto kresťanského svetonázoru prišiel iný svetonázor, ktorý môžete nazvať sekularizmom, progresivizmom alebo akokoľvek inak. A na oboch stranách sú premýšľaví ľudia, hoci si myslím, že progresívna strana sa mýli, ale na kresťanskej strane boli premýšľaví ľudia, ktorí to premyslene obhajovali, a tí si zaslúžia, aby sa ich názor ukázal,” povedal.

Jonathan poznamenal, že kniha skutočne zdôrazňuje, že typické historické rozprávanie je v rozpore s tým, čo vidíme v nedávnej kanadskej histórii, a poukázal na príklad odporu voči zákonu Pierra Trudeaua’Omnibus z roku 1969, ktorý dekriminalizoval potraty a homosexualitu, liberalizoval rozvodové zákony a v podstate odštartoval sexuálnu revolúciu v Kanade.

Gwen Landolt, našťastie, napísala knihu s názvom Pierre Elliott Trudeau’Veľká zrada … a má v nej rozprávkový príbeh, ktorý rozpráva o tom, ako milión Kanaďanov podpísalo petíciu na protest proti dekriminalizácii potratov,” povedal Jonathon. “Marshall McLuhan, napríklad veľký vedec, bol členom Toronto Right to Life, [a] veľmi, veľmi tvrdým pro-life aktivistom, ktorý kedysi obhajoval premietanie videí o potratoch v televízii, aby sa ľudia stali citlivejšími na hrôzu toho, čo sa deje. George Grant, pravdepodobne jeden z najznámejších kanadských filozofov, zbožný anglikán a veľmi pro-life človek.”

Wagner sa o Grantovi rozrozprával a zdôraznil, že jeho kniha Anglicky hovoriaca spravodlivosť, ktorá má silnú časť napísanú proti Roe v. Wade, bola, “pokiaľ môžem povedať, najvýstižnejšou prezentáciou pro-life pozície z politického hľadiska,” povedal autor. Wagner ďalej poznamenal, že Grant bol v čase, keď navštevoval univerzitu, veľmi vysoko cenený politológmi v celej Kanade, ale jeho pro-life názory boli často opomínané.

“V 60. a v&nbsp70. rokoch bol známy najmä ako kanadský nacionalista, pretože chcel udržať národnú identitu Kanady oddelenú od Spojených štátov. Preto bol’slávny, takže ho mali radi najmä mnohí ľavičiari. A tak sa jeho meno tešilo veľkej úcte, ale jeho pro-life stránka bola často tak trochu zanedbávaná a ignorovaná,” povedal Wagner.

“Predložil veľmi dôležitý názor, že nenarodené ľudské deti sú ľudia a zaslúžia si ľudské práva. A ak’budeme svojvoľne vyhlasovať, že nenarodené dieťa nie je človek, dáva to vláde právomoc jednostranne vyhlasovať, že ani ostatní ľudia nie sú ľudia.”

Aby ste si od Michaela Wagnera vypočuli viac o jeho knihe, nalaďte si tento týždeň’epizódu The Van Maren Show.

The Van Maren Showsa nachádza na mnohých platformách, vrátane Spotify, SoundCloud, YouTube, iTunes a Google Play.

Plný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.